'2015 yılında yetkili sendika olmayı başaracağız'

Türk Ulaşım-Sen Genel Başkanı Şerafettin Deniz Türk Ulaşım Sen Mali Sekreteri Yusuf Kayan, Türk Ulaşım Sen 3 Nolu Şube Başkanı Öztürk Çınar ile birlikte dün saat 14.00'da Çerkezkö

Çerkezköy 7.01.2015 17:20:00 0

YASANIN ÇIKMAMASI İÇİN MÜCADELE ETTİK

Ziyarette konuşan Türk Ulaşım Sen 3 Nolu Şube Başkanı Öztürk Çınar, 2013 yılında toplu sözleşme yaptıklarını ifade ederek “Yetkili sendika olan Memur-Sen o zaman hükümet ile masaya oturdu. Yapılan toplu sözleşme ile çalışanlar için enkaz yılı oldu. Çünkü orada 123 TL’lik komik bir rakama imza attılar. 6461 sayılı yasa gereği demiryollarının serbestleşmesi ile ilgili bizler 30 Mart 2013 ve 4 Nisan 2013 tarihleri arasında Kapıkule Edirne’ye kadar yürüdük. Bu yasanın çıkmaması için mücadele ettik. 16 Nisan’da iş bırakma eylemi gerçekleştirdik. Bunlara rağmen yasa Memur-Sen’in desteği ile çıktı. 2015 itibari ile uygulanmaya başlanacak. Siyasi konuştuğumuz söyleniyor ama ülke gündemini ilgilendiren her konu aynı konu sivil toplum kuruluşlarını da ilgilendiriyor. Dolayısıyla sivil toplum kuruluşu olduğumuz için ülke gündemi ile ilgili de konuşuyoruz” dedi.

2013 YILINDA SÖZLEŞME İMZALANDI

Kamu çalışanları olarak Türk milletinden yana olduklarını kaydeden Türk Ulaşım-Sen Genel Başkanı Şerafettin Deniz de “Bizler dertlerimize ve problemlerimize çare olabilir miyiz diye yollardayız. Sendikal mücadele hak arama mücadelesidir. Hak bütün insanlık tarihi boyunca son derece önemsenmiş, yukarılarda tutulan bir kavramdır. Sendika hakkın ve adaletin birlikte düşünüldüğü bir mücadeledir. 2013 yılında toplu bir sözleşme imzalandı. Bu sözleşme neticesinde 2014-2015 yılında bizlere yaşatacağı olumsuzluklar olacak” diye konuştu.

KAYIP OLACAK

1 Ağustos tarihinin 2016-2017 yıllarının ücretleri ve sosyal hakları ile ilgili toplu sözleşme masasının kurulacağı tarih olduğunu kaydeden Deniz “2013 toplu sözleşme masasında sosyal haklarımız sıfır zam aldı. 2002 yılından 2013 yılına kadar hak halinde enflasyon kavramı masada hükümete peşkeş çekildi. 176 lira brüt, 123 lira net ücret ile 2014 yılı bütün çalışanlar için kayıp yılı geçmiştir. Bu kayıplar hayatımız boyunca önümüzde duracak. Çalışma Bakanlığı ve Konfederasyon yaptığı açıklamada cumhuriyet tarihinin zammını memurlara verdiklerini söylediler. Ortalama memur maaşlarına vurduğunda 123 liranın karşılığı bir yıl için yüzde 5.1’dir. Demiryollarında işçiler için yüzde 3.5’dir” açıklamasında bulundu.

HAKİM VE SAVCILARA NEDEN VERDİNİZ?

Kamu-Sen olarak 2014 yılında açıklanan rakamlar ile gerçekleşen rakamlar arasında fark olduğunu gözlemlediklerini kaydeden Deniz “Bizler de bu konu hakkında meydanlara çıktık. 2013 yılındaki kayıplarımızın giderilmesini ve hükümetten ek zam talebinde bulunduk. Bizlere ‘toplu sözleşme imzaladık, orada ne aldıysanız odur’ dediler. Hakimler ve savcılar da kamu çalışanlarıdır. HSYK seçimlerinde hakimlere ve savcılara neden bin 155 TL verdiniz? Onlarda kamu çalışanlarıdır. Toplu sözleşmeden faydalanıyorlar ise o zaman siz bin 155 TL’lik artışı hakim ve savcılara nasıl ve neye göre yaptınız?” diyerek tepkisini dile getirdi.

TEPKİ VEREMEZLER

Deniz “Bizim sahiplerimiz 2 milyon 700 bin kamu çalışanıdır. Gasp edilmiş hakları var ve onların sesi olmak adına meydanlarda talebimizi yerine getiriyoruz. Onları sıfırdan alıp bu noktaya taşıdılarsa onların sesi olmak zorundadırlar. Memur Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu televizyonlara çıkıp ‘Başbakan ve Bakanlar Kurulu taleplerimizi karşılayamadı’ diyemez. Eğer bir gün açıklama yaparsa televizyon karşısında kendisinden özür dileyeceğim” dedi.

