Tekstilde dönüşüm yol haritası belirlendi

Tekirdağ Sanayiciler Derneği (TEKSANDER) nükleer santral tedariki yapabilecek firmalara yönelik Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, Trakya Kalkınma Ajansı, KOSGEB, NKÜ Teknopark A.Ş. ve NKÜ Çorlu Mü

Tekirdağ 20.11.2014 13:48:00 0
Tekstilde dönüşüm yol haritası belirlendi

ARTMASINI HEDEFLİYORUZ

Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen toplantıya Tekirdağ Vali Yardımcısı Mahmut Yıldırım, TEKSANDER Başkan Yardımcısı Erdim Noyan, TEKSANDER Yönetim Kurulu üyeleri, Türkiye Tekstil Terbiye Sanayicileri Derneği yöneticisi Ahmet Temiroğlu ve Tekirdağ’da faaliyet gösteren çok sayıda firmanın temsilcisi katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan TEKSANDER Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sarıoğlu, bu toplantıyı, Tekirdağ’da faaliyet gösteren tekstil sektöründeki firmalarını katma değeri yüksek “Teknik Tekstil” konusunda bilgilendirmek ve bu alanda üretim yapmalarını teşvik etmek amacıyla bu toplantıyı düzenlediklerini söyledi. Tekirdağ’ın toplam Gayrı Safi Yurt İçi Hasılası’nın (GSYİH) yüzde 45’inin sanayi sektöründen elde edildiğini ifade eden Sarıoğlu “Bu oranın yüzde 70’i tekstil sektöründen elde edilmektedir. Bu toplantıyla tekstil üretiminde sektörün katma değeri yüksek üretimle kilogram başına ihracatını ve karını artırmasını hedefliyoruz” dedi.

ARAYIŞIMIZ KÜRESEL ÇAPTA SÜRDÜRÜLEBİLİR REKABETİ YAKALAMAK

Arayışlarının geleneksel yöntemleri aşarak daha modernize edilmiş tesislerde; yüksek teknolojili, katma değeri yüksek üretime geçerek küresel çapta sürdürülebilir rekabeti yakalamak olduğunu ifade eden Sarıoğlu “Ar-Ge çalışmalarını ve inovasyonu artıracağız, nitelikli üretime geçeceğiz ve markalı ürünlere yöneleceğiz. Bugün Türkiye 1 kilogram ihracattan ortalama 1.5 dolar gibi gerçekten çok düşük bir rakam elde ediyor. İhracatta bir nevi hamallık yapıyoruz. 1 kilogram ortalama ihracat Almanya’da 4.1 dolar, Japonya’da 3.5 dolar, Güney Kore’de 3 dolardır.  Türkiye kısa sürede 1 kilogram ihracatını en azından 2.5 dolara çıkarmalıdır. Yani yıllık 100 milyon ton ihracattan ilk planda 250 milyar dolar elde edebilmeliyiz ki;  Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. Yıldönümünün kutlanacağı 2023 hedefi olan 500 milyar doları yakalayabilelim” dedi.

ÜRETİCİLER İÇİN ÖNEMLİ BİR FIRSAT

Avrupa’da yatırım ve istihdam bakımından, en büyük tekstil sektörü Türkiye’de olmasına rağmen, sektörün en önemli zayıf noktasının, AR-GE çalışmalarının kıyaslandığında yok denecek kadar az olması olduğunu dile getiren Sarıoğlu “Bu yetersizliğin ülkemizdeki teknik tekstil üretimi ve ihracatına yansıdığını da çok net görmekteyiz. 2013 yılında teknik tekstil sektör ihracatımız yaklaşık 1.8 milyar dolar gerçekleşmiştir. Teknik tekstillerde ihracat payımız ve üretimde yıllara göre artış gösterirken, ithalattaki artış oranı daha fazladır. Teknik Tekstil ürünleri ciddi AR-GE çalışmalarına ihtiyaç göstermektedir. Teknik tekstil üzerine 2017 yılına kadar yapılan öngörülerde küresel pazarın büyümeye devam edeceği bildirilmektedir. Bu aşamada gelişen teknoloji, teknik tekstil sektörünün büyümesinde en büyük desteklerden biridir. Bu büyüme teknik tekstile yönelik makine ve ürün üreticileri için de önemli bir fırsattır” dedi.

