5 bin yıllık tarih ortaya çıkıyor

Süleymanpaşa Karaevi Höyüğü olarak bilinen Heraion Teikhos Antik Kenti, antik çağda bugünkü Trakya, Bulgaristan ve Kuzey Yunanistan'da yaşayan ve Büyük İskender'in topraklarını ele geçirmesiyle asimile ol

Süleymanpaşa 31.07.2014 11:02:00 0
5 bin yıllık tarih ortaya çıkıyor

ARAŞTIRILAN İLK ÇALIŞMA

Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Neşe Atik, “5 bin yıllık Trak Heraion Teikhos Kenti’ni gün yüzüne çıkarttık. Yapılan kazı çalışmaları Türkiye’de Traklara ait araştırılan ilk çalışma” dedi. Atik, çalışmaların sonunda Traklara ait yaşam şeklini ortaya çıkarmayı hedeflediklerini dile getirerek “Traklar kabileler olarak yaşamış ve çok geniş bir coğrafyaya yayılmış bir halktır. Bugünkü Bulgaristan’ın tümü, Yunanistan’ın kuzeyi, ülkemizde bütün Batı Trakya ve Romanya’nın güneyini kapsayan bir alana yayılmışlar. Heradot’a göre kabileler halinde olan Traklar, Hintlilerden sonra dünyada en kalabalık olan halktır. ‘Eğer birleşebilseler ve tek krallıkları olsa yenilmez olurlardı’ diyor. Biz de şimdi ülkemizde, Trakya’da bulunan bu kenti kazarak hem kültür turizmine değişik bir antik kent kazandırmak istiyoruz, hem de bilim tarihinde açık kalan Traklar’ın kökenini ve kimliğini araştırıyoruz. ‘Traklar kimdir ve bir Türk boyu mudur?’ sorularının cevabını arıyoruz. Bu çalışmalarla onlara ışık tutmayı hedeflemekteyiz” dedi.

KAMULAŞTIRMA ÇALIŞMALARI BAŞLADI

Kazı çalışmalarının yapıldığı alanda Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya’nın öncülüğünde kamulaştırma çalışmalarının başladığını dile getiren Prof. Dr. Atik, “En güzel gelişme bundan 2 yıl önce Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya’nın ziyareti ile gerçekleşti. Valimiz Ali Yerlikaya buradaki kültür turizmi potansiyelini hemen fark etti ve kamulaşma çalışmalarını başlattı. Şu anda çok güzel bir noktaya gelindi. Kamulaşma çalışmaları son derece güzel ilerledi ve bir iki aya kadar tamamlanması söz konusu. Kamulaşmanın ardından bu antik kentimizin etrafını çevirerek, daimi bekçi koyarak ve levhalandırarak kültür turizmine kazandıracağız” dedi.

 

Haber Merkezi

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10