TAMAMEN TERSTİR

Demiryollarının özelleştirme sürecini yaşadığını kaydeden Deniz “KESK ve Kamu-Sen yeniden yapılandırma ve özelleştirme sürecine karşı olduğunu her zaman söylüyor. Bununla ilgili de üzerine düşeni yapacaktır. Bunanla birlikte demiryolları da yok olacaktır. Biz bu yasanın çıkmaması için elimizden geleni yaptık. Memur-Sen bu özelleştirme ile birlikte demiryollarının herkes için hayırlı olacağını anlatmaya çalışıyor. Yasanın çıkması ile birlikte insanların nasıl bir ruh halinde olacağını herkes biliyor. Bu uygulamanın doğru olmadığını söylüyoruz. Yasanın çıktığı gün kendi sitelerinde devrim olarak açıkladılar. Bütün sendikalar dünyanın her yerinde özelleştirmelere karşı çıkarlar. Sendikalar işçiden yada memurdan beslenirler. İşçilerin memurların çalışma ortamını ortadan kaldıran iş güvenliğini kaldıran çalışmaya bir sendikanın evet demesi sendikanın ana mantığına ve çıkış noktasına tamamen terstir” dedi.

SORGULAMAK ZORUNDAYIZ

Deniz “Demiryollarında çalışan kardeşlerimizin her ay 350-400 lira arasında maaş kaybı var, bunun altına imza atanlar ile hala bazı demiryollarında çalışan kardeşlerimiz aynı yolda yürüyorlar. İş yerlerimiz kapatılmaya devam edersek, sözleşme masasında bizi satanlar ile beraber olmaya devam edersek, biz her şeye müstahakız demektir. Birbirimizi sorgulamalıyız. Onların oradaki varlıkları çocuklarımızın birer ekmeğinin gitmesi demektir. Bunu anlatmaya çalışalım" ifadelerini kullandı.

VARLIKLARINI HAKSIZLIKLAR ÜZERİNE İNŞA ETMİŞLER

TCDD'nin serbestleştirilmesi ve yeniden yapılandırılması ile ilgili de açıklamada bulunan Deniz "Ulaştırma Memur-Sen bu konunun aleyhinde tek bir kelime söyleyemez. Önce hakka sahip olmalılar ki hak isteyebilsinler. Kuruldukları günden bu güne varlıklarını haksızlıklar üzerine inşa etmiş bir yapının, karşı direniş sergilemesi imkansızdır” dedi.

SENDİKA OLMAKTAN ÇIKARIZ

Sendikaların siyaset ile birlik içersinde olduğu vakit sendikalıktan çıkacağını kaydeden Deniz “Başkanlar Kurulu masasında siyasetçi ve bürokrat bulunamaz. Muhatabınız ve mücadele edeceğiniz yer siyaset ve bürokrasi iken onlar ile kol kola girerseniz sendikalıktan çıkarsınız. Eğer bir gün Türk Ulaşım Sen'in tüm yetkililerini, Başkanlar Kurulu'nda o şekilde görürseniz ya bizi alaşağı edin, ya da istifa edersiniz. Çünkü o zaman sendika olmaktan çıkarız” dedi.

ONLARIN SONBAHARI GELDİ

Yeniden yetkili sendika ve konfederasyonların değerlendirileceği tarihin 15 Mayıs 2015 olduğunu belirten Deniz “Bütün iddiamız inşallah yetkili sendika olmayı başaracağız. Artık yavaş yavaş yukarıya doğru tırmanıyoruz. Buraya ikinci gelişimdir. Her yeri geziyoruz. Herkese ulaşmaya çalışıyoruz. 2003-2014 dönemi içerisinde ilk defa malum sendika aşağı doğru, Türk Ulaşım Sen yukarıya çıkıyor. Onların Sonbahar'ı geldi bizim ise İlkbaharımız geldi” dedi.

DOSTA DÜŞMANA GÖSTERECEĞİZ

Deniz “Toplu sözleşme masasında demiryollarında sendikacılığın nasıl yapılacağını, hakkın nasıl alınacağını, masalarda hakkı ve hukukun kavgasını kavgasının nasıl yapılacağını dosta düşmanı hep birlikte göstereceğiz. Kazanılmış haklarımızı inşallah toplu sözleşme masasında kazanacağız. Biz milli düşünebilen Türkiye’de en büyük en etkili sivil toplum örgütüyüz. Kamu Sen’in nasıl bakış açısı içinde olduğunu biliyorsunuz. Geleceği ilgilendiren milli duruşunu muhafaza edecek” diye konuştu.

HAZİRAN AYINI BULACAK

Basın mensuplarının “Çerkezköy-Kapıkule-Uzunköprü tren seferleri ne zaman başlayacak” sorusunu yöneltmesi üzerine konuşan Deniz “Bu çalışmalar uzun süredir yürütülüyor ama bir türlü bitirilemedi. Türk Ulaşım Sen 3 Nolu Şube Başkanı Öztürk Çınar Bölge Başkanı ve Cumhurbaşkanlığı ile yaptığı konuşmada çalışmaların Nisan ayı ortalarında bitirileceği bilgisini almış. Aynı zamanda yetkili arkadaşlar ile konuştuğunda çalışmaların Haziran ayının sonunu bulacağı söylendi. Türkiye’de devlet demiryolları kurulurken kamu hizmeti görmek için kurulmuş. Kamuya hizmet birinci görevdir. Ticari bir işletme gibi devlet demiryolları düşünülmemiştir. Trakya’da ve Türkiye’nin birçok yerinde trenlerin seferlerden kaldırıldığını görüyoruz. Trakya sanayi ve tarım merkezidir. Burada kar ve zarar hesabı yapılarak bu iş yapılmaz” dedi.

Çerkezköy Haber / Faik Onur KAYA

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10