Yönetimler değişiyor, sorun değişmiyor

Çerkezköy'de 2 gün etkili olan sağanak yağış nedeniyle Çerkezköy'de yine sel baskını yaşandı. Eski belediye başkanları Mehmet Uz ve Ali Ertem döneminde de sel felaketleri ile karşı kar?

Çerkezköy 19.09.2014 12:05:00 0
Yönetimler değişiyor, sorun değişmiyor

YİNE AYNI MANZARA

Yağış sonrasında gelen sular nedeniyle dereler taşarken, Çerkezköy Hükümet Konağı’nın giriş katı ile ilçede pek çok ev sular altında kaldı. Yağışın sona ermesinin ardından Çorlu Deresi’nin tıkanması sonucu önceki akşam saat 22.30 sıralarında derede sular yükselmeye başladı. Önceki sel felaketlerinde de sular altında kalan Çerkezköy Hükümet Konağı, Subay Lojmanları ve bölgede bulunan birçok ev yine sular altında kaldı. Taşkınların, son 2 gündür ilçede etkili olan ve Istranca ormanlarından gelen yağmur sularının Kızılpınar Işıklı kavşak yanında bulunan köprünün dere yatağını tıkaması ve suların akışını engellemesi nedeniyle meydana geldiği tahmin ediliyor.

 

“DERE SULARI 3 YILDIR AKMIYOR”

Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay da, Hükümet Caddesi’ne gelerek felaketin boyutunu yerinde inceledi. CHP Çerkezköy Belediye Eski Başkan Adayı Metin Dönmez, “Bölgeden geçen dere suları üç yıldır akmıyor. Bunun tek sorumlusu on yıl boyunca Çerkezköy’de Belediye Başkanlığı yapan Ali Ertem ve yanındakilerdir” dedi.

 

4 AYDIR BAŞKAN

Dönmez, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay’ın henüz dört aydır görevi başında olduğunu ifade ederek “Bu sorun 3 yıldan beri devam ediyor. Bunun tek sorumluluğu Çerkezköy’ü yöneten yönetimlerdir. Vahap Akay’ın bir suçu yoktur” dedi. Dönmez “Bütün vatandaşlarımız mağdurdur. Bunun sorumlusu Çerkezköy’ün rantını yiyenlerdir. Belediye Başkanımız burada çalışıyor, koşturuyor ama başka ne yapsın. Yıllardır dere yataklarını dolduranlar bu yaşananların sorumlusudur” dedi.

 

TIKANIKLIĞIN SEBEP OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM

Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay da dereleri inceledi. Yağmurun dinmesinin ardından akşam saat 20.30’a kadar ilçenin derelerini tek tek dolaşarak kontrol ettiğini söyleyen Akay, Derelerin su seviyesinde her hangi bir yükselme yoktu. Zaten o saatten sonra yağış da olmamıştı” dedi. Yaşanan bu olaya Kızılpınar köprüsündeki tıkanıklığın sebep olduğunu tahmin ettiğini söyleyen Akay, konuyla ilgili daha önce Devlet Su İşleri (DSİ) ile defalarca görüştüğünü ifade ederek “Kendileri burada çalışma yapabilmeleri için önce gerekli kamulaştırma işlemlerinin yapılması gerektiğini belirttiler. Biz de kendilerine bu kamulaştırmayı yapacak bütçemizin olmadığını, dolayısıyla kamulaştırmanın da yerel seçimler öncesi bulundukları vaatlerde olduğu gibi kendileri tarafından yapılmasını talep ettik” dedi. 

 

KRİZ MASASI TOPLANDI

Akay, “Dere sularının daha da yükselmesi ve durumun daha da kritik hale gelmesi halinde Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ile de görüşerek tıkanıklığa sebep olan köprüyü yıkabiliriz” dedi. Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak da gece geç saatlerde Çerkezköy’e gelerek incelemelerde bulundu. Son durum hakkında bilgi edinen Albayrak, Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay başkanlığında Polisevi’nde düzenlenen kriz masası toplantısına da katıldı.  Kubilay Başkanlığında yapılan toplantıya Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ve Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay’ın yanı sıra Çerkezköy Tugay Komutanı Tuğgeneral Mehmet Ozan, Çerkezköy İlçe Emniyet Müdürü Murat Ogan, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Rüştü Eryılmaz, Kapaklı Garnizon Komutanı Üsteğmen Ferhat Kaanoğlu, Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcısı İmdat Özgör, AK Parti İlçe Başkanı Reşat Bahar, TREDAŞ, Türk Telekom, GAZDAŞ yetkilileri katıldı.

 

HÜKÜMET CADDESİ TRAFİĞE KAPATILDI

Evlerdeki sular vidanjörler ile boşaltıldı. AFAD ve 112 ekipleri de gece boyunca Hükümet Caddesi’nde hazır beklerken, Çerkezköy İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri de araçların yolda kalmaması için gece bir süreliğine Hükümet Caddesi’ni trafiğe kapattı.  

 

HÜKÜMET KONAĞINDA MANZARA AYNI

Selde en fazla zarar gören yine Hükümet Konağı oldu. Gece yaşanan sel felaketi sonucu sular altında kalan Hükümet Konağı’nda dün sabah saatlerinden itibaren temizlik çalışmaları başladı. Çerkezköy İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Çerkezköy Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı çalışanları Belediye ekipleri ile bir yandan temizlik çalışmaları yaparken, bir yandan da zarar gören dosya ve malzemeleri kurutma işlemi gerçekleştirdi. 2012 yılında yaşanan sel felaketinde büyük zarar gören ve uzun bir süre faaliyet gösteremeyen Polisevi’nde de giriş katta bulunan masalar, sandalyeler, makineler de zarar görme olasılığına karşı üst katlara taşındı. Çerkezköy Belediyesi Su ve Kanalizasyon Müdürlüğü ekipleri ise Hükümet Konağının kazan dairesinde dolan su birikintilerini vidanjör ile tahliye etti.

 

Haber / Faik Onur KAYA

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10