"Afrika'nın lokomotifi olmak istiyoruz"

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası, geçtiğimiz hafta Etiyopya'dan gelen iş adamlarının ardından dün de Fildişi Sahili'nden gelen iş heyetini ağırladı.

Çerkezköy 26.03.2015 14:08:00 0

İHRACAT NOKTASINDA KATKI SAĞLAMAYI HEDEFLİYORUZ

Dün saat 10.00’da Fildişi Sahili’nden gelen, Fildişi Sahili Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kinapara Kolibali, DEİK Afrika Bölge Koordinatörü Eren Paykal ve yaklaşık 40 kişilik heyeti, Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay, Çerkezköy TSO Meclis Başkanı Taha Ülker, Çerkezköy TSO Yönetim Kurulu Başkan Vekili İsmail Akın, Oda Yönetim Kurulu ve Meclis Üyeleri karşıladı. Odada düzenlenen toplantıda konuşan ÇTSO Meclis Başkanı Taha Ülker “Oda olarak, üyelere özellikle ihracat noktasında katkı sağlamayı hedefliyoruz” dedi.

AYRI BİR BOYUT KAZANDI

Bu kapsamda Afrika ülkeleri ile diyalogu geliştirme adına çalışma başlattıklarını dile getiren Ülker, iki ülke arasında yarım asra dayanan diplomatik ilişkilerin, ekonomik ve ticari ilişkilerle yeni bir boyut kazandığını, bu gelişmelere eş olarak Temmuz 2012’den beri Türk Hava Yollarımız Abidjan’a doğrudan sefer gerçekleştirmeye başladığını belirtti.

 

 

İLİŞKİLERİN TEMELİ 2005’TE İMZALANAN ANLAŞMA İLE ATILDI

Kakaonun anavatanı, turizmin cenneti olan Fildişi Sahili ile Türkiye arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin temelini 2005 yılında imzalanan Ticaret Anlaşması ile Ekonomik ve Teknik İşbirliği Anlaşması’nın oluşturduğunu dile getiren ÇTSO Meclis Başkanı Taha Ülker “2012’den bu yana giderek artan İkili ticaret hacmi, 2014’te 332 milyon dolar olarak gerçekleşti” dedi.

İLİŞKİLERİN DAHA DA GÜÇLENMESİNİ TEMENNİ EDİYORUZ

Ülker, bugün Fildişi Sahili iş heyeti ve Türk firmalarının gerçekleştireceği görüşmelerle birlikte, iki ülke arasındaki sosyal, kültürel ve özellikle ekonomik ilişkilerin daha da güçlenmesini temenni etti. Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası’nın geçtiğimiz günlerde Etiyopyalı iş heyetini bölgede ağırlayarak iş adamlarıyla ikili görüşmelerde bulunmalarını sağladığını anımsatan Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay da son zamanlara yaptığı bu tür çalışmalarla ülke çapında ses getiren ÇTSO’yu tebrik etti.

BÜYÜK İMKANLARA SAHİP

Kubilay, bu tür ziyaretlerin her iki tarafın da menfaatine olduğunu belirtti. Çerkezköy’ün Türkiye’nin en önemli sanayi kentlerinden biri olduğuna dikkat çeken Kubilay, ilçenin konum itibariyle de büyük merkezlere son derece yakın olması nedeniyle büyük imkanlara sahip olduğunu belirtti. Kubilay, yürütülecek bu tür çalışmaların faydalı olacağına inandığını belirtti.

 

 

YAPMAK İSTEDİĞİMİZ ÇOK ŞEY VAR

Fildişi Sahili Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kinapara Kolibali de kurum olarak Fildişi Sahili hükümetine danışmanlık hizmeti verdiklerini belirtti. Bu ziyaretin Yatırımlar Müdürlüğü tarafından organize edildiğini söyleyen Kolibali, “Biz Afrika’nın dinamik bir ülkesiyiz. Yapmak istediğimiz çok şey var” dedi.

LOKOMOTİFİ OLMAK İSTİYORUZ

Asıl amaçlarının 2020’ye kadar gelişen bir ülke haline gelebilmek olduğunu söyleyen Kolibali “Afrika’nın lokomotifi olmak istiyoruz. Yüzde 8 olan büyüme hızımızı yüzde 10’un üzerine çıkarmayı hedefliyoruz. Bugün sizinle buluşan heyet, Fildişi Sahili’nin önemli ekonomik kuruluşlarının temsilcilerinden oluşuyor. Aralarında özel sektörden ve yarı kamu kuruluşlarının da temsilciler var” dedi.

İKİLİ GÖRÜŞMELER YAPTILAR

Ziyarette Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Üyesi Muharrem Yamaç da oda hakkında bilgiler verdi. Bilgilendirmenin ardından Fildişi Sahili heyeti Arçelik ve Putzmeister fabrikalarını ziyaret etti. Heyet, fabrika ziyaretlerinin ardından Parıltım Restaurant’ta Türk firmaları temsilcileri ile bir araya gelerek ikili iş görüşmeleri yaptı.

Çerkezköy Haber / Cem BÜLBÜL


0282 726 91 91
0282 747 65 10