ADD, ölümünün 84. yılında Kubilay'ı andı

23 Aralık 1930'da İzmir'in Menemen ilçesinde öldürülen askerliğini yedek subay olarak yapmakta olan öğretmen Mustafa Fehmi Kubilay, ölümünün 84'üncü yılında Atatürkçü Düşün

Çerkezköy 30.11.2010 00:00:00 0
ADD, ölümünün 84. yılında Kubilay

84. YILINDA ANILDI

Atatürkçü Düşünce Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Dündar Orhan ve ADD Şube yönetimi, Çerkezköy Atatürkçü Düşünce Derneği Şube Eski Başkanı Ali Çevikyiğit, CHP  Çerkezköy İlçe Başkan Yardımcısı Metin Akyıldız, CHP Tekirdağ Milletvekili aday adayları Metin Dönmez, Hasan Demir, CHP Çerkezköy İlçe Yönetim Kurulu Üyeleri, CHP Çerkezköy Kadın Kolları Başkanı Ebru Alaca, Çerkezköy Belediye Meclisi Üyelerinden Ensar Sivri ve Ali Dede, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çerkezköy Temsilcisi Hasan Hüseyin Yarlıgan ve gaziler ile çok sayıda vatandaşın katıldığı anma programı saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı.

O BİR CUMHURİYET ÖĞRETMENİYDİ

Atatürk Türkiye’sinde yaşanan Kubilay olayının tarihe kara bir leke olarak geçtiğini ifade eden ADD Çerkezköy Şube Başkanı Dündar Orhan, Kubilay’ın hayatıyla ilgili de bilgi verdi. Mustafa Fehmi Kubilay’ın, Giritli bir ailenin çocuğu olduğunu söyleyen Orhan “Kubilay bir öğretmen. Cumhuriyet öğretmeni. 1930 yılında İzmir’in Menemen ilçesinde askerlik görevini yapıyor. O sırada 24 yaşında” dedi. Yedek subaylığını yapmakta olan öğretmen Kubilay’ın 23 Aralık 1930’da Menemen’de şeriat isteyen Cumhuriyet karşıtı yobazlar tarafından çıkarılan isyanı bastırmak için bir manga asker ile olaya müdahale etmek için görevlendirildiğini söyleyen Orhan “Olayda ayağından vurularak yaralanan Kubilay’ın daha sonra başını bıçakla kesip gövdesinden ayıran yobazlar kesik başı bir sopaya takıp gezdirmişlerdir. Olay,arkadan yetişen askeri birlikler tarafından şiddetle bastırılmıştır. Atatürk Türkiye’sinde iğrenç bir olay yaşanmıştı” dedi.

 

 

DEVRİM ŞEHİDİ OLARAK SİMGELENDİ

Genç Cumhuriyet rejiminin 1925 yılında Şeyh Sait isyanından sonra tanık olduğu ikinci irtica olayı olarak tarihe geçtiğini söyleyen Orhan “Menemen olayının izleri toplumsal bellekten hiç silinmedi. 23 Aralık Cumhuriyet tarihinin en önemli günlerinden biridir. Kubilay, ‘Devrim Şehidi’ olarak simgelendi” diyerek konuşmasını tamamladı.

SLAYT GÖSTERİSİ VE ŞİİRLERLE DEVAM ETTİ

Kubilay’ın şehit edilişini anlatan slayt gösterisinin ardından anma programı Aynur Tutkun’un, ‘Kubilay’ ile ilgili okuduğu şiirle devam etti. Programda konuşan 78 yaşındaki Münevver Güçlü de “Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyete her Türk vatandaşının sahip çıkması gerekiyor. Dünyada Türkiye Cumhuriyeti gibi güzel bir ülke daha yok” dedi.

TÜRKİYE SONSUZA KADAR YAŞAYACAK

Cumhuriyetin kolay kurulmadığını söyleyen Güçlü, “Cumhuriyet için birçok bedel ödendi. Herkesin ülkesine sıkı sıkı bağlanarak sahip çıkmasını ve hiçbir zaman ülkenin bölünmesine ve rejimin değiştirilmesine izin vermemesini istiyorum. 2015 yılında da böyle Kubilay’ların, Atatürk’lerin olmasını diliyorum” dedi. Türkiye’yi parçalamak isteyenlerin olduğunu ve bunlara fırsat vermeyeceklerini ifade eden Güçlü, Türkiye’nin sonsuza kadar yaşayacağını söyledi.

Çerkezköy Haber / Cem BÜLBÜL

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10