Albayrak'ın 8. durağı Kapaklı oldu

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan 'Hizmet Kervanı' dün Kapaklı'ya geldi.

Kapaklı 16.10.2014 20:13:00 0
Albayrak

İLK ZİYARET KAYMAKAMLIĞA

Daire amirleri ile birlikte sabah saatlerinde Kapaklı’ya gelen Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, ilk olarak Kapaklı Kaymakamlığı’nı ziyaret etti. Kaymakamlık binası girişinde Kapaklı Kaymakamı Mehmet Ali Gürbüz, Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı, CHP Kapaklı İlçe Başkanı Kenan Seçkin, Belediye Meclis Üyeleri Muzaffer Yıldıran ve Sami İkizler ve CHP Çerkezköy İlçe eski Başkanı Saim Özkan tarafından karşılanan Albayrak, Kaymakam Gürbüz’e yeni görevinde başarılar diledi.

 

 

AVRUPA YAKASINDA BULUNAN TEK BÜYÜKŞEHİR

Tekirdağ’ın 30 Mart itibari ile büyükşehir olduğunu anımsatan Albayrak, 874 bin 474 nüfusa sahip olan Tekirdağ’ın 30 büyükşehir arasında Avrupa yakasında bulunan tek büyükşehir olduğunu söyledi. Tekirdağ’ın vizyonları ile ilgili de konuşan Başkan Albayrak, ilk vizyonun sanayi vizyonu olduğunu dile getirdi. Tekirdağ’ın sanayi alanında Türkiye’nin en gelişmiş illeri sıralamasında ilk sıralarda yer aldığını söyleyen Albayrak, ikinci vizyonun da tarım ve hayvancılık vizyonu olduğunu belirterek “Ülke sıralamasında ayçiçeğinin yüzde 33’ü ilimizde üretiliyor. Tarım arazileri bakımından oldukça zengin bir kentiz. 3’üncü vizyonumuz ise üniversite vizyonudur” dedi.

 

2 DENİZE DE KIYISI VAR

Tekirdağ’ın bir diğer vizyonunun turizm vizyonu olduğunu dile getiren Albayrak, Tekirdağ’ın hem Marmara’ya hem Karadeniz’e kıyısının olduğunu söyledi. Tekirdağ’ın tarihi açıdan oldukça zengin bir yapıya sahip olduğunu söyleyen Albayrak, Tekirdağ’ın 5’inci vizyonunun ise lojistik vizyonu olduğunu belirtti. Yeni yapılan Tekirdağ Limanı ile birlikte Tekirdağ’ın lojistik konumu bakımından daha önemli bir konuma geldiğini söyleyen Kadir Albayrak, Büyükşehir Belediyesi olarak amaçlarının Tekirdağ ile birlikte Kapaklı’yı da güzelleştirmek olduğunu belirtti. Her ilçede büyükşehir hizmet binaları oluşturacaklarını söyleyen Albayrak, bu çalışmaları 15 Aralık’a kadar tamamlamayı hedeflediklerini belirtti. Yeni hizmet binalarının da yapılması ile birlikte vatandaşların çift yönlü hizmet almaya başlayacağını ifade eden Albayrak, Bunun yanında 2015-2019 Stratejik Plan çalışmalarımızı hazırladık. Önümüzdeki toplantıda meclise sunacağız” dedi. Kapaklı Kaymakamı Mehmet Ali Gürbüz de ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Bayram sonrası göreve başladığını ve ilk iş olarak Kapaklı’yı tanımaya çalıştığını söyleyen Gürbüz, “İlçenin nüfusu 100 bine yaklaşmış durumda. Nüfus artış hızı yüzde 6’dır. Çok hızlı bir şekilde büyüyüp gelişiyor” dedi.

 

BU BİR TAKIM OYUNU

İlk gözlemlerine göre ilçenin en büyük sorununun hükümet konağının yapılmaması ve kamu kuruluşlarının henüz kurulamamış olması olduğunu dile getiren Gürbüz, Valilik ve Büyükşehir Belediyesi ile birlikte bu sorunları çözerek Kapaklı’yı el birliği ile yükselteceklerini söyledi. Gürbüz “Biz ne yaparsak yapalım ön planda ilçenin kaymakamı olduğum için ben görülebilirim. Fakat herkes çok iyi bilmelidir ki bu bir takım oyunudur” dedi. Kapaklı’da çarpık kentleşme sıkıntısının da olduğunu ifade eden Gürbüz, “Adeta tek katlı gecekondular yerine 3-4 katlı gecekondular inşa edilmiş. Öyle ki ülkemizde orta gelirli vatandaşlara hitaben yapılan TOKİ konutları, burada adeta lüks sayılıyor” dedi. Gerekirse belediyenin bu tür yapılaşmalara ruhsat dahi vermemesi gerektiğini söyleyen Gürbüz “Kapaklı artık dar gelirli gruplara hitap eden, insanların evlerini otel olarak kullandığı bir şehir olmaktan kurtulmalı” dedi.

