Her yıl 1.5 milyon insan veremden ölüyor

Kapaklı Belediye ve İlçe Toplum Sağlığı Merkezi işbirliğiyle Verem Haftası dolayısıyla düzenlenen seminere konuşmacı olarak İlçe Toplum Sağlığı Merkezi Doktorlarından Ersin Durmuş katÄ?

Kapaklı 8.01.2015 10:51:00 0
Her yıl 1.5 milyon insan veremden ölüyor

ÖNEMLİ BİR HALK SAĞLIĞI SORUNU

Önceki gün saat 14.00’da Kapaklı Belediye Meclis Salonu’nda düzenlenen seminerde konuşan İlçe Toplum Sağlığı Merkezi Doktorlarından Ersin Durmuş, halk arasında ince hastalık diye de bilinen Verem hastalığının diğer adı Tüberküloz olduğunu ifade etti. Verem hastalığının verem mikrobunun solunum yolu ile alınmasıyla oluşan bulaşıcı bir hastalık olduğunu söyleyen Durmuş “Verem Hastalığı dünyada ve ülkemizde önemli bir halk sağlığı sorunu. Dünyada her yıl yaklaşık 1,5 milyon insan veremden ölmektedir” dedi.

VEREM HASTASI OLMA İHTİMALİ VAR

Dünya nüfusunun üçte birinin vücuduna verem mikrobunun yerleştiğini ifade eden Durmuş, bunların yüzde 10’unun yaşamlarının bir döneminde verem hastası olma ihtimalinin olduğunu söyledi. Durmuş, Türkiye’de 2005 yılında 20 bin 535 olan Verem Hastası sayısının 2013 itibari ile 13 bin 409’a düştüğünü ifade etti. Verem mikrobunun, güneş görmeyen ortamlarda havada uzun süre canlı kalabileceğini dile getiren Durmuş “Güneşten gelen ultraviyole ışınları verem mikrobunu kısa sürede öldürür. Verem, tedavi görmemiş veya düzenli tedavi görmeyen hastaların aksırma, öksürme ve  konuşmaları sırasında havaya yayılan mikropların solunum yoluyla alınması ile bulaşır” dedi.

İLAÇLARIN DÜZENLİ KULLANIMI ESASTIR

Hastalığın belirtilerinin ‘2-3 haftadan uzun süren öksürük, ateş, gece terlemesi, iştahsızlık, kilo kaybı, yorgunluk, halsizlik, balgam çıkarma, kan tükürme, nefes darlığı, göğüs ve sırt ağrısı’ olduğunu dile getiren Durmuş “Bugün var olan ilaçlarla verem hastalarının hemen hepsi başarı ile tedavi edilebilir. Hastalığın tedavisi ücretsizdir. Ülkemizde verem ilaçları verem birimlerinde ücretsiz olarak verilmektedir. Hastalık, dört veya beş ilaçla 6-9 ay süre ile tedavi verilmektedir. İlaçların düzenli kullanılması esastır. İlaçların bir gün bile aksatılmaması gerekir” dedi.

VATANDAŞLAR DA KATILDI

Kapaklı Belediyesi Meclis Toplantı Salonu’nda önceki gün başlayan ‘Verem Sağlığı’ konulu seminere Kapaklı Belediye Meclis Üyesi Muzaffer Yıldıran, Kapaklı Kent Konseyi Başkanı Fahrettin Gür, İnönü Mahallesi Muhtarı Sabahattin Mandalı, Kapaklı Belediyesi birim amirleri, belediye çalışanları ve vatandaşlar katıldı.

Çerkezköy Haber / Kemal ALTUNOĞLU

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10