TEKİRDAĞ’DA DA FİRMALAR VAR

Tekirdağ’da hali hazırda teknik tekstil üretimi yapan ve AR-GE çalışmaları yürüten firmaların olduğunu ifade eden Sarıoğlu “Amacımız bu firmaların sayısını arttırarak 2023 hedeflerimiz doğrultusunda nitelikli sanayiye geçiş sürecine katkı vermek” dedi. Açılış konuşmasının ardından Öztek Stampa Genel Müdürü TEKSANDER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Eşref Akın sunum yaptı. Akın “Teknik tekstil, jeotekstilden tutun da otomobil sanayinden kullanılan tekstile kadar çok geniş bir alanı kapsar. Tekstiller öyle hayatımıza girmiş ki hepinizin cep telefonunda dahi tekstil ürünü var. Teknik tekstil sektörü, pazar değeri olarak önemli boyutlara ulaşmış ve tekstil sektörünün geleneksel tekstil ve hazır giyim sektörleri içerisindeki payı yüzde 30’lara yükselmiştir” dedi.

TEKİRDAĞ ÖNEMLİ

Akın, teknik tekstil üretiminin en fazla olduğu şehirlerin Denizli, İstanbul, Bursa, Gaziantep, Kocaeli ve Tekirdağ olduğunu ifade ederek “Dünyada da en fazla teknik tekstil üreten ülke Almanya. Bu biraz garip gelebilir. Bizim konfeksiyon ve tekstil toplam ihracatımız 35 milyar dolar seviyesinde iken, Almanya’nın tekstil ihracatının tamamına yakını teknik tekstildir ve yıllık 166 milyar dolardır. Almanya’nın toplam 1 trilyon dolara yakın ihracatı var ama bunun 166 milyar doları teknik tekstildir. Teknik tekstilin yanında tekstil tabanlı kompozitler var. Aslında teknik tekstilin bir ileriki aşaması tekstil tabanlı kompozitler. Bugün Türkiye’ye giren rüzgar santrallerinin kanatlarının tamamı hatta yavaş yavaş gövdeleri dahi tabanı tekstil. Avrupa teknik tekstili yaptı kompozitlere geçerken biz bugün burada teknik tekstili konuşuyoruz. Türkiye’nin toplam teknik tekstil ürünü ihracatı 1.3 milyar dolardır” dedi.

FUARLARI TAKİP ETMEK DE ÖNEMLİ

Tekstilde atıl kapasitelerin biraz harcama yapılarak teknik tekstil üretimine yönlendirilmesini isteyen Eşref Akın tekstilcilerin ne yapması gerektiği konusunda da konuşan Akın “TEKSANDER, Bilim Sanayi Teknoloji İl Müdürlüğü, Trakya Kalkınma Ajansı, KOSGEB ve Namık Kemal Üniversitesi işbirliği ile hazırlanmış olan yol haritasına hepimiz destek vermeliyiz. Geleneksel tekstilden teknik tekstile geçmenin en önemli parametresi Ar-Ge ve inavasyondur. Bunun içinde üniversite-sanayi işbirliği şarttır. Çünkü yeni bir teknik tekstil ürünü yaratabilmek için tekstil mühendisliği dışındaki disiplinlerden de yardım almak lâzımdır. Teknik tekstil fuarlarını da takip etmek çok önemlidir” dedi.