 

 

HÜKÜMET KONAĞI İÇİN BÜTÇEMİZ HAZIR

Bundan sonra yapılacak konutların, mimari yönden örnek teşkil etmesi gerektiğini söyleyen Gürbüz “Kapaklı iki yönlü büyüme alanına sahip. İlçemiz Saray tarafına ve İnönü Mahallesi tarafına doğru büyümeye uygun. Bu kapsamda hükümet konağımızı bu taraflarda bir yere yapabiliriz” dedi. Hükümet Konağı için bütçelerinin hazır olduğunu dile getiren Gürbüz, en kısa zamanda yer belirlenerek çalışmalara başlanması gerektiğini kaydetti.  Büyükşehir Belediyesi’nin yeni ilçe olan Ergene ve Kapaklı’ya ayrı gözle bakması gerektiğini ifade eden Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı İlçemizde 150 dekar hazine arazisi var. Buraların en iyi şekilde değerlendirilebilmesi için Büyükşehir ile birlikte konunun takipçisi olacağız” dedi. Karaağaçlılar’ın direkt olarak Kapaklı’ya gelemediğini ifade eden Mandalı, kısa süre içinde hem köylerden hem de Karaağaç’tan direkt olarak Kapaklı’ya ulaşım sağlanabileceğini belirtti. İlçede modern bir hastane olmamasının da önemli bir eksiklik olduğunu kaydeden Mandalı, Çerkezköy OSB Müdürlüğü’nün mevcut hastane yerinin kendilerine bırakılması şartıyla her hangi bir alana yeni bir hastane yapmayı önerdiğini, bu konuda Büyükşehir ile birlikte çalışmaların devam ettiğini söyledi.

 

PROJELER MECLİSTEN GEÇTİ

Hızlı nüfus artışını öngörerek yeni bir karar aldıklarını belirten Başkan Mandalı, artık 30 parsele 30 ayrı yapı ruhsatı vermektense, 30 parsellik araziyi 1 ada olarak kabul edip dikey yapılaşmalara ağırlık vereceklerini söyledi. Bu uygulamayı teşvik etmek için müteahhitlere yüzde 20’lik bonus hakkı tanıyacaklarını kaydeden Mandalı, geçtiğimiz günlerde Kapaklı ile ilgili Büyükşehir Belediye Meclisi’nden geçen bazı kararlarla ilgili de konuştu. 25 milyon TL’lik kültür merkezi, 7 milyon TL’lik kapalı spor salonu ve 3 milyon TL’lik engellilere uyumlu modern üstgeçit projelerinin Büyükşehir Meclisi’nden geçtiğini belirten Mandalı, bu projelerin Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacağını söyledi.

 

ÇERKEZKÖY’ÜN ARKA BAHÇESİ OLMAK İSTEMİYORUZ

Saat 10.00’da kaymakamlık makamından ayrılan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Kapaklı Belediye Meclis Salonu’nda belediye çalışanları ve meclis üyelerinin katılımı ile düzenlenen Kapaklı Belediyesi Çalıştayı’na katıldı. Basına kapalı yapılan çalıştayın ardından Başkan Albayrak, ilçedeki sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve muhtarlarla toplantı yaptı. Kapaklı’nın ardından Hizmet Kervanı’nın 9’uncu durağının Çorlu, 10’uncu durağının ise Marmaraereğlisi olacağını söyleyen Albayrak, belediye olarak altyapı çalışmalarında sona geldiklerini ifade etti. AK Partili Kapaklı Belediye Meclis Üyelerinden İrfan Demir de içme suyunun bugün 400-500 metre derine inilmeden bulunamadığını ifade etti. Bunun en büyük sorunlusunun sanayi kuruluşları olduğunu dile getiren Demir “OSB’nin yanı başında olduğumuz için hava kirliliğine de maruz kalıyoruz. Bu konuda da OSB ile ortaklaşa bir çalışma yapılmasını talep ediyoruz” dedi. Kapaklı’nın nüfusunun artmasına rağmen, altyapının 15 bin nüfusa hitap eden kapasitede olduğunu söyleyen Demir bu sorunun da en kısa zamanda çözülmesini beklediklerini ifade etti. Kapaklı’nın ayrı bir ilçe olduğunu söyleyen Demir, Kapaklı olarak Çerkezköy’ün arka bahçesi olmaktan kurtulmak istediklerini belirtti.

