"Bugünü atlattık yarın ne yapacağız diye düşünmek istemiyoruz"

Trakya'yı etkisi altına alan yoğun yağış nedeniyle Pınarça Deresi ve Çorlu Deresi'nin yükselmesi ile birlikte çok ciddi sıkıntılar ile karşı karşıya kaldıklarını kaydeden Çe

Çerkezköy 3.02.2015 16:49:00 0

“YAĞIŞ OLMAMASINA RAĞMEN DERE YÜKSELDİ”

Çerkezköy’de çok yoğun yağış olmamasına rağmen Pınarça ve Çorlu Deresi’nde ciddi su seviyesinin yükseldiğini kaydeden Akay “Bizim sıkıntımız Pınarça ile Çorlu Deresi’nin durumu. Geçtiğimiz gün Çorlu Deresi’nde ciddi bir artış yaşandı. Çerkezköy'de yağış olmamasına rağmen Çorlu Deresi çok daha fazla yükseldi. Bizde bu artışın gerekçesine baktık. Çayırdere ve Istıranca tarafından toplanan su Çorlu Deresi'ni geçip Çerkezköy'e ulaşıyor” dedi.

“DSİ HAREKETE GEÇMELİDİR”

Bahane üretilmeden bu çalışmaların tamamlanmasını istediklerini söyleyen Akay “Geçtiğimiz gün Hükümet Caddesi'nde bulunan köprüde su seviyesi sınıra dayandı. Hatta Hükümet Konağı tarafına doğru sızmalar yaşandı. Bu konuda tedirginliğimiz halen devam ediyor. DSİ'nin daha fazla bahane üretmeden bir an evvel harekete geçmesini bekliyoruz. İşlerin hızlanmasını istiyoruz” dedi.

“O ÇALIŞMALAR YAPILMASAYDI SEL FELAKETİ YAŞAYABİLİRDİK”

DSİ’nin yapması planladığı baraj projesinin iki yılı bulacağını ve Çerkezköy’ün iki kışı tekrar sıkıntı içinde geçireceğini kaydeden Akay “Geçtiğimiz gün olası bir sel felaketini ucuz atlattık. Bu konuda tedirginliğimiz oldukça yüksek. Pınarça Deresi üzerinde DSİ ile birlikte 7-8 günlük bir çalışma gerçekleştirdik. Yaz mevsiminden bu yana DSİ ile Belediye'nin yaptığı çalışmalar sadece dere genişletme çalışmalarıydı. Geçtiğimiz gün bu çalışmaları yapmamızdaki istediğimizin haklılığını gördük. Biz bu çalışmalarda ısrar etmemiş olsaydık, o gün bir felaket ile karşılaşabilirdik” dedi.

“ÜÇ BÖLGEDE SIKINTIMIZ VAR”

Hükümet Caddesi'nin üzerinde bulunan köprü civarındaki settelerin çok üzerinde bir su seviyesi ile karşı karşıya geldiğini ifade eden Akay “Dere genişletme çalışmaları sonucunda o su seviyesi tehlikeye yol açmadı. Çalışmaları yapmamızdaki amaç Çorlu ve Pınarça Derelerinin rahat bir şekilde birleşmesini sağlamaktı. Çünkü su rahat akamıyordu ve Hükümet Caddesi tarafına doğru doldurma yapıyordu. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ve TESKİ yetkilileri ile de iletişime geçtik. Üç noktada gerçekten büyük sıkıntımız var. BSH kavşağının yanında bulunan köprünün yeniden düzenlenmesi gerekiyor. Ayrıca Atılım Beton'un oradaki köprünün eğiminin ve yüksekliğinin engel teşkil etmesi konusu var. Ciddi kamulaştırma sorunları olduğu için bugünlere geldik" dedi.

