Eğitim Bölgesi Danışma Kurulu toplandı

Çerkezköy'de eğitime yönelik Çerkezköy İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen 'Eğitim Bölgesi Danışma Kurulu' toplantıları devam ediyor.

Çerkezköy 24.06.2014 11:45:00 0
Eğitim Bölgesi Danışma Kurulu toplandı

SORUNLARI TARTIŞACAĞIZ

Önceki gün saat 14.00’da Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Anadolu Lisesi toplantı salonunda düzenlenen toplantı saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Toplantıda konuşan Çerkezköy Milli Eğitim Şube Müdürü Abdullah Nair Çerkezköy’deki görevine yakın bir zamanda başladığını anımsatarak “Daha önce alınan kararlardan ne kadarına uyulduğu hakkında bilgim yok” dedi ve bu konuda bilgiler aldı. Çerkezköy 3 Nolu Eğitim Bölgesi Danışma Kurulu Başkanı ve ÇTSO Anadolu Lisesi Müdürü Mustafa Türk de toplantıda yaptığı konuşmada eğitim bölgesi ve eğitim kuralları yönergesinden danışma kurulu ve çalışma alanları hakkında bilgiler verdi. Türk “Bu kurulun yılda üç kez toplandığını ifade ederek “Okullarımız sona erdi. Bu toplantımızda bu eğitim ve öğretim yılında yaşamış olduğumuz sorunları ve neler yaptık onları tartışacağız. Kısacası bu toplantı bir yılın değerlendirmesi olacak” dedi. Yapılan bilgilendirmenin ardından hazırlanan gündem oy birliği ile kabul edildi.

İHTİYAÇ DUYULAN MESLEK DALLARI TESPİT EDİLDİ

Toplantı örgün ve yaygın eğitimi bölgenin istek ve ihtiyaçlarına istihdam durumuna ve özelliklerine göre ikili kurumlarla işbirliği yaparak yönlendirilmesi, planlanması ve yürütülmesi konusunun görüşülmesi ile devam ederken, Türk Tekstil Vakfı METEM Müdürü Tuğrul Selimoğlu, özellikle bölgenin ihtiyaçları doğrultusunda istihdama yönelik yapılan çalışmalar neticesinde Türk Tekstil Vakfı  Mesleki Eğitim Merkezi olarak Çerkezköy sanayisinde ihtiyaç duyulan meslek dallarını tespit ettiklerini ifade etti.

22 MESLEK DALINDA KURS AÇILIYOR

Meslek dalında çalışıp da kendisini geliştirmek için belge sahibi olmak isteyenleri de tespit ettiklerini söyleyen Selimoğlu “Tekstil alanında Türkiye çapında 22 tane meslek dalında kurs açılıyor. Bizim tespit ettiğimiz kurslar bunun üzerinde idi. 77 tane kurs modülü oluşturduk. Alt yapı çalışmaları yapıldı ve bakanlık ile görüşüldü. Bu rakamlar Çerkezköy’e özel değildir. Türkiye’nin her yerinde modül havuzunda bu kursa ihtiyaç duyan gruplar kurs açabilecekler.  Bugüne kadar 10’a yakın kurs açılırken, bu yaz ise üç bin kişiyi bir araya getireceğiz” diye konuştu.

ÜNİVERSİTEYE HAZIRLIK KURSU AÇILDI

ÇTSO Anadolu Lisesi Müdürü Mustafa Türk de okul olarak üniversite sınavı öncesi maddi durumu olmayan öğrenciler için Halk Eğitimi Merkezi ile birlikte ortaklaşa üniversiteye hazırlık kursu açtıklarını söyledi. Aynı zamanda 7-19 yaş çocuk eğitimi ile ilgili velilere yönelik Halk Eğitimi Müdürlüğü ile birlikte kurslar açtıklarını söyleyen Türk, bu kursları gelecek yıl da yaygınlaştırarak devam ettirmek istediklerini belirtti.

KALİFİYE ELEMAN SIKINTISI VAR

Halit Narin Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Müdürü Murat Güldez de, sanayiciler ile meslek liseleri arasında iletişimsizlik sorunu olduğunu ifade ederek “Kalifiye eleman sıkıntısı da bulunuyor. Sanayiciler okulumuzdan mezun olan öğrencilerimiz istihdam etmek istiyorlar ve bunu kalifiye istiyorlar.  Ancak yatırıma gelince yapmıyorlar. Kalifiye eleman yetiştirmek için okullarımızda makine eksikliği sorun oluyor. Meslek liselerinin kalifiye eleman yetiştirmesi için desteklenmesi gerekiyor. Fabrikalar ile okullar arasında koordinasyon sağlanması gerekiyor” dedi. Okullarda yaptıkları toplantılara sanayicilerin katılmadığını, okul bittikten sonra da yetişmiş eleman istediklerini ifade eden Güldez “Mezun olan öğrencilerimizin yüzde 80’i sözleşme imzalayıp işe başladılar” diye konuştu.

HİZMETLİ SIKINTISI BULUNUYOR

Toplantının bir diğer gündem maddesinde de eğitim ve öğretimin kesintisiz ve eksiksiz yürütülmesi için gerekli önlemlerin alınması konusunda görüşler sunuldu. Tuğrul Selimoğlu, okullarında hizmetli sıkıntısı bulunduğunu ifade ederek “Türkiye Tekstil İşverenleri Sendikası’nın yönetimi değişti. Yönetim kurulu ile birlikte ekonomik bütçe daraltıldı. Hizmetli kadrosu yok. Sendika hizmetli olarak çalışan personelinin hepsini gönderdi” dedi.

