Ordu, " Su zammı zulme dönüştü"

MHP Çerkezköy İlçe Eski Başkanı Mustafa Ordu dün sabah Yemek Dünyası'nda yaptığı basın açıklamasında TESKİ'nin su zammını eleştirdi. Ordu, yapılan zam hakkında resmi kurumlar

Çerkezköy 29.09.2014 15:17:00 0
Ordu,

“İŞİN SUYUNU ÇIKARTACAKTIR”

TESKİ’nin suya yaptığı zammın Tekirdağ’ın gündemini işgal ettiğini belirterek “ Büyük şehir seçimlerinden bu yana geçen altı  aylık sürede oluşturulan Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Su  ve Kanalizasyon İdaresi (TESKİ) Genel müdürlüğü aldığı suya zam kararlarıyla vatandaşların gündemini işgal etmeye devam ediyor. TESKİ bu yönetim kadrosu ve yapısıyla Tekirdağ’ın mevcut ve yakın zamanda  oluşacak su ve atıksu sorununa çözüm bulacağı görüntüsü ve güveni vermekten çok uzaktır.TESKİ işin suyunu çıkartacaktır” diye konuştu.

“PROJELER ÜRETİLMELİDİR”

Büyükşehir Meclisi’nde AK Partili meclis üyelerinin zam kararına ilk olarak evet daha sonra ise gelen tepkiler üzerine olumsuz cevap vermelerinin komedi olduğunu kaydeden Ordu “ Öte yandan AK Partililerin bu hareketi büyükşehir meclisine giden meclis üyelerinin ne kadar yetersiz olduğunun da bir göstergesidir.TESKİ Genel Müdürü Halim Orta daha işe başlarken suya zam yaparak vatandaşın tüm güvenini yok etmiştir.Suya zam yaparak işe başlamak için profesör falan olmaya gerek yoktur.

Öncelikle suyun maliyet hesabı tam olarak çıkarılmalı, bu maliyetin nasıl daha aşağıya çekilebileceği konusunda kafa yorularak,projeler üretilmelidir. Sonuçta suya zam kaçınılmaz da olabilir. Bu durumda da yapılan tüm çalışmalar eksiksiz olarak anlatılarak zammın kaçınılmaz olduğu konusunda vatandaşların ikna edilmesi gerekir.  Kaçak su kullanımı önlenmeden suya zam yapılırsa bu mevcut haksızlığın boyutunu katlayarak arttırır. Kayıp kaçak oranının kabul edilebilir bir seviyeye düşürmeden suya zam kesinlikle doğru bir karar değildir” dedi.

ZAMLAR ZULME DÖNÜŞTÜ

Ordu “ TESKİ Genel Müdürü Halim Orta’nın aldığı maaş oldukça yüksek olmalı ki göreve başlar başlamaz suya yaptığı zammın aldığı maaşa göre çok az bir yekün tuttuğunu, dolayısıyla geçim standardını değiştirmeyeceğini görmüş olabilir. O kadar yüksek  maaş alanlar için su zammı belki ihmal edilebilir. Kendisine birilerinin vatandaşın gelirinin Teski Genel Müdürün gibi yüksek olmadığını, ciddi ekonomik sıkıntılarla boğuştuğunu, akşam eve,çocuklarına nasıl ekmek götüreceğini düşündüğünü,bu şartlarda suya yapılan zammın zamdan çok zulme dönüştüğünü anlatması gerekir.Üstelik madem toplanan paralarla su maliyeti karşılanmıyor,su zammının hemen ardından Teskinin logo için yarışma açması ve dereceye girenlere ödül vermesi neyin nesidir. Bu bir israf değil midir? Bu acil bir iş midir? Belli bir süre sonra logo belirlenseydi ne olurdu? Bu uygulama bana göre tipik bir ayranı yok içme uygulamasıdır. Genel Müdür Halim Orta yerel basında yaptığı açıklamada  zam yapılan suyun içilebilir nitelikte olmadığını söylemektedir. Açıklamada genel müdür basında yer aldığı haliyle ‘Ana hedefimiz bölge insanını sağlıklı, güvenli su kaynaklarına ulaştırarak herkesi tekrar çeşmesinden yani evindeki musluğundan akan suyu içilebilir düzeye getirmektir.’demiştir. Bu açıklamanın yanlış anlaşıldığı, öyle bir açıklamanın yapılmadığı konusunda TESKİ’den bir düzeltme bekledim. Ancak bu gün itibariyle düzeltme beyanı duyamadım. Onun bazı konularda ciddi şekilde eksikliği bulunmaktadır. TESKİ Genel Müdürünün açıklamasının ardından belediye seçimlerine bir hafta kala dönemin Belediye Başkanı Ali Ertem’e yaptığım çağrı da daha da önemli hale geldi.  Gazetedeki açıklaması üzerine TESKİ Genel Müdürü Prof.Dr.Halim Orta’ya da aynı çağrıyı yapıyorum. Gelsin Çerkezköy’de ki su depolarını birlikte gezelim.  Depoların halini ister noter aracılığı ile, ister basın fotoğrafları yoluyla vatandaşlarla paylaşalım. O depolarda ki suyun içilip içilmeyeceğini de vatandaş karar versin” açıklamasında bulundu.

