Tarihi bina hizmete açıldı

Çorlu Belediyesi tarafından restore edilen tarihi belediye binasının açılışı önceki gün görkemli bir şekilde yapıldı.

Çorlu 16.01.2015 11:20:00 0
Tarihi bina hizmete açıldı

BAŞKAN AKAY DA KATILDI

Açılışa Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü, Çorlu Kaymakamı Levent Kılıç, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan, Çorlu Cumhuriyet Başsavcısı Habip Korkmaz, Jandarma Komutanı Yzb. Serkan Gürzsoy, Çorlu Emniyet Müdürü Aykut Efe, TESKİ Genel Müdürü Halim Orta, Büyükşehir Belediyesi daire müdürleri ve yöneticileri, Çorlu TSO Başkanı Enis Sülün, Çorlu TSO Meclis Başkanı Metin Akgün, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, resmi kurumların daire amirleri, mahalle muhtarları, sivil toplum kuruluşları, basın mensupları ve vatandaşların katılımıyla gerçekleşti.

ÇEŞİTLİ MEDENİYETLERİN SAVUNMA KALESİ OLDU

Kökeni millattan önce 400 yılına dayanan Çorlu’nun çeşitli medeniyetlerin savunma kalesi olduğunu ifade eden Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan “Türkler ilk kez Anadolu beylikleri zamanında Trakya'ya geçip bu coğrafyadaki hakimiyetlerine başlamışlardır. 1358 yılında Osmanlı Devleti tarafından fethedilen Çorlu, ilerleyen dönemlerde Anadolu'dan gönderilen Türkmen ve yörük beylerince Türk toprağı haline getirilmiştir. Evliya Çelebi'nin Seyahatname'sinde de yer alan Çorlumuz, Trakya'nın merkezi haline gelmiş olup bu durumu hala devam ettirmektedir. Çorlu'nun tarihçesiyle ilgili geniş kapsamlı bir kitap hazırlanıyor. Tahmin ediyorum; önümüzdeki dönem 1 Kasım'a yetiştireceğiz” dedi.

RESTORASYONU ASLINA UYGUN YAPILDI

1877 yılında kurulan Çorlu Belediyesi’nin, çeşitli binalarda hizmet verdikten sonra 1903 senesinde Hacı Süleyman Ağa'nın belediye başkanlığı döneminde bu tarihi binanın yapıldığını ifade eden Baysan “Binamızın restorasyonu aslına uygun olarak yapılmıştır. Sağ tarafımızda yaşlılarımızı görüyorum. Birçok kişinin nikahı ve düğünü bu salonda olmuştur. Onlar için anlamlı bir yerdir. Nikah salonu olarak kullanılan alan günümüzde sergi salonu olarak hizmet verecektir. Ayrıca daha evvel bahçemizde bulunan Zübeyde Hanımın büstü kaldırılmıştır. Fakat önümüzdeki günlerde Zübeyde Hanım için bir park yapılacak ve büstü de oraya konulacaktır. Ben böyle bir günde bizlere destek veren herkese sevgilerimi ve saygılarımı sunuyorum. Bu tarihi binanın yapımında karar alan belediye meclis üyelerime, işçilerime, memurlarıma ve binayı restore eden müteahhide de teşekkür ediyorum. Hayırlı, uğurlu olsun. Bir hedefimiz kaldı. Bir hedefimiz daha var. Bilindiği üzere Çorlu'da tarihi binalar çok az. Doğanca evi olarak bilinen tarihi binanın kamulaştırması yapıldı. Önümüzdeki süreçte orası bir Türk evi olarak restore edilecek” dedi.

DİĞER İLÇELERDE DE YAPACAĞIZ

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak da “Bu binada görev yapmış tüm belediye başkanlarını rahmetle anıyorum. Hayatta olanlara da teşekkür ediyorum; vermiş oldukları hizmetler için. Tarihi belediye binalarının restore edilmesi için büyük bir hamle başlattık. Dün Süleymanpaşa'da 6 tane restore edilmiş binanın açılışını yaptık. Bu tür çalışmaları diğer ilçelerimizde de yapacağız” dedi.

İNSANLARLA BERABER KENT DE YAŞAR

CHP Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü de “Bir kentte bir şehirde insanlar yaşar. Ama o insanlarla beraber kent de yaşar. Kent de büyür. Kent de gelişir, dünüyle, bugünüyle, yarınıyla. O kent geçmişine, tarihine sahip çıkarsa o kent büyür ve gelişir. Çorlu yıllardan beri sürekli büyüdü, gelişti. Türkiye'nin dört bir yanından gelen insanlara kucak açarak bağrına bastı. Ve hepsi beraber bir Çorlulu kültürü oluşturdu. İşte o Çorlulu kültürü, bizi bugüne ve yarına sahip çıkmamızı sağladı. Bu anlamda Belediye Başkanımız Sayın Ünal Baysan'ı kutluyorum. Sadece yarına umutla bakmayı değil, geçmişe de sahip çıkmaya vesile oldu. 1877 yılında, daha Cumhuriyet bile ilan edilmemişken kurulan Çorlu Belediyesi'nin ilk belediye binasına sahip çıkıyoruz bugün. Geçmişimizden dersler alarak geleceğimize sahip çıkıyoruz. İşte bugün Çorlumuza verdiği hizmetlerden birinde daha Belediye Başkanımızla buluşuyoruz. İnsanlara verdiği sözleri yerine getirmek herkese nasip olmaz” dedi.

TARİHE SAHİP ÇIKMALIYIZ

Çorlu Kaymakamı Levent Kılıç da “Çorlu'ya geleli birkaç ay oldu. Geldiğimde tarihi belediye binasının inşaatı devam ediyordu. Bu binanın restore edilmesinden dolayı belediye başkanımıza teşekkür ediyorum. Çorlu 250 bin nüfusuyla Trakya'nın en büyük yerleşim alanıdır. İş için, aş için 81 ilden gelen vatandaşlar buraya yerleşmişler. Bir misafirimiz geldiği zaman Çorlu'da nereyi gezdireceğiz diye düşünüyoruz. Tabi alışveriş merkezleriyle olmuyor. Şehrin simgesi olan binalara ve tarihi yerlere ihtiyaç var. Çorlu'da da bu sayı oldukça az. Sanayi gelişirken tarihe de sahip çıkmak gerekiyor” dedi. Açılış konuşmalarının yapılmasının ardından kırmızı kurdele kesildi ve tarihi bina katılımcıların ziyaretine açıldı.

Çerkezköy Haber 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10