"Bakanlıklar bile ayrıldı, ticaret ve sanayi odaları neden ayrılmasın?"

Bölgede Gündem 14.10.2014 15:49:00 0

BİN 40 İMZA TOPLADIK

Suskunluğunu bozarak dün saat 12.00’da Parıltım Restaurant’ta basın toplantısı düzenleyen Ömer Sarıoğlu, hem eleştirilere cevap verdi hem de sanayi odası kurulması için yürütülen çalışmalarla ilgili kamuoyunu bilgilendirdi. Sanayi odası kurmak için 12 Aralık 2012’de Tekirdağ Sanayi Odası Müteşebbis Heyeti’ni oluşturduklarını ifade eden Sarıoğlu, 26 Nisan 2013’te bin 40 sanayicinin imzasıyla Tekirdağ Sanayi Odası Müteşebbis Heyeti olarak Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne başvurduklarını söyledi. TOBB yönetiminin başvuruya yasal süresi içinde cevap vermediğini söyleyen Darıoğlu, keyfi bir tutumla başvurunun reddedildiğini ifade etti. Buna rağmen yılmayarak Tekirdağ Sanayiciler Derneği’ni kurduklarını dile getiren Sarıoğlu önemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, bir önceki Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve milletvekillerinin her zaman kendilerine destek olduğunu, TOBB yönetiminin ise ‘Tekirdağ Sanayi Odası’nı kurdurtmayız’ diyerek önlerini kapatmaya çalıştığını belirtti.

 

ONLARLA HİÇBİR SORUNUMUZ YOK

Sarıoğlu, ÇOSB Konferans Salonu ve Yönetim Binası’nın açılış töreninde yaptığı konuşmanın yanlış yerlere çekildiğini dile getirerek “İnsanlar alıngan olmuş. Ben bu yaşıma kadar hiç kimseyi hor görmedim, görmem de. Benim için ayakkabı boyacısının dahi kimsenin tahmin edemeyeceği kadar büyük değeri vardır” dedi. Ticaret erbabının dostları olduğunu ifade eden Sarıoğlu, “Biz üretiriz onlar malları tüketiciye ulaştırır. Onlarla hiçbir sorunumuz yok” dedi.

 

GÜNDEMLERİMİZ ÇOK FARKLI

Bazılarının söylediği gibi koltuk merakının da olmadığını söyleyen Ömer Sarıoğlu, Ticaret Odaları’nın sanayicilerin sorun ve taleplerine cevap veremediğini savundu. Ticaret Odaları ile gündemlerinin çok farklı olduğunu söyleyen Sarıoğlu “Bin 700 civarındaki Tekirdağlı sanayi kuruluşunu Sanayi Odası’ndan mahrum bırakma gücünü TOBB nereden alıyor? TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu yönetimi tarafından 2004 yılında hazırlanıp TBMM’den geçirilen kanunda ‘Yeni kurulacak odaların TOBB’un olumlu görüşü, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın kararıyla kurulur’ ifadesi yer alıyor” diyerek antidemokratik olarak nitelendirdiği bu düzenleme ile sanayicilerin en doğal hakkının görmezden gelindiğini ileri sürdü.

 

DEĞİŞİKLİK YAPILMASI İÇİN HAREKETE GEÇTİK

Sarıoğlu, Tekirdağ Sanayi Odası’nı kurulmasının önündeki yasal engellerin kaldırılması doğrultusunda çalışmalarını sürdürdüklerini ifade ederek, TOBB kanununun ilgili maddesinde değişiklik yapılmasını sağlamak üzere de harekete geçtiklerini söyledi. Geçtiğimiz ay ÇOSB’de yapılan açılış töreninde, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’tan TOBB kanununda yeni düzenleme talebinde bulunduğunu anımsatan Sarıoğlu, geçtiğimiz günlerde TEKSANDER’i ziyaret eden TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Gaziantep Milletvekili İbrahim Halil Mazıcıoğlu’na da sanayi odası kurulması yönünde taleplerini ilettiklerini belirtti.

 

MAZICIOĞLU DA DESTEK VERİYOR

TOBB Kanunu’nda ‘olur verme’ ibaresinin TBMM’de yeni bir düzenlemeyle değiştirilmesini talep ettiklerini söyleyen Sarıoğlu, “Halil Mazıcıoğlu da Tekirdağ’da bir sanayi odasının olmamasını eksiklik olarak gördüğünü söyledi. Sanayi Odası’nın da sanayici için ne kadar önemli olduğunu çok iyi bildiğini söyleyen Mazıcıoğlu, sanayi odasının bir ilde olmasının sanayiciler için büyük bir güzellik olduğunu söyledi. Bu güzelliği Tekirdağlı sanayicilerimizin de yaşamasını istediğini söyleyen Mazıcıoğlu, Tekirdağ Sanayi Odası’nın kurulması için her türlü çabayı ve çalışmayı sarf edeceğini, belirtilen kanuni değişikliğin yapılması için TEKSANDER Başkanıyla birlikte bakandan randevu alıp, çalışmalara ivedi bir şekilde başlayacağını belirtti. Bunun için Tekirdağlı sanayicilere söz verdi” dedi.

 

DESTEĞİ BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ

Ömer Sarıoğlu, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ile de kanun değişikliği konusunda görüşme yapacağını belirterek “TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı İbrahim Halil Mazıcıoğlu’nun açık desteği bizim için çok önemli. Bu desteği TEKSANDER’i ziyaretinde açıklaması ise daha kıymetli bir gelişmedir” diye konuştu.

