Geleceğin tasarımcısı öğretmenler

Çerkezköy İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Çerkezköy Eğitim Derneği yöneticileri Güllü Kazak ve Gürkan Sarıdaş'ın işbirliği ile dün "Geleceğin Tasarımcısı Ã?

Çerkezköy 8.09.2014 16:08:00 0
Geleceğin tasarımcısı öğretmenler

EĞİTİMCİLER KONFERANSTA BİR ARAYA GELDİ

Çerkezköy Halk Eğitimi Merkezi Salonu’nda 09.00-12.00 saatleri arasında düzenlenen konferansın sunuculuğunu Halit Narin Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi öğretmenlerinden Ebru Atlıtürk yaptı. Konferansa Çerkezköy İlçe Milli Eğitim Müdür Hüseyin Erdoğan, Çerkezköy’deki okullarda görev yapan okul müdürleri, müdür yardımcıları ve öğretmenler katılırken, konferansa konuşmacı olarak da Yenilikçi Öğrenme-Öğretme Merkezi öğretmenlerinden Kayhan Karlı, Darüşşafaka Eğitim Kurumları öğretmenlerinden Meltem Alibeyoğlu, Yeditepe Üniversitesi öğretim görevlilerinden Doç.Dr. Hülya Güvenç, Bilgi Üniversitesi  öğrencilerinden Yiğit İnanç Kazak, Çanakkale 18 Mart üniversitesi öğretim görevlisi Prof.Dr. Dinçay Köksal, İstanbul Üniversitesi öğretim görevlisi Prof.Dr.İrfan Erdoğan katıldı.

FARKLI BİR BAKIŞ AÇISI KATACAK

Konferansın açılışında konuşan İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Erdoğan dünyada böyle bir konferansın ilçe olarak ilk kez Çerkezköy’de düzenlenmesinden memnuniyet duyduklarını ifade etti. Bu konferansın Çerkezköy’de eğitimin farklı bakış acısı katacağına inandığını ifade eden Erdoğan “Mesleğin icrasında geleceğin nesillerini geleceğe daha iyi yetiştirmek için mesleği devamlı geliştirmek zorundasınız” dedi.

YAPMAMIZ GEREKENLER KONUSUNDA YOĞUNLAŞACAĞIZ

Geleceğin Türkiyesi için çalıştıklarını dile getiren Erdoğan “Ülkemizin geleceği adına geleceğin Türkiye’si ve Çerkezköy’ü için çok daha iyi çalışacağız. Tüm öğretmen arkadaşlarımda üstün bir çalışma gayreti ve azmi içinde olduklarını biliyorum ve bunu gözlerinizde görüyorum. Bu nedenle de 2014-2015 eğitim yılında da başarılı bir yıl geçireceğinize inanıyorum” dedi. Yenilikçi Öğrenme-Öğretme Merkezi öğretmenlerinden Kayhan Karlı da, bugün okullarda uygulanan eğitim sisteminin kağıt kalem sistemli eğitim olduğunu ifade etti. Bu Kağıt kalem çağlı eğitimden tasarruf edilmesi gerektiğini söyleyen Karlı “Bu gün hayatımızda akıllı telefonlar ve tabletler var. Çocuklara okulu anlamlı kılmak için okula getirmek için ne yapmamız lazım bu konuda yoğunlaşmalıyız” diyerek bunu başardıklarında akıllı telefon ve tabletle alakalarının kalmayacağını dile getirdi.

YENİ BAKIŞ AÇISINA İHTİYACIMIZ VAR

Öğrencilerin öğretmenleri kendilerine yakın hissetmek istediğini ifade eden Karlı “Öğrencinin öğrenebilme becerilerinin biri de öğretmeni kendine yakın hissetmesidir. Öğretmenler karşısında  öğrenciler söze doğru cevabı bulmaları değil öğretilmeyenin karşısında doğru cevabı bulmaları önemlidir. Kendi kendine öğrenmeyi bilen bireyler yetiştirmek için yeni öğretmenlik bakış acısına ihtiyacımız var” dedi.

OKUL YAŞAMA HAZIRLAMADIR

Okulun yaşama hazırlama yeri olduğunu dile getiren Karlı “Okul yaşama hazırlama olduğu gibi yaşamında kendisidir. Öğretmen keşfetme sanatıdır. Öğretmenler öğrencilere hata yapmasına ve  öğrenmelerine fırsat verirler ve tekdir etmeyi de bilirler. Doğrudan öğretim her dersin yüzde yirmi ve yüzde yirmi beş olarak görülüyor. Oysa her ders akman iletisini kurmak lazım. Mesleki gelişmeye değer veren öğretmenlere ihtiyacımız var” dedi. Darüşşafaka Eğitim Kurumları öğretmenlerinden Meltem Alibeyoğlu geleceği yakalamak ve hatırlanabilen dersler yaratmak konularında her öğretmenin bir felsefesi olması gerektiğini söyledi.