AĞIR BEDELLERİNİ ÖDÜYORUZ

NKÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özer Göktepe de, üniversite-sanayi işbirliğinin bir takım oyunu olduğunu belirterek, “Futbolda takım oyunu neyse burada da o. Takım oyunu oynayamamanın ağır bedellerini ödüyoruz. Takım oyunu oynayabilmek için bir aradayız. Acaba tekstili nasıl tanımlarsınız? Kısa kesin net bir tarifi, her türlü elyaftan yüzey elde etme sanatı ve teknolojisidir. Bunu evde yaparsanız zanaat, makinede yaparsanız teknoloji olur. Biz işin teknolojiyle ilgiliyiz” dedi. Teknik tekstilin önemine de dikkat çeken Prof. Dr. Göktepe, “Tekstil kolay iş değil. Malzemeniz değişken. Müşteriye beğendirmek zor bir iş. Ayrıca sezona yetiştirmek gerekiyor. Avrupalılar daha çok çalıştıkları için değil daha konforlu olduğu için bu sektörlere yöneliyorlar. Diğer işleri başka ülkelere pay ediyorlar. Krizlerde ilk tasarrufumuz giyim kuşamdadır elimizdeki bir yıl daha kullanalım deriz. Ama teknik tekstilde bu söz konusu değil. Çünkü mecburuz sanayide kullanmaya” dedi.

TEKNİK TEKSTİL ÜRÜNLERİ HANGİ ALANLARDA KULLANILIYOR

Teknik tekstil ürünlerinin hangi alanlarda kullanıldığı, Pazar büyüklüğünün ne olduğu konularında da bilgiler veren Göktepe, “Teknik tekstilin küresel pazar büyüklüğü 1995’te 80 milyar dolarken 2013’te 133 milyar dolara çıktı. Tüketim olarak 15 milyon tondan, 25 milyon tona çıkmış. 2011 verileri teknik tekstil üretimi 25 milyon ton, toplam 133 milyar dolarlık ihracat, AB’nin pazardaki payı yüzde 20. Kompozitin kilo başına değer 12 dolar. Normal tekstilde kilosu 5 dolarken kompozit yaparsanız karınız kilo başına iki kat daha fazla artış gösteriyor. Katma değer anlamında önemli değer. Dünyada ciddi bir durgunluk olmasına rağmen bu pazar yüzde 6-7’ler seviyesinde büyüyen bir Pazar” dedi.

GEÇİŞİN YOL HARİTASI

NKÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özer Göktepe, geleneksel tekstil üretiminden kar marjı ve katma değeri yüksek ürünler imal eden teknik tekstile geçişin yol haritasını şöyle çizdi: “İstekli firmaların tespiti. Bu işte mutlaka talep olması lazım. Sürecin başlayabilmesi için ciddi talep gerekiyor. Firma makine parkı ve üretim yeteneklerine uygun teknik tekstil ürünlerinin belirlenmesi. Hedef ürünlerin belirlenmesi gerekiyor. Firma sahibi ve ilgili birim (satış, pazarlama, fabrika müdürleri vb.) yöneticileriyle potansiyel ürünler arasından hedef teknik tekstil mamulünün kararlaştırılması. Buraya kadar işin yarısı. Bundan sonrası prototip geliştirme için firmaya uygun proje hazırlanması. Burası da koordineli şekilde yapılabilir. (KOSGEB, TÜBİTAK TEYDEB, Santez, Kalkınma Ajansı vb.) bu kurumlar da kaynaklarımızdır. Prototip geliştirilmesi. Ürüne göre 18 aylık, 24 aylık sürelerde prototip üreteceğiz. Teknik tekstilin zor tarafı akıllı olması. İşin içine bilgi koymanız gerekiyor, bütün bilimsel verileri kullanmamız gerekiyor. Fizik, matematik hepsini kullanmanız gerekiyor. Prototipi test etmeniz gerekiyor. Mesela paraşütün açılmaması halinde iade edin diyemezsiniz. Ama giyside bunu diyebilirsiniz. Dolayısıyla teknik tekstilde standartlar çok yüksek. Onun sağlanması prototipin yapılması çok önemli. Yani standartlar sağlanırsa ondan sonra seri üretime geçilir.  Seri üretim ekip olarak gerçekleştirilecek bir aşama”

Çerkezköy Haber


0282 726 91 91
0282 747 65 10