Kantin işletmecilerine hijyen eğitimi verildi

Çerkezköy İlçe Sağlık Müdürlüğü,Gıda,Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü , Çerkezköy İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve İlçe Halk Eğitimi Merkezi MÃ?

Çerkezköy 24.12.2014 18:56:00 0
Kantin işletmecilerine hijyen eğitimi verildi

KANTİNCİLERDE HİJYEN EĞİTİMİ ALDI

Dün saat 15.00 ile 16.30 saatleri arasında Çerkezköy Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü salonunda okul kantincilerine yönelik hijyen eğitimi verildi. Katılımın az olduğu eğitimlerde Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ile İlçe Sağlık Müdürlüğü yetkilileri Çerkezköy’de bulunan okul kantini işletmecilerine hijyen konularında bilgiler verdiler. Eğitim veren uzmanlar kantincileri kurallara uymak zorunda olduklarını ve uymadıkları takdirde yapılacak denetimlerde 12 bin ile 24 bin TL para cezası uygulanacağını belirttiler.

“MUTLAKA GÜVENİLİR GIDA  SATILMASI GEREKMEKTEDİR”

Gerçekleşen eğitimde, gıda güvenirliliğinin sağlanması ,insan sağlığının korunmasının önemli olduğu, kişisel hijyen ve gıda hijyeni bilgilerini işletmeye özgü gıdalarda oluşabilecek tehlikelerin önlenmesinin sağlık acısından çok önemli olduğu vurgulandı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Çerkezköy İlçe Müdürlüğü  Gıda Tarım Uzmanı Ferya Arslan Çolak ve Abdülkadir Geylani Okatan “ Gıda konusunda  hijyenik olması acısından okul kantinleri çok önemlidir. Eğer okul kantinlerinde sebze de kullanılıyor ise sebzeler için ayrı bir lavabo olması gerekmektedir. Ayrıca depolama da çok önemlidir. Kantinler her bakımdan rahat ve hijyenik olmalıdır. Kantincilerin kıyafetleri temiz olmalı ve de önlük takmalı. Ayrıca kişisel kıyafetleri ortalıkta dolaşmamalı ve kendi kişisel dolaplarına konulmalıdır. Zamanla da zararlılara karşı ilaçlanmalıdır. Çünkü yiyeceklerinde satıldığı yerler olan bu yerlerde böcek gibi haşerelerin üremesi kolay olduğu için  bu yönde de gerekli önlem mutlaka alınması gerekiyor. Yemekhane, kantin, kafeterya,büfe, çay ocağı gibi işletmeler  devamlı belirli aralıklarla ilaçlanması gerekmektedir” dedi.

 HİJYENDE DİKKAT EDİLECEK ALTIN KURALLAR

Hijyen konusunda beş altın kural bulunduğunu da belirten Çolak ve Okatan, “İyi personel hijyen uygulamaları , gıdaların yeterli pişirilmesi,çapraz buluşmanın önlenmesi,süre ve sıcak kontrolü,hastalık yapıcı mikro organların özellikle çabuk bozulabilir riskli gıdalardan ve sudan uzak tutulmasıdır. Okul kantinlerinde hijyen konusundaki eksikliklerin bir an önce giderilmesi de   gerekmektedir. Üretim yapılan yerlerde devamlı temizlenmelidir. Özellikle de tost  makineleri gün içinde birkaç kez temizlenmelidir. Belirttiğimiz gibi kantinlerin her acıdan hijyen koşullarına sahip olması gerekmektedir” diye konuştu. Yetkililer eğitimlere katılanların sınava tabi tutulacağını, başarılı olanların ise sertifika almaya hak kazanacağını kaydettiler.

Haber/Kemal ALTUNOĞLU 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10