“TEDBİR ALMAMIZ GEREKİYOR”

Çerkezköy ve Kapaklı’da 250 bin üzerinde bir nüfusun yaşadığını kaydeden Ordu “ Her iki ilçede kirli de olsa içme suyu yer altından derin kuyular vasıtasıyla temin edilmektedir. Uzmanların ifadesiyle kuyularda su seviyesi hızla düşmektedir. 1980’li yıllarda 50 metre derinlikten su alınırken bu gün 250 metrelere inilmiştir ki bu iki ilçe içinde su temini için tehlike sinyalidir. İki ilçenin su ihtiyacına yönelik olarak alternatif su kaynaklarına yönelme mecburiyeti vardır. Bu gün bu çalışmalar başlarsa ancak 8-10 yıl sonra alternatif yer üstü su kaynağından ilçelere su vermek söz konusu olabilir. Bu konuyla ilgili yeterince vakit kaybedilmiştir” dedi.

“KÖTÜ SONUÇLAR ORTAYA ÇIKACAKTIR”

Yoncalı barajının 2013 yılında Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesinin su ihtiyacına yönelik tahsis edildiğini ifade eden Ordu  O günden bu yana baraja çivi çakılmadı. ÇOSB Bölge Müdürü Mehmet Özdoğan Ağustos ayında yaptığı açıklamada Yoncalı baraj yapım çalışmalarının son aşamaya geldiğini,baraj projelerinin onaylandığını belirtti. Baraj konusunda henüz yol yakınken zamanında yanlış bir tercihle ÇOSB’ ye tahsis edilen barajın tahsisinin iptal edilerek Çerkezköy ve Kapaklı’nın ihtiyacına yönelik olarak TESKİ’ye tahsisinin sağlanması gerekir. TESKİ Genel Müdürünün bu güne kadar sergilediği performansa bakılarak bu işi başarabileceğini düşünmüyorum.

Yoncalı barajı Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesine tahsis ederse,  Çerkezköy ve Kapaklı’nın önümüzdeki yıllarda oluşacak su sorununa tek alternatif kaynak olan yer üstü sularından faydalanma imkanı yok olacaktır. ÇOSB’ deki sanayicinin su maliyetleri düşerken yani kar marjı artarken Çerkezköy ve Kapaklıda asgari ücretle geçimini sağlamaya çalışan vatandaşlar pahalı su içmeye devam edecektir” dedi.

“ALİ ERTEM DİKKATE ALMADI”

Çerkezköy Eski Belediye Başkanı Ali Ertem’e su konusunda uyarı bulunmasına rağmen Ertem’in kendisini dinlemediğini kaydeden Ordu “ Çerkezköy’ ün yer altı su havzası olan ambardere bölgesinde yapılaşma yoğun ve hızlı bir şekilde devam etmektedir. Su havzasının olduğu bölgede kanalizasyon şebekesi mevcut değildir. Bu durum içme suyuna fosseptik çukurlarından atık su sızma riskini her geçen gün arttırmaktadır. Su ve kanalizasyon işleri TESKİ’ye bağlanmadan önce bu durumu defalarca dillendirdim. Dönemin Belediye Başkanı uyarılarımı dikkate almadı.  Halk sağlığını doğrudan ilgilendiren bu durumun düzeltilmesi için Ambardere bölgesinde kanalizasyon şebekesinin acil olarak yapılması,böylece atık suyun kanalizasyon şebekesiyle bölgeden uzaklaştırılması gerekir.Ayrıca planlama sırasında bölgenin su havzası olması dikkate alınarak düşük nüfus yoğunluklu bir planlama yapılmıştı. Atık sulardan kaynaklanan kanser hastalığının bölgemizde artış nedenlerinden biri de atık suların içme sularına karışması olduğu gerçeği göz önüne alındığında Çerkezköy ün nasıl bir tehditle karşı karşıya olduğu daha net olarak görülecektir” dedi.

“ÇERKEZKÖY’E SAHİP ÇIKIN”

Ordu “ Tekirdağ Kömür İşletmeleri Genel Müdürü ile görüşerek Saray’da bulunan 129 milyon ton kömür rezervini bölge sanayisinin hizmetine sunmak için kullanma talebinde bulunaklarını okumuştuk.  TKİ Genel Müdürünün teklife olumlu bakarak destek vermesi üzerine ÇOSB yönetimi buhar santralı yatırımı için start vermiş durumdaymış.Buhar santralı dedikleri kömür yakan termik santralıdır. Yönetimin söylediği miktarda buhar elde etmek için günde en az 400-500 ton kömür yakacaktır. Çerkezköy ve çevresinde bu santraller yaşamı yok edecektir. Böyle bir projenin düşünülüyor olması bile insanın tüylerini diken diken etmektedir. ÇOSB yönetimine Çerkezköy  ve civarında  yaşamı yok edecek bu tür arayış ve çabalara son vermesini istiyoruz. Bu konuyla ilgili de bütün kurumlara çağrıda bulunuyorum”dedi.

Haber/ Faik Onur KAYA

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10