Sıcaklar, bu hastalıkları tetikliyor

Avusturya Sen Jorj Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Metin A. Telli sıcakların vücudumuzu nasıl etkilediği ve hangi hastalıkları tetiklediği konusunda bilgiler verdi.

20.06.2014 14:02:00 0
Sıcaklar, bu hastalıkları tetikliyor

ISI KAYBI SAMARLARIN GENİŞLEMESİNİ SAĞLAR

İnsan vücudunun sıcakla karşılaşınca çeşitli mekanizmalarla ısı kaybını arttırarak ortama uyum sağlamaya ve vücut sıcaklığını normal değerlerde tutmaya çalıştığını söyleyen Telli “Isı kaybı, terleme ve yüzeysel damarların genişlemesi ile sağlanır. Terleme ve ısı kaybını azaltan faktörler ise, sıcağa bağlı hastalıkların ek risk faktörleri olarak göze çarpar: obesite, cilt kan akımını azaltan cilt hastalıkları, dehidratasyon (vücudun susuz kalması), tansiyon düşüklüğü, kalp yetersizliği, metabolizmayı hızlandıran ilaçların kullanılması, kas aktivitesinin arttırılması, terlemeyi engelleyen trisiklik antidepresanlar-allerji ilaçları yani anti histaminikler-bazı psikiyatri ilaçları vücut suyunu azaltan idrar söktürücüler-alkol kullanımı,kalp damar hastalıklarında sıklıkla kullanılan beta-blokerler, lsd-cocaine ve amfetamin gibi kas aktivitesini arttıran maddelerin kullanımını sayabiliriz” dedi.

CİDDİ KOMPLİKASYONLARA YOL AÇAR

Sıcağa bağlı hastalıkların, yaşla, bilinç bozukluğunun düzeyi ile artmış vücut-kitle indeksi, azalmış fiziksel fitness ve egzersiz süresi ile doğru orantılı olarak arttığını ifade eden Telli “İklime uyum sağlamada yetersizlik, acclimatizasyon yetersizliğini etkileyen diğer faktörler inaktivite, obesite, tütün kullanımı ve bazı ilaçların kullanımıdır. Sıcağa maruz kalma yavaş yavaş arttırılarak iklime uyum sağlanmalı, çoğumuzun yaptığı gibi, ilk günden itibaren tam gün ısı ve güneşten faydalanma arzusu,tehlikeli sonuçlar doğurmaktadır. Vücut, kanın sıvı kısmı olan plazma hacmini arttırarak, kalp atım hacmini ve pompa gücünü arttırarak, nabzı yavaşlatarak ve düşük tuz içerikli terlemeyi sağlayarak iklime adapte olur. Ağır egzersiz yapılmadan önce mutlaka iklime adaptasyon sağlanmış olmalıdır, aksi ölümle sonuçlanabilen ağır komplikasyonlar gözlenir, sıvı alımı artırılmalı özellikle dengeli elektrolit içeren sıvı ve su alımı önemlidir. Sadece tek başına su kullanımı sodyumun düşmesine sebebiyet vererek ciddi komplikasyonlara yol açar” dedi.

SICAK ÇARPMASI HAYATI TEHDİT EDEN ACİL DURUMLARDAN BİRİ

Su ve tuz kaybının yavaş ve ağrılı kas kramplarına yol açabildiğini söyleyen Telli “Yeterince sıvı ve elektrolit almadan sıcağa maruz kalanlarda ve  sıcakta aktivitede bulunanlarda sıcak bitkinliği gözlenir. Sıcak çarpması da hayatı tehdit eden tıbbi acil durumlardan biridir. Beyin fonksiyon bozukluğu 400C üzerinde ateş terlemenin olmaması bulguları ile kendini gösterir, klasik ve egzersiz ile birlikte olmak üzere iki ana tipi vardır. Egzersiz ile birlikte olanda ise sıcak ve nemli ortamda yapılan aşırı egzersiz sorumludur” dedi.

Haber / Cem BÜLBÜL

 

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10