DERSLERDE TARTIŞMA ORTAMI YARATIN

Öğretmenlere “derste tartışma ortamı yaratın” tavsiyesinde bulunan Alibeyoğlu “Bu öğretmen için zor bir durum. Ancak bunu başardığınızda daha kaliteli bir eğitim ortamı yarattığınızı yada ortaya koyduğunuzu göreceksiniz. Kaliteli sorular sorun ve karşılığında da kaliteli cevaplar almak çok iyi. Bu durum öğrencilere de güven veriyor” dedi.

BİZ GELECEĞE YÖN VERİYORUZ

Konferansta konuşan Yeditepe Üniversitesi öğretim görevlilerinden Doç.Dr. Hülya Güvenç de öğretmenler arasında çok yaratıcı öğretmenlerin olduğunu ifade etti. Öğretmenler olarak yıllardır sıkıntı içinde eğitim verdiklerini söyleyen Güvenç “Son yıllarda güdüyle ilgili çalışmalar var. Bu konuda da öğretmenlerimiz kendilerini çok iyi geliştirmelidirler. Özellikle öğrenciye dersi sevdirmek ve derse katılımını sağlamak çok önemli. Öğrencilere öğretmenler olarak derslere katılma fırsatı verin. Kendilerinden neyi ne kadar beklendiğini anlamalarını sağlayın.Bu konuda net bir yapı oluşturun.Derslerin önemli olduğunu hissettirin.Sıcak ve dostça bir ilişkiniz olsun. Biz aynI zamanda geleceğe yön veriyoruz” dedi.

ÖĞRENCİ İLE ARKADAŞ OLMALI

Nurullah Narin Lisesi mezunlarından Eda Atılgan da “Öğretmenlerin öğrenciler ile empati kurması gerekiyor. İyi bir empati kurulması sonrasında öğrencinin nasıl başarı elde edeceğini görecekler” dedi. Öğrenciye iyi yaklaşılması gerektiğini söyleyen Atılgan “Öğretmen aynı zamanda öğrenci ile arkadaş olmalı ve sorunları varsa birlikte çözmeliler” dedi. Konferansta konuşan Bilgi Üniversitesi öğrencilerinden Yiğit İnanç Kazak da, öğretmenin öğrenci ile barışık olması gerektiğini söyledi. Öğretmenlerden önyargılı olmamalarını, öğrencilerle barışık olmalarını istediklerini söyleyen Kazak “Çünkü benim gözümde her bir öğretmen ayrı bir değer ve ayrı bir kıymet” dedi.

EĞİTİM İNSAN ODAKLI HİZMET SUNMA SANATIDIR

Çanakkale 18 Mart üniversitesi öğretim görevlisi Prof.Dr. Dinçay Köksal da “Özellikle ilköğretim erişim ve donanım bakımından eğitim çağındaki kız ve erkek öğrencilere en iyi şekilde eğitim ve erişim devamlılığını sağlamak eğitime kalite katmak acısından önemli” dedi. Eğitimin insan odaklı kaliteli ve hızlı hizmet sunma sanatı olduğunu dile getiren Köksal “Esneklik, saydamlık, çok yönlü, çağın eğitim düzeyine açık gerekli bilgi ve becerilerle donatılmış yetenekleri üst düzeyde kullanabilecek açık özveri sahibi öğretmenler olun. Bunu başardığınızda her zaman kendinizi daha da geliştirerek en üst düzeyde eğitim vereceksiniz” şeklinde konuştu.

ÖĞRETMEN ÖZNEDİR

İstanbul Üniversitesi öğretim görevlisi Prof.Dr.İrfan Erdoğan da 21.yüzyılda öğretmen olmanın çok önemli olduğuna dikkat çekti. Öğretmen kendince hareket ederek yola çıksa hiçbir teknolojiye ihtiyaç kalmayacağını söyleyen Erdoğan “Öğretmen müfredatı kitaba güvenerek yola çıktığında yanlış olur. Bugün eğitim ve öğretim baskı altında. Bu nedenle bu yanlışı kırmak gerek” dedi. Sisteme dair bilinçli olunması gerektiğini ifade eden Erdoğan “Öğretmenlik yapmak ve öğretmen olmak eğitim sadece bir alan, mütevazi bir alan onun geleceğini yapmak gerekiyor. Öğretmen her şeyi kendinde bulmalıdır. Öğretmen filozof olmak zorundadır. Öğretmen bütünlüğü olan süreçlerdir. Bu günkü eğitim Sistemini sevelim belki incelikleri de vardır. Unutmayalım Öğretmen öznedir” dedi. 

Haber / Gülveren VATANSEVER

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10