Arslan, "Yasaya uymak zorundalar"

Çerkezköylü engelliler yasa gereği kendilerine ve refakatçilerine tanınan ücretsiz taşıma hakkına rağmen, Çerkezköy'de şehir içi yolcu taşımacılığı yapan bazı minibüslerin kendi

Çerkezköy 26.08.2014 17:47:00 0
Arslan,

YASANIN KENDİLERİNE VERDİĞİ HAKKI KULLANIYORLAR

Türkiye Sakatlat Derneği Çerkezköy Şube Başkan Yardımcısı Sakine Arslan, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “Her yerde engelli arkadaşlarımıza yasa ile tanınan ücretsiz seyahat etme hakkı tanınırken, nedense Çerkezköy’de arkadaşlarımız bundan faydalanamıyor ve devamlı olarak engelleniyorlar” dedi. Dün de İstasyon Mahallesi’nde ikamet eden 17 yaşındaki engelli Batuhan Kaya’nın refakatçisi olan annesi İlknur Kaya’nın ücretsiz taşıma kartı olmasına rağmen, bir minibüs şoförünün kartı tanımadığını belirterek yol parası istediğini iddia eden Arslan “Bu nasıl iştir. Anlamış değiliz” dedi.

YAPTIKLARI YASAYA AYKIRI

Engellilerin şehir içinde ücretsiz seyahat etmeleri yönünde bir süre önce çıkan yasadan faydalanmaları için Aileden Sorumlu Sosyal İşler Bakanlığı tarafından engellilere verilen ücretsiz taşıma kartlarını Çerkezköy’deki şehir içi yolcu taşımacılığı yapan mavi minibüslerin geçersiz saydığını, engellilerden ve refakatçilerinden ücret talep ettiklerini ileri süren Arslan “4736 sayılı yasaya göre Başbakanlık mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel  Müdürlüğü’nün bu konuda yayımladığı genelgeye göre 1-şehir içi toplu taşıma hizmetleri, şehir içi kara ve deniz taşımacılığında taksi, taksi dolmuş, dolmuş, rekraajktif, turistik ve servis amaçlı  kullanılan araçlar hariç olmak üzere, demiryolları ve denizyollarının şehir içi hatlarında sunulan toplu insan ulaşımına yönelik hizmetler ile belediyelere, belediyeler tarafından kurulan şirketlere, birlik, müessese ve işletmelere ait olup da mevzuatına göre ayakta yolcu taşıyabilen araçlar ya da demiryolları ve denizyolları araçları kullanılmak suretiyle sunulan şehir içi toplu insan ulaşımına yönelik hizmetleri. 2-Şehirlerarası toplu taşıma hizmetleri, rekraaktif, turistik ve servis amaçlı kullanılanlar hariç olmak kaydıyla, demiryolları ve denizyolları araçları kullanılmak suretiyle sunulan şehirlerarası toplu insan ulaşımına yönelik hizmetleri olarak belirtmiştir. Hal böyle iken belediyenin kendi toplu taşıma hizmetlerini özel de olsa sürdüren kooperatifin engellilerimizi almaması ve de alıp da ücret talep etmesi yasalara aykırı bir harekettir. Bu konuda yetkililerimizin gereğini yapacaklarına inanıyoruz” dedi.

ŞİKAYETÇİ OLDUK

Engelli Batuhan Kaya’nın annesi İlknur Kaya da “Yasa gereğince engellilerimize ve refakatçilerine verilen ücretsiz taşıma kartlarını geçersiz saymalarına bir anlam veremediğimiz gibi bize yasalarca tanınan haklarımızın da kullanılmasını engelledikleri için emniyete giderek kendilerinden şikayetçi olduk.” dedi.

Haber / Faik Onur KAYA

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10