SAYIYI ARTIRABİLİRSEK SIKINTI KALMAZ

Öğrenci sayılarının 260 olduğunu, yeni kayıt ile birlikte bu sayının 310’u bulacağını ifade eden Selimoğlu, gelecek yıldan itibaren okulda hizmetli ihtiyacının doğacağını belirtti. ÇTSO Anadolu Lisesi Müdürü Mustafa Türk de, Çerkezköy’de bulunan okullarda hizmetli sorununun bulunduğunu ifade ederek “İşkur hizmet alım yöntemi ile bakanlık ödeneği ile okullara personel gönderiyor. İş Kur’dan sayıyı artırabilirsek okullarımızda sıkıntı kalmaz” dedi.  75. Yıl Ortaokulu Müdürü Burhan Açıkgöz de, ekonomik durumu düşük olan okullara İşkur’dan gelecek personele öncelik tanınmasından yana olduğunu ifade ederek “Bence şehir merkezinden uzak ve bütçesi dar olan okullarımıza öncelik tanınsın. Bu eğitim ve öğretim yılında sıkıntılı dönem geçiren okullarımız olsun” dedi.

ÖĞRENCİYİ OKULDA TUTMALISINIZ

Çerkezköy Milli Eğitim Şube Müdürü Abdullah Nair de, okulların kapanmasına iki hafta kala öğrencilerde artık tatil var olgusunun oluştuğunu ifade ederek “Ancak siz öğretmenler olarak öğrencileri okulda tutmanız gerekiyor. Çerkezköy’de okulların kapanmasına iki hafta kala öğrenci kıyafetlerinde değişiklik ile birlikte öğrencileri değişik ortamlarda gördüm. Siz yöneticiler olarak son iki haftaya dikkat etmeniz gerekiyor” dedi ve 2014-2015 Eğitim ve Öğretim yılının başındaki toplantıda bu konunun detaylı olarak konuşulması gerektiğini söyledi.

ÇEŞİTLİ YARIŞMALAR DÜZENLENEBİLİR

İlgili gündem maddesi ile ilgili görüşlerin sunulmasının ardından ise eğitim bölgesi içinde, eğitim bölgesi arasında danışma ve rekabet sağlama suretiyle eğitimde kalitenin yükseltilmesi için yapılacak çalışmalar görüşüldü. Okul müdürleri, geçmiş dönemlerde ilçede bulunan okullar arasında bilgi yarışmalarının düzenlendiğini ifade ederek “Bu yarışmalarda kaynaşma oluyordu. Ama son dönemlerde milli bayramlar haricinde fazla yarışma düzenlenmedi. Kent konseyinin kitap okuma yarışması oldu. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü koordinasyonunda ciddi yazışmalar yapılarak yüksek katılımlı yarışmalar düzenlenebilir” önerisinde bulundu. ÇTSO Anadolu Lisesi Müdürü Mustafa Türk, yeni eğitim ve öğretim döneminde müdürler kurulu yapacaklarını ifade ederek “Okul müdürü arkadaşlar önerilerini getirsinler, o konuyu da bağlayarak danışma kurulu toplantısına getirelim. Somut olarak neler yapabilir o gün karar veririz” dedi.

PROJE EKİPLERİ OLUŞTURULACAK

Çerkezköy Meslek Yüksekokulu Tekstil bölümü öğrencilerine kurs açtıklarını söyleyen Türk “Bazı dersler burada işleniyor ve Namık Kemal Üniversitesi Tekstil Mühendisliği bölümü öğrencileri de yaz stajlarını burada yapıyorlar. Ayrıca Sinop, Gerze ve Trabzon Meslek Yüksekokulu öğrencilerini de yaz ayında okulumuzda ağırlayacağız ve onlarda yıl sonu stajlarını burada yapacaklar” diye konuştu. Toplantının bir sonraki gündem maddesinde de oluşturulacak proje ekipleri ve komisyonların kurulması konusu görüşüldü.

PROJELER MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ’NE TESLİM EDİLDİ

Projelere ağırlık verilmesi konusunda çalışmalar yapıldığı, yapılan projelerin de Milli Eğitim Müdürlüğüne teslim edildiği ifade edilirken, toplantıda eğitim ortamlarında şiddetin önlenmesi ve azaltılması, çocuk ve gençlerin risk faktörlerinden korunması için yapılacak çalışmalar da masaya yatırıldı. ÇTSO Anadolu Lisesi Müdürü Mustafa Türk, Tekirdağ Toplum Sağlığı Merkezi ile görüşüp okul olarak madde bağımlılığı semineri gerçekleştirdiklerini ifade ederek, bununla ilgili eğitim vermek isteyen okulların Emniyet Müdürlüğümüz ile irtibata geçip gerekli desteği alabileceğini ifade etti.

KURUL ÜYELERİ KATILDI

Toplantıya Çerkezköy Milli Eğitim Şube Müdürü Abdullah Nair, Çerkezköy 3 Nolu Eğitim Bölgesi Danışma Kurulu Başkanı ve ÇTSO Anadolu Lisesi Müdürü Mustafa Türk, okul müdürleri, Rotary Kulübü üyesi Burhan Kartal, Çerkezköy Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğünden Yunus Yılmaz, Eğitim Sen Çerkezköy temsilcisi Meltem Karahan, Namık Kemal Üniversitesi Çerkezköy Meslek Yüksekokulu görevlisi Gülsüm Turan ile öğretmenler katıldı.

Haber / Faik Onur KAYA

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10