2 yılda bir muayeneleri yapılmalı

Bilim Sanayi ve Teknoloji Tekirdağ İl Müdürlüğü yetkilileri, tartı aletlerinin tip onayı olmadan ve ilk muayenesi yapılarak damgalanmadan üreticisi/ithalatçısı tarafından piyasaya sürülemeyeceğini vurg

Bölgede Gündem 31.07.2014 18:49:00 0
2 yılda bir muayeneleri yapılmalı

DAMGA TARİHİ YER ALMALIDIR

Yasal metroloji kapsamındaki akaryakıt, elektrik, su, doğalgaz sayaçları, tartılar, ulaşımda kullanılan taksimetre ve takograf gibi günlük hayatımızın pek çok alanında kullanılan ölçü aletlerinin Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın metroloji ve standardizasyon hizmetlerinin konusunu oluşturduğunu ifade eden yetkililer “Bu hizmetler tüketicilerin korunması, haksız kazancın önlenmesi ve ülkemizde serbest piyasa ekonomisinin düzenli biçimde yürütülmesi bakımından büyük önem taşımaktadır. Yasal metrolojinin konularından biri olan tartı aletleri tip onayı olmadan ve ilk muayenesi yapılarak damgalanmadan üreticisi/ithalatçısı tarafından piyasaya sürülemez. Bu sebeple tartı aleti kullanıcıları yeni bir tartı aleti alırken tartı aleti üzerindeki tanıtıcı bilgilerin yer aldığı etikette yeşil M harfini ve damga tarihini aramalıdır. Ayrıca üzerinde “Alım Satım İşlerinde Kullanılamaz” ibaresi bulunan tartı aletleri ile de ticaret yapmak, satış yapmak 3516 Sayılı Ölçüler ve Ayar Kanunu gereği yasaktır” dedi.

BAŞVURU SÜRESİ SINIRLI

Tüm ölçü aletlerinin 2 yılda bir periyodik muayenesi ve her tamir sonrası ilk muayenesinin yaptırılmasının zorunlu olduğunu ifade eden yetkililer “Periyodik muayene için başvuru süresi sınırlı olup, damga süresinin dolduğu yılı izleyen yılın Şubat ayının son gününe kadardır. Tamir sonrası ilk muayene müracaat süresi de sınırlı olup, tamir edildiği tarihten itibaren 15 gündür. Zamanında müracaat edilmemesi halinde kullanıcılarına 3516 Sayılı Kanun gereği damga süresi dolmuş ölçü aleti kullanma fiilinden idari para cezası uygulanmaktadır.  Damga ve muayene için müracaatlar tartı aletinin kapasitesine ve özelliğine göre Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, Grup Merkezi Ölçü Ayar Memurlukları ve Yetkili Muayene Servislerine yapılması gerekmektedir” dedi.

Haber Merkezi

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10