 

YENİ İHTİYAÇLAR ORTAYA ÇIKIYOR

Türkiye’de 25 yıldan bu yana yeni bir sanayi odası kurulmadığını söyleyen Sarıoğlu, “2007’de Aydın Sanayi Odası kurulmuş. O da mahkeme kararıyla kurulmuş. 25 yıldan bu yana Türkiye’nin nasıl değiştiğini, geliştiğini hepimiz görüyoruz” dedi. Bu sürede yeni sanayi kentlerinin ortaya çıktığını, bu yeni sanayi kentlerinin de yeni ihtiyaçlarının ortaya çıktığını ifade eden Sarıoğlu “Bakanlıklar bile Sanayi Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı olarak ikiye ayrılırken, Ticaret ve Sanayi odaları neden ayrılmasın? Yeni bir Türkiye’den bahsediyoruz. Yeni Türkiye’ye yeni sanayi odalarının şart olduğunu söylüyoruz” şeklinde konuştu.

 

TÜRKİYE ÜRETEREK GÜCÜNÜ ORTAYA KOYACAK

Tekirdağ Sanayi Odası’nın sanayicilerin en doğal hakkı olduğunu söyleyen Sarıoğlu “TOBB yönetimi görevini aşan bir heves içine giriyor. ‘Kurumsal bencilik’ ve delege hesaplarıyla biz sanayicilerin en tabi hakkı keyfi ve iradi bir müdahaleyle gasp edilemez” dedi. En büyük dileklerinin 10-12 yıldır ortaya konan ekonomik istikrarın sürmesi olduğunu dile getiren Sarıoğlu, “Biz sanayiciler bu istikrar ortamının sürmesi için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Etrafımız ateş çemberi. Bu ateş çemberinden en az şekilde etkilenerek çıkmalıyız” dedi. Toplumun her kesiminin sağduyulu davranması ve özellikle şiddetten kaçınması gerektiğini söyleyen Sarıoğlu “Şiddet kullananları, yakıp, yıkanları kınıyorum. Bunlar sanayicinin üretim şevkini olumsuz etkiler. Oysa ürettiğin kadar güçlüsün. Bu badireleri de aşacağız ve ‘Yeni Türkiye’ üreterek gücünü ortaya koyacak” dedi.

 

ÇİVİ DAHİ ÇAKAMAYACAKLAR

Tekirdağ’daki sanayi kuruluşlarının kaç tanesinin merkezinin Tekirdağ’da olduğunun sorulması üzerine de konuşan Sarıoğlu tam sayısını bilmediğini, fakat bundan sonraki süreçte Tekirdağ’a yatırım yapmak isteyen firmaların merkezlerini de Tekirdağ’da bulunduracağını söyledi. Trakya’da hiç kimsenin OSB alanları dışında bir araziye sanayi yatırımı amaçlı tek bir çivi dahi çakamayacağını söyleyen Sarıoğlu, “Böylelikle tarım arazilerimiz de olduğu gibi duracak” dedi.

 

HEDEFİMİZ HAZİRAN 2015’E KADAR İHALESİNİ YAPMAK

Yoncalı Barajı ile ilgili yürütülen çalışmalar hakkında da bilgiler veren ÇOSB Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sarıoğlu “Yaklaşık 1,5 senedir süren proje çalışmaları tamamlandı. Proje hazırlama çalışmasının maliyeti 1,2 milyon TL oldu” diyerek hedeflerinin Haziran 2015’e kadar projenin ihalesini gerçekleştirmek ve en kısa sürede yapım çalışmalarına başlamak olduğunu söyledi.

 

ÇERKEZKÖY’E ÇOK FARKLI BAKIYORUZ

Yürüttükleri sosyal sorumluluk projeleri ile ilgili de konuşan Sarıoğlu, “Sosyal sorumluluk çalışmaları kapsamında yeni bir okul yaptık. Biz Çerkezköy’e çok farklı bakıyoruz. Burası bizim doğduğumuz yer olmayabilir ama doyduğumuz yer. Bu nedenle sosyal projelere büyük önem veriyoruz” diye konuştu. Sarıoğlu, 32 derslikli yeşil bir bina yaptıklarını ifade ederek “Öğrencilerimiz okulumuzdan mezun olduğunda İngilizce konuşabiliyor olacaklar” dedi. Sarıoğlu, yeni okul binasının eğitim-öğretime kazandırılması ile Çerkezköy’e kalıcı bir eser yapmış olacaklarını söyledi.

 

TEDARİKÇİ FİRMA OLABİLECEK KAPASİTEDELER

 ‘Sanayici Albümü’ projesi için de çalışma başlattıklarını söyleyen Ömer Sarıoğlu, Tekirdağ’da bir sanayi araştırması ya da bir sanayici albümünün olmadığını ifade ederek “Yapacağımız bu proje sayesinde ilimizdeki tüm sanayicilere ulaşılabilecek” dedi. Bölgede Nükleer Enerji ile ilgilenen sanayicilerin de olduğunu belirten Sarıoğlu, bazı sanayicilerin Nükleer Enerji Santrali yapımında tedarikçi firma olabilecek kapasitede olduğunu ve bu kapsamda örnek nükleer santrallerini yerinde incelemeleri için yurt dışı gezileri düzenlediklerini söyledi. Bir süre önce açılan Konferans Salonu’nda önümüzdeki süreçte halkın da katılımı ile bir açılış programı daha yapmayı planladıklarını söyleyen Sarıoğlu “Biz burayı senede 4-5 kez kullanacağız. Milyonlarca liranın harcandığı bu salonu işler halde tutmamız için boş kalmaması gerekiyor” dedi. Koltuk kaygısı olduğu yönündeki eleştirilere de cevap veren Sarıoğlu, kendisine kendi şirketinin koltuğu ve kartvizitinin yettiğini başka bir koltuğa ihtiyacının olmadığını söyledi.

 

Çerkezköy Haber / Faik Onur KAYA

 

0282 726 91 91
0282 747 65 10