“KARAYOLLARI DA ÇALIŞMA YAPMIYOR”

2002 yılında yaşanan sel felaketin ardından Çerkezköy’ün 5-6 kez aynı senaryo ile karşı karşıya kaldığını kaydeden Akay “Geçtiğimiz Haziran ayında da büyük bir sıkıntı atlattık. Bir de geçtiğimiz gün aynı şeyi yaşadık. Hava karardığı anda ben bile tedirgin oluyorum. Bu konuyla ilgili yetkililer ile temasa geçtik. Kızıpınar ve Atılım Beton'un olduğu köprüler Karayollarına ait. Karayolları ise bu konuda herhangi bir çalışma yapmıyor. Büyükşehir ve TESKİ Karayolları ile iletişime geçecek” açıklamasında bulundu.

“CİDDİ BİR SORUN VAR”

Amacının siyaset yapmak olmadığını söyleyen Akay “Hepimizin derdi Çerkezköy’ü bu durumdan kurtarmak. Bu konuda sorumlu bir kurum varda o da Devlet Su İşleri’dir. Bu kurum Çerkezköy için bu güne kadar gerekli hassasiyeti maalesef göstermedi. Bugünü atlattık yarın ne yapacağız diye düşünmek istemiyoruz. Bununla ilgili süreçlerin gerçekten hızlandırılması gerekiyor. Pınarça Deresi’nde yapılan çalışmalar yüzde 60 seviyesinde kaldı. 3000 metrenin 2000 metresi tamamlandı. 1000 metrelik alanda çalışma başlamadı. Bu konuyu tüm siyasi partiler ile paylaşacağız. Çerkezköy için ciddi bir tehlike var. Bir an evvel bu kış ve önümüzdeki kışı rahatlatacak şekilde çalışmalar yapmaya devam edeceğiz. Çorlu Deresi'nin ıslah projesinde en tehlikeli bölge Çerkezköy'dür. Bu durumu ortadan kaldırmamız gerekiyor. Umut ediyorum ki süreç hızlanacak" dedi.

“2-3 NOKTADA TIKANMA VAR”

TESKİ ve DSİ ekiplerinin Haziran ayında Çerkezköy’de yaptığı incelemelerden sonra hangi çalışmaları yaptıklarının sorulması üzerine de konuşan Akay “2012 yılında sel felaketi yaşadık. Devlet Su İşleri yetkileri yaptıkları açıklamada ‘çalışmalara adım atıyoruz’ dediler. Bugünkü şartlarda bu alanlarda 40-50 milyon TL arasında bir kamulaştırma var. En büyük sorun olarak gördüğümüz bu sorun hep ötelendi. Sorunlar ötelenince de çözülmüyor. Bunu sürekli paylaşarak çabamızı ortaya koymaya çalışıyoruz. Dere 2-3 noktada tıkanıyor. Tıkanan köprüleri de yaza kadar çözmemiz gerekiyor. İşin esası ise dere ıslahı projesidir. Esasından vazgeçmeden biz sadece önümüzdeki süreci doğru kullanmak adına köprüleri açmak için çalışacağız. Bu konu için de sürekli Büyükşehir ile iletişimdeyiz" diye konuştu.

“GECE GÜNDÜZ KONTROL EDİYORLAR”

Olası bir felaket durumunda Fen İşleri Müdürlüğü ve Zabıta ekiplerini dere alanlarında 24 saat hazır olarak beklettiklerini kaydeden Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay “Yağışlar sadece bizim bölgemizde olmadı. Çorlu Deresi’ne akan her bölgeyi saat başı inceliyoruz.  Sağanak yağış geçtiğimiz akşam gece saatlerinde başladı ama sabah 07.30’da kesildi. 10.30 ile 14.00 saatleri arasında ise su seviyesinde ciddi bir artış oldu. Bu anlamda ekiplerimiz gece gündüz demeden dereleri kontrol ediyorlar” dedi.

Çerkezköy Haber / Faik Onur KAYA


0282 726 91 91
0282 747 65 10