Hayvancılık masaya yatırıldı

Tekirdağ Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği tarafından Tekirdağ Ticaret Borsası Toplantı Salonu'nda "Hayvancılığımızı

Tekirdağ 7.12.2014 12:09:00 0
Hayvancılık masaya yatırıldı

HAYVANCILIĞA GENEL BAKIŞ

Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Şaban Aytaç’ın açılış konuşmasının ardından Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birlik Müdürü Murat Kocaman , "İlimiz Hayvancılığına Genel Bakış" konulu sunum yaptı. Tekirdağ Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı, Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şubesinden Veteriner Hekim Cem Aktaş’ın “ İlimiz Hayvancılığının Mevcut Durumu, Sorunları, Çözüm Önerileri, Çiftlik Hayvanlarının Refahı" konulu sunumunun ardından Gıda ve Yem Şubesinden Ziraat Yüksek Mühendisi Cengizhan Erbaş da “Yem İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemleri, Yem Hijyeni, Genetiği Değiştirilmiş Organizmalı Yemlerin İzlenebilirlik Kayıtları" konulu sunum yaptı.

TRAKYA’DA İYİ YERDEYİZ

Toplantıda konuşan Tekirdağ Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Zekeriya Sarıkoca “Trakya bölgesi içinde Tekirdağ tarımsal arazi bütünlüğü ve uygun iklim şartlarına sahip olması sebebiyle önemli bir yere sahip. Bitkisel Üretim açısından, buğdayda 1.773.912 dekar alanda, ayçiçeğinde 1.398.967 dekar alanda, kanolada 159.075 dekar alanda üretim yapmaktayız” dedi.  Tarımın yanında Tekirdağ’ın hayvancılık açısından da büyük bir potansiyele sahip olduğunu söyleyen Sarıkoca “2013 yılı kayıtlarına göre yüzde 99 kültür ırkı sığır olmak üzere 164 bin büyükbaş hayvana sahip. Yılda 349 bin ton süt ve 11.196 ton et üretimiyle ülke ekonomisine katkı sağlamaktadır” dedi.

ÜLKEMİZ ORTALAMASININ ÜZERİZDE

Tekirdağ’da hayvan başına günlük süt üretiminin ülkemiz ortalamasının üzerinde olduğunu söyleyen Sarıkoca “Ancak, Avrupa ülkeleri ortalamasının altında kalmaktadır. Sizleri bu toplantımıza çağırmamızın en önemli nedeni ilimizde Hayvancılığa yeteri kadar önem verilmediği kanaatine varmamızdır. Hayvancılık sektörümüzle ilgili yapılan bu ilk toplantımız ile beraber, ilimizde hayvancılığın layık olduğu yere ulaşması için Müdürlüğümüze ve siz yetiştiricilere büyük görevler düşmektedir” dedi. Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Şaban Aytaç da Tekirdağ’da hayvancılığına genel bakışı hakkında üreticilere bilgiler verdi. Daha sonra toplantıda; İl Müdürlüğü Yetkilileri ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Yetkilileri ile işletme sahipleri arasında karşılıklı işletmelerin sorunları ve çözüm önerileri hakkında ön plana çıkan konu başlıkları belirlendi.

İŞTE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Ahırların modernize edilmesi, girdilerin aşağıya çekilmesi için özellikle kaba yemin kendi işletmesinde temin edilmesinin önemi, üretici örgütlerinin pazarda daha etkin söz alması, aile ve orta ölçekli işletmelerin desteklenmesi, karlı bir hayvancılık için işletme büyüklüğünün en az 30 – 50 adet olması gerektiği, ucuz kaliteli kaba yem ekilişinin arttırılması, mera alanlarının ıslah edilmesi, et ve süt tüketiminin artırılması konularında projeler hazırlanması, hayvancılıkta uğraşan nüfus yaşlanmakta olduğundan kadınlara ve gençlerin teşvik edilmesi, hayvan gübresinin tarımda ve alternatif enerji kaynaklarında kullanılmasının sağlanmasının önemi, sulu tarım yapan işletmelerde yem bitkisi temini için hayvancılık işletmeleri ile iş birliği, hayvancılık işletmeleri için mevzuatlarda belirtilen arazi kullanım alanının yetersizliği, yem, et ve süt fiyatlarındaki dalgalanmalar, süt üretimi ve kalitenin artırılmasının sağlanması için hijyene önem verilmesi, atıl işletmelerin kırsal kalkınma yatırımları ile yeniden işler hale getirilmesi, işletmelerin aydınlatma, havalandırma, altlık vb fiziksel şartlarının düzeltilmesi, İl Müdürlüğü öncülüğünde, üreticilerin, üretici birlikleri ve örgütleri ile beraber bu toplantı sayılarının artırılması konularında görüş alışverişinde bulunuldu.

Çerkezköy Haber


0282 726 91 91
0282 747 65 10