Tarım bilgi sistemi tanıtıldı

Tekirdağ Ramada Otel'de önceki gün Tarım Bilgi Sistemi Tanıtım Toplantısı düzenlendi.

Tekirdağ 29.12.2014 18:31:00 0
Tarım bilgi sistemi tanıtıldı

TEKİRDAĞ’DA YAPILDI

Toplantıya Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürü Dr. Gürsel Küsek, Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Özgün, Tekirdağ Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Zekeriya Sarıkoca, Genel Müdürlükten bürokratlar, İl Müdür Yardımcısı Ahmet Tekgöz, Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü Gürkan Tokgöz, Tarımsal Alt Yapı ve Arazi Değerlendirme Şube Müdürü Mesut Koç, Tarım Kooperatifleri Merkez Birliğinin, Üst Birliklerinin ve Tekirdağ, Edirne, Kırklareli ve Çanakkale İllerinde faaliyet gösteren tarımsal kalkınma kooperatiflerinin yönetim kurulu üyeleri ile Tekirdağ’dan ve diğer illerden çok sayıda katılım oldu.

ANA KONU KOOPERATİFÇİLİK

Tarım Kooperatifleri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özkurnaz’ın açılış konuşmasının ardından Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Özgün de Genel Müdürlüğün önemi ve görevleri hakkında bilgi verdi. Genel Müdür Dr. Gürsel Küsek de “Bu günkü ana konumuz kooperatifçilik. Ama kooperatifçilikte de Bilgi Sistemleri, önemi ve gelecekte kooperatifler bilgi sistemlerinin neresinde olacak, nasıl bir sistem çalışıyor olacak bunları bugün hep birlikte konuşacağız. Tarım sektörünün ürettiği gayrı safi milli hasıla yani hem hayvancılıktan, su ürünlerinden, tarla tarımından,ürettiğimiz toplam hasıla değeri kabaca 61 milyar dolar oldu geçen yıl. Bu miktarla Avrupa’da 1. Sıradayız. Yani Hollanda’nın da, Almanya’nın da, Fransa’nın da üstünde gayrı safi hasıla üretiyoruz. Ama Türkiye tarımında başarılamayanlar nedir dersek, bana göre öncelikle örgütlenme konusu çok gelişmemiş. Başarılamamış” dedi.

KARAR VERME DÖNEMİ OLACAK

Türkiye’de Bilgi Teknolojilerinin kullanımı, bilginin kullanımı konusunda çok fazla bir başarının olmadığını söyleyen Küsek “Ama artık devletin yapacağı şey azalıyor, bunun yerine çiftçi örgütlerinin yapacağı, çiftçinin kendisinin yapacağı işler ön plana çıkmaya çalışıyor.Burada da baştan beri vurgulamaya çalıştığımız bu. Örgütlenme ön plana çıkıyor, finansal ulaşım ön plana çıkıyor, kayıtlılık ön plana çıkıyor, Bilgisayar teknolojileri yada bilgi teknolojileri ön plana çıkıyor. Önümüzdeki Türkiye Tarım Sektörünün 10 yılı bu bilgi teknolojileri olacak, bilgiye erişim, bilgiyi yönetim ve bu bilgi sonucu karar verme dönemi olacak” dedi.

TOPLANTI ÇOK ÖNEMLİ

Türkiye'deki tüm çiftçilerin tarlasına ne ektiğini, bunları nerede pazarladığını, tarlasında ne gibi ilaç kullandığını, ne zaman kullandığını, ne kadar kullandığını kooperatiflerin bilmesi, Tarım Bakanlığının bilmesinin büyük firmalarla rekabet etme, katma değerler sağlama açısından büyük faydası olacağını belirten Genel Müdür Gürsel Küsek “Biz de kooperatifler olarak, örgütler olarak bu teknolojileri kullanmadan onlarla rekabet etmemiz, büyük katma değerler sağlamamız, ekonomik güç oluşturmamızın ihtimali yok. Bir an önce bu teknolojileri kullanmaya başlamamız, bu bilgiyi yönetmeye başlamamız gerekiyor.Bu nedenle bu günkü bu toplantıyı biz çok önemsiyoruz. Bu toplantı gerçekten çok önemli” dedi.

Çerkezköy Haber 

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10