Yüceer, kiraz üreticilerinin zararı karşılanmalı

Şarköy'de geçtiğimiz günlerde yağmur ve dolu nedeniyle mağdur olan kiraz üreticilerinin desteklenmesini isteyen CHP PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, konuyla ilgili yaptığı açıklamada â?

Şarköy 11.06.2014 10:39:00 0
Yüceer, kiraz üreticilerinin zararı karşılanmalı

KENTİN EN ÖNEMLİ SİMGELERİNDEN BİRİ

Adına yarım asırdır festival düzenlenen, uluslararası üne sahip Tekirdağ kirazının, kentin en önemli simgelerinden biri olduğunu ifade eden Yüceer “İlimiz kiraz yetiştirmek için konumu ve iklim şartları dolayısıyla önemli bir potansiyele sahiptir. Tekirdağ’ın ekonomisine de büyük katkı sağlayan kiraz yetiştiriciliğinde en önemli ilçemiz konumunda bulunan Şarköy’de geçtiğimiz günlerde şiddetli yağışların etkili olması nedeniyle daldaki kiraz büyük zarar görmüştür” dedi.

ÜRÜN TİCARİ NİTELİĞİNİ YİTİRDİ

Özellikle Şarköy, Kirazlı, Çınarlı, Yayaköyve merkezin bazı bölgeleri olmak üzere yağan yağmur ve doluyla birlikte, meyvelerin bir kısmının yere döküldüğünü, dalda kalan kirazda şişme ve zedelenme meydana geldiğini, ürünün büyük ölçüde ticari niteliğini yitirdiğini ifade eden Yüceer “Kötü hava şartları hasat zamanı olan kiraza çok büyük hasar vermiş, bazı üreticiler bahçelerinin yarısına yakınını kaybetmiştir. Kiraz ağaçlarının bulunduğu bahçeleri ziyaret eden Şarköy İlçe Tarım Müdürlüğü ekipleri, üreticilerle görüşüp hasarın boyutunu belirlemek için rapor hazırlamıştır. Dalda kalan kiraz işçilerin yevmiye masrafını bile karşılamamaktadır. Bu durum zor şartlar altında üretmeye çalışan Şarköylü çiftçimizi mağdur etmiştir.  Son 12 yılda mazot, gübre, ilaç, tohumluk, makine gibi tarım girdilerinin fiyatlarında yaşanan büyük artış, üreticiyi mağdur etmiştir. Dünyanın en pahalı mazotunu, gübresini, tohumunu, ilacını kullanan çiftçimiz yoksulluğa itilmiştir” dedi. .

TABİ AFET BÖLGESİ İLAN EDİLMELİ

Çiftçinin devlet tarafından desteklenmesi gerektiğini söyleyen Yüceer “Devlet gerekli önlemleri almalı, yüksek girdiler altında ezdirilmemelidir. Şarköy ve çevresi yaşadığı afetten dolayı “acilen” tabi afet bölgesi olarak ilan edilmelidir. Kiraz üreticilerinin, hasarı karşılanmalı, devlet bankalarına ve tarım kredi kooperatiflerine olan borçları faizsiz ertelenmeli ve üreticilere tarımsal girdi maliyetlerini karşılamaları için faizsiz veya düşük faizli kredi tahsis edilmelidir” dedi.

Haber / Sevay KARDEŞ

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10