Sahte ve taklit gübreye dikkat

Tekirdağ Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkilileri sahte ve taklit gübre konusunda uyarıda bulundu.

Tekirdağ 25.02.2015 16:45:00 0
Sahte ve taklit gübreye dikkat

181 FİRMADA SATIŞ YAPILIYOR

İlçelerde faaliyet gösteren; 43 adet Tarım Kredi Kooperatifi, 5 adet Pancar Ekicileri Kooperatifi, 8 adet Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi, 1 adet Marmara Zeytin Tarım Satış Kooperatifi, 8 adet Ziraat Odası, 116 adet Özel Bayi, 6 adet Üretici Firma ve 5 adet Dolum - Depolama Tesisinden oluşan toplam 181 adet firmanın gübre satışı yaptığını ifade eden yetkililer “Adı geçen bayiler Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tekirdağ İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şubesi Gübre Denetim Elemanları, Tekniker Eşref Duyu ve Ali Saraç tarafından yılda en az 1 defa denetlenirken; İlçe Müdürlüklerimiz Teknik Personeli tarafından da düzenli olarak kontrolleri yapılmaktadır” dedi.

DENETİMLER YAPILIYOR

Denetimlerde kimyevi ve organik gübreleri üreten, ithal eden ve tüketenlerin haklarının korunması diğer bir ifadeyle, piyasada teknik düzenleme ve standartlara uygun olmayan ya da gübre vasfı taşımayan ürünleri pazarlamak suretiyle haksız kazanç elde etmek isteyenlere engel olunarak,  çiftçinin mağdur duruma düşürülmesinin önlenmesine çalışıldığını ifade eden yetkililer “İlkbaharın yaklaşması ve yağışların artması nedeniyle tarımsal faaliyetlerin yoğunlaşması ve dolayısıyla gübre sektörü hareketlenmesi ile bunu fırsat bilen kötü niyetli kişiler piyasaya sahte ve taklit ürün arz edebilirler” dedi.

YÖNETMELİĞE GÖRE İŞLEM YAPILIYOR

Gübre üreten ve ithal eden üretici firmaların Lisans Belgesi, satışa sunacakları her bir gübre için de Tescil Belgesi ve Bakanlık onaylı Etiket Örneği almaları gerektiği dile getiren yetkililer “Bayilerde, dolum ve paketleme tesislerinde kimyevi gübre çuvalları kantarlarda tartılarak mevzuata uygun dolum (NET 50 Kg.) olup olmadığı da kontrol edilmektedir. Müdürlüğümüzce kimyevi gübre piyasa denetimlerinde ambalajlama, işaretleme, tescil, lisans, bayilik ve satış sözleşmesi, bayi ve depoların fiziksel şartlarının uygunluğunun kontrolü yapılmakta, olup teknik düzenlemeye veya standardına uygunsuzluğunun tespiti halinde 4703 Sayılı Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair kanun ve kimyevi gübre denetim yönetmeliğine göre işlem yapılmaktadır dedi.

490 ÜRÜN DENETLENDİ

Bayilerde satışa sunulan, yerli ve ithal ürünlerden 2014 yılı içerisinde 19 adet numune alınarak Bakanlık onaylanmış laboratuarlarda analiz edildiğini ve tüm ürünlerin sonuçlarının uygun bulunduğunu söyleyen yetkililer “Kimyevi ve Organik gübrelerden; 317 adet yerli, 173 adet ithal olmak üzere 490 adet ürünün mevzuatlara uygunluğu denetlendi. Gübrelemeden beklenen faydaların sağlanabilmesi için kullanılan gübrenin belirli niteliklere sahip olması gerekir. Aksi takdirde gübreden beklenen yararların elde edilemediği gibi toprak, su kaynaklarında ve gübrelemede kullanılan sistemlerde kalıcı zararlar meydana gelebilir” dedi.

GÜBRE ALIRKEN DİKKAT

Gübre alırken dikkat edilmesi gerekenler konusunda da uyarılarda bulunan yetkililer “Gübreyi tanıdığınız bayiden alın.  Bayiden sattığı ürünle ilgili " Lisans Belgesi, Tescil Belgesi, Ürününü Onaylı Etiket Örneğini, Üretici Firma ile yapılan Gübre Satış Sözleşmesi"nin olup olmadığını sorun. Gezginci olarak kamyon üzerinde gübre satanlardan gübre almayın. Piyasadaki muadillerine oranla dikkati çekecek ölçüde ucuz gübrelere itibar etmeyin. Etiket bilgileri Türkçe olmayan ve ambalajı açılmış veya bozulmuş olan gübreleri almayın. Sıvı gübrelerde etiket üzerinde Üretim-Son kullanma tarihleri ile lisans-tescil numaralarını mutlaka kontrol ediniz. Gübre ambalajında üretici ve ithalatçının açık adresi, ayrıca bitki besin elementlerinin yüzde oranlarının açık bir şekilde ifade edilmesi gerekmektedir. Bu bilgilerin net olarak ifade edilmediği gübreleri almayın. Aldığınız gübrenin mutlaka faturasını alın. Gübre alacağınız bayinin Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl / İlçe Müdürlüklerine kayıtlı olup olmadığını mutlaka öğrenin. Piyasada satılan gübrelerle ilgili herhangi bir olumsuzluk gördüğünüzde mutlaka Gıda Tarım ve Hayvancılık İl  ve ilçe Müdürlüklerimize bilgi verin” dedi.

Çerkezköy Haber 


0282 726 91 91
0282 747 65 10