Türkiye'nin ikinci büyük şehitliği Edirne'ye yapılacak

Çanakkale'den sonra Türkiye'nin en büyük ikinci şehitliği Edirne'ye yapılacak. Edirne Belediyesi, Edirne Şehit Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Türk Şehitleri İmar Vakfı ve

Bölgede Gündem 4.07.2014 17:23:00 0
Türkiye

ŞEHİTLERİN HATIRASI YAŞATILACAK

Edirne'de 1889 yılında savaşta yaralanan askerlerin dönemin en büyük askeri hastanesi olan bin yataklı Edirne Askeri Hastanesi’nde tedavi sırasında ölmesi sonucunda kurulan mezarlık, günümüze şehitlik olarak kazandırılacak. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan konuyla ilgili düzenlediği basın toplantısında binanın Edirne’de 1889 yıllarında askeri hastane olduğunu ve bugün kent çöplüğünün yanında kaldığını ifade etti.

BU ŞEHİTLİK VAZGEÇİLMEZ

Bu askeri hastanenin Yemen’den Galiçya’ya, Sina’dan Balkanlar’a kadar bütün savaşlarda yaralanmış ecdadımızın tedavi edildiği bir askeri hastanesi olduğunu ifade eden Gürkan “Askeri hastanenin yakınında toplamda 64 dönüme yakın alanda derneğimizin de çabalarıyla, askeri hastanede tedavisi devam ederken hakkın rahmetine kavuşmuş tüm şehitlerimizin gömülü olduğu bir yer tespit edildi. Biz belediye olarak buranın yasa gereği mülkiyetini aldık. Geçtiğimiz 2 ay içerisinde Kültür ve Tabiatları Koruma Kurulu’ndan buranın tescilini talep ettik. Onlar da zaman geçirmeden tescilini yaptılar. Mimar arkadaşımız Taner Tuna hızlı bir şekilde özverili çalışmasıyla bir proje hazırlattı. Bu proje yine koruma kurulu tarafından ivedilikle onaylandı. Şu an onaylı bir projemiz var. Taner arkadaşıma teşekkür ediyorum emekleri için. Bu toprak parçasını vatan yapmak için gözünü hiç kırpmadan canını feda eden ecdadımıza vefa borcumuzu ödemek, diğer yandan da bu toprak parçasının nasıl vatan haline getirildiğini ve nasıl Türkiye Cumhuriyeti olduğunu Türkiye Cumhuriyeti’nin de ilelebet payidar kalması için geçmişte büyüklerimiz hangi fedakarlıkları yaptığını gelecek kuşaklara anlatmak ve öğretmek açısından bu şehitliğin vazgeçilmez olduğuna inanıyoruz” dedi.

ABİDE DİKMEK İÇİN YOLA ÇIKTIK

Edirne Şehit Aileleri Derneği Başkan Yardımcısı Faruk Çiftçi de, “Edirne Şehit Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği olarak belediyemizin destekleriyle, Türk Şehitleri İmar Vakfı’nın ciddi destekleriyle 5 bin 3 kahraman ecdadımızın hatırasını yaşatmak, onların isimlerini yaşatmak üzere bir abide dikmek için yola çıktık” dedi.

İHA


0282 726 91 91
0282 747 65 10