Komisyon, kadına şiddeti araştıracak

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kadına yönelik şiddetin sebeplerinin araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla Kadına Yönelik Şiddetin Sebeplerini Araştırma Komisyonu kuru

Tekirdağ 14.01.2015 10:36:00 0
Komisyon, kadına şiddeti araştıracak

MİLLETVEKİLİ YÜCEER DE KOMİSYONDA

Komisyona AK Parti'den Ağrı Milletvekili Mehmet Kerim Yıldız, Denizli Milletvekili Nurcan Dalbudak, Elazığ Milletvekili Sermin Balık, Gaziantep Milletvekili Derya Bakbak, İstanbul Milletvekili Alev Dedegil, İstanbul Milletvekili İsmet Uçma, Kahramanmaraş Milletvekili Sevde Bayazıt Kaçar, Kütahya Milletvekili Vural Kavuncu, Nevşehir Milletvekili Murat Göktürk ve Van Milletvekili Gülşen Orhan, CHP'den İstanbul milletvekilleri Sedef Küçük ve Binnaz Toprak, İzmir Milletvekili Hülya Güven ve Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, MHP'den Balıkesir Milletvekili Ahmet Duran Bulut ve Eskişehir Milletvekili Ruhsar Demirel ile HDP'den Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan seçildi.

ARAŞTIRMA YAPIP RAPOR HAZIRLAYACAK

Komisyon, ülkemizde yakıcı bir sorun haline gelen kadına yönelik şiddetin nedenlerinin belirlenmesi, önüne geçilmesi amacıyla rapor hazırlayacak. Komisyon araştırmasını üç ay içinde bitiremezse, süre bir ay daha uzatılacak. Meclis Araştırma Komisyonu, bakanlıklardan, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarından ve kamu yararına çalışan derneklerden bilgi isteyebilecek, ilgililerini çağırıp bilgi alabilecek; gerekli gördüğünde uygun bulacağı uzmanların bilgilerine başvurabilecek. Kadına yönelik şiddetin dünyanın her coğrafyasında görülen yakıcı, yıkıcı bir sorun olduğunu ancak bizim ülkemizde adeta bir facia hâlini aldığını ifade eden Yüceer “AKP iktidarı yıllardır bu kadar hayati bir konuyu görmezden geldi, yok saydı. 13 yıllık AKP iktidarı boyunca kadın hakları konusunda şiddet, cinayet, taciz, tecavüz başta olmak üzere, sürekli kötüye gidiş oldu” dedi.

SIRT ÇEVRİLDİ

Yüceer, AKP’nin kadın sorununun yaşamsal bir sorun, siyaset üstü bir sorun olduğu gerçeğine sırt çevirdiğini ileri sürerek “Kadınlar ideolojik tartışmalara, siyasi hesaplara kurban edildi. Muhalefet partilerinin, kadın cinayetlerinin araştırılması, çözümün saptanması için verdiği onlarca Meclis Araştırma Önergesi, kanun teklifi, kadın milletvekillerinin de içinde olduğu iktidar grubu tarafından defalarca reddedildi” dedi. Komisyonun kurulmuş olmasını olumlu, fakat geç kalınmış bir adım olarak değerlendiren Yüceer, “Komisyon olarak kadına yönelik şiddetin önüne geçilmesi, nedenlerinin belirlenmesi için, 3 ay çalışma yürüteceğiz, çözüm önerileri sunacağız. Yara büyüktür ve sürekli kanamaktadır. Bu yüzden kadına yönelik şiddetle mücadele, bir Devlet politikası olarak benimsenmelidir. Biz CHP olarak her katkıyı vereceğiz. Biz parti olarak kadın konusunu siyaset üstü bir konu olarak görüyoruz. Tek temennimiz hazırlanacak raporun da diğer Meclis Araştırma raporları gibi atıl kalmaması” dedi.

ŞİDDETLE MÜCADELEDE YETERSİZ KALIYOR

Türkiye’de kadına yönelik politikalar ve izlenen rotanın şiddetle mücadelede yetersiz kaldığını dile getiren Yüceer “Kadına yönelik şiddeti önlemeye ilişkin uluslararası sözleşmelere imza koymuş olmamıza rağmen bu sözleşmelerin gereği yapılmamakta, yasal mevzuatta yapılan düzenlemelerin yaşama geçirilmesinde gereken ilgi, çaba ve samimiyet gösterilmemektedir. Ülkemizde kadına karşı şiddet; sadece fiziksel değil, ekonomik, psikolojik olarak da sürmektedir.  Türkiye’de kadınlar ekonomide, eğitimde, istihdamda, toplumda, siyasette eşitsiz konumdadır. Kadınların eğitim olanağından mahrum bırakılmaları, emekleri karşılığında ücret almamaları, şiddete uğramalarını arttırmaktadır.  Kadınlar için bu durum, en temel insan hakkı olan yaşam hakkına tam olarak sahip olamamaya varan bir dizi sorun yaratmaktadır. Kadınlar her an ölümle yüz yüze, korunmadan uzak, yaşam ve ölüm arasında bir hayat sürmeye çalışıyor” dedi.

Çerkezköy Haber 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10