 

KAPAKLI ÇERKEZKÖY’ÜN ARKA BAHÇESİ DEĞİL

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak da bir zamanlar Tekirdağ için de ‘İstanbul’un arka bahçesi’ dendiğini ifade etti. Kapaklı’nın kesinlikle Çerkezköy’ün arka bahçesi olmadığını vurgulayan Albayrak, “Hatta 2019 yılına kadar Kapaklı’nın Çerkezköy’ü geçeceğini tahmin ediyoruz. Altyapı çalışmaları ile ilgili TESKİ’nin çok ciddi çalışmaları var” dedi. Albayrak, sadece Kapaklı’nın değil tüm ilçelerin altyapı sorununu çözeceklerini ifade etti. Ulaştırma konusundaki yeni gelişmelerle ilgili bilgiler aktaran UKOME Daire Başkanı Mehmet Zeki Gürcün de, üç aşamalı çalışmalar içinde olduklarını ifade etti. 15 yıllık gelişmelere uygun planlar hazırlayacaklarını dile getiren Gürcün “Karaağaç-Kapaklı ulaşım sorununu çözdük” diyerek 21 Ekim’de UKOME toplantısından sonra bu yeni hatlarda ulaşım hizmeti verilmeye başlanacağını söyledi.

 

TARTIŞMA YAŞANDI

Toplantıda Karaağaç Mahalle Muhtarı Özgür Cengiz ile Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı arasında da tartışma yaşandı. Karaağaç Mahallesi’nin dışlandığını öne süren Muhtar Özgür Cengiz’in, “Diğer mahallelerle eşit standartlarda hizmet almak istiyoruz. Ayrıca yıllardır sonuç alınamayan Lise konusunda da çözüm bulunmasını istiyoruz” demesi üzerine konuşan Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı, “Karaağaç daha önce belediye tarafından yönetiliyordu. Bir geçiş süreci yaşadık. 7 ay içinde benimle hiç irtibata geçmediniz. Geçseydiniz size yasal mevzuatı açıklardım. Sizin bu tepkinizin asıl nedeni Karaağaç Mahallesi’nin 4’e bölünecek olmasından kaynaklanıyor. Çünkü mühürden gelecek kaynak 4’e bölünmüş olacak” dedi.

 

KARAAĞAÇ’I 4’E BÖLMEK İSTEDİK

İlçeye Ziraat Odası kurulsun diye Karaağaç’ı 4’e bölmek istediklerini ifade eden Mandalı “Ziraat odasına ihtiyacımız var. Şimdi siz diyeceksiniz ki neden ilçe merkezindeki 25 bin nüfuslu mahalleleri bölmüyorsunuz? Karaağaç belediye olarak yönetilirken 5 mahallesi vardı. Büyükşehir yasası nedeniyle 1 mahalleye düştü. Biz bunu yeniden 4’e çıkarmayı uygun gördük” diye konuştu.

 

ÇETİN’DEN ALBAYRAK’ ELEŞTİRİ

Toplantıya katılan AK Partili Kapaklı Belediye Meclis Üyesi Mustafa Çetin de “Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin Hizmet Kervanı uygulamasını takdir ediyorum. Manen ve teknik olarak kendinizi çok geliştirmişsiniz. Fakat burada Büyükşehir Yasası ile ilgili eleştirilerinizden dolayı sizi kınıyorum. Resmin büyüğüne baktığımız zaman Büyükşehir Yasası sayesinde neler yapılabileceğini çok daha iyi görebileceğiz” dedi. Çetin’in eleştirileri üzerine konuşan Albayrak “18 Nisan’da yaptığımız toplantıda Büyükşehir Yasası’nı çıkardığı için dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür ederek konuşmama başlamıştım. Sizin milletvekiliniz benim de okul arkadaşım T. Ziyaeddin Akbulut ile görüşmemde yaptığım çalışmaları takdir ettiğini söylemişti. Fakat birkaç gün sonra Çorlu basınına verdiği demeçlerde ‘Büyükşehir ne yapıyor?’ şeklinde ifadeler kullanmış. Beni bunlar üzüyor” dedi. STK temsilcileri ve muhtarların katılımı ile yapılan toplantının ardından Kazak Gölü Mesire Alanı’nda Kadir Albayrak için yemek verildi. Yemeğe katılmak üzere Kazak Gölü Mesire Alanı’na geçen Albayrak, gölde bota binerek objektiflere poz verdi.

 

Çerkezköy Haber / Faik Onur KAYA – Kemal ALTUNOĞLU

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10