Sarı: Çeltik üretim alanları dinlendirilmeli

Edirne'de Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nün düzenlediği gece eğitimleri devam ediyor. Önceki gün Uzunköprü Salarlı Köyü'nde yapılan eğitime İl MüdÃ?

Bölgede Gündem 3.02.2015 12:02:00 0
Sarı: Çeltik üretim alanları dinlendirilmeli

VERİM DÜŞÜKLÜĞÜ YAŞANIR

 İl Müdür Yardımcıları, şube müdürleri, Uzunköprü Kaymakamı Kemal Yıldız, İlçe Tarım Müdürü ve teknik personeller ile çok sayıda çiftçinin katıldığı toplantıda konuşan İl Müdürü Orhan Sarı, “Çiftçilerimiz aşırı ve bilinçsiz gübre kullanıyor. Hem kendi cebine, hem doğaya zarar veriyor. Yer altı suları kirleniyor. Bu nedenle toprak tahlili yaptırmak çok önemli. Ayrıca çeltikte yabancı otlarla mücadele gücü azaldığından münavebeli ekim sistemi uygulayarak toprağı dinlendirmeliyiz. İlaçlamada ruhsatlı ilaç kullanmalıyız. Aksi halde verim düşüklüğü yaşanır” dedi.

ÇOK ÇALIŞMALARI GEREKİYOR

Çiftçilerin gelirlerini arttırmaları için çok çalışmaları gerektiğini dile getiren Orhan Sarı “Çiftçilerimiz, çiftçiliği kara düzen yaptığı için başarısız oluyor. Üreticilerin araştırıcı olması ve kendini geliştirmesi lazım. Yani üreticimiz araştırma ve geliştirmeye ağırlık vermelidir. Ülkemizde yaklaşık 40 milyon çiftçi var. Her meslek gurubundan çiftçilik yapan var. Çiftçilik öznel hale gelmelidir. Üreticilerimiz, araştırma ve geliştirme çalışmaları sonucu oluşturulan tarım tekniklerini uyguladıklarında yüksek kazanç elde edeceklerdir. Diğer önemli bir konu ise Avrupa'da parsel büyüklükleri çok yüksek. Ülkemizde ortalama 60 dekar. Bu haliyle üretimden kazanç elde etmemiz çok zor” dedi. Uzunköprü Kaymakamı Kemal Yıldız da “Birkaç yıl içinde Ergene nehri temizlenmiş olacak. Salarlı köyünün başlıca geçim kaynağını tarım ve özellikle çeltik oluşturuyor. Edirne ve Uzunköprü'nün başlıca geçim kaynağını tarım oluşturuyor. Bu nedenle en önemli Kurumun Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü” dedi.

Çerkezköy Haber 


0282 726 91 91
0282 747 65 10