Torununun ağzından Mehmet Akif Ersoy

Kapaklı İmam Hatip Ortaokulu'nun "Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy'u anarken tanıma" projesi kapsamında Mehmet Akif Ersoy'un yaşayan son torunu Selma Argon, dün Çerkezköy Organize Sanayi Bölg

Tekirdağ 27.03.2015 17:22:00 0
Torununun ağzından Mehmet Akif Ersoy

KATILIM YOĞUN OLDU

Vatan şairi Mehmet Akif Ersoy’u anma programında Kapaklı Kaymakamı Mehmet Ali Gürbüz, Kapaklı İlçe Emniyet Müdürü Mehmet Ali Barın, Kapaklı İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı  Ferhat Kaanoğlu, Kapaklı İlçe Milli Eğitim Müdürü Tahsin Nalbant, Çerkezköy İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Erdoğan, Çerkezköy İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü İrfan Danışmaz, Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi Müdürü Mehmet Özdoğan, MHP Kapaklı İlçe Başkanı Yusuf Çetin, İmam Hatip Ortaokul Müdürü Yavuz Kayaalp, okul müdürleri, öğretmenler, öğrenciler, Kapaklı Belediye Meclisi üyesi Akın Yılmaz ve AK Parti Tekirdağ Milletvekili Aday Adayı Ömer Karadeniz katıldı.

HER ZAMAN ANMALIYIZ

İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından toplantının açılış konuşmasını yapan Kapaklı İlçe Milli Eğitim Müdürü Tahsin Nalbant, Mehmet Akif Ersoy’un sadece Mart ayında değil her zaman anılması gerektiğini ifade etti. Kapaklı’da okullar arası düzenlenen İstiklal Marşı Okuma Yarışması’nda birinci olan İmam Hatip Ortaokulu birinci sınıf öğrencisi Enes Muhammet Ezer’in İstiklal Marşı’nı okumasının ardından Kapaklı İlçe Milli Eğitim Müdürü Tahsin Nalbant tarafından Ezer’e plaket verildi.

 

 

ONUR VE GURURUNDAN ASLA TAVİZ VERMEDİ

Mehmet Akif Arsoy’un hayatını anlatan slayt gösterisinin ardından, Mehmet Akif Ersoy’un torunu Selma Argon, dedesini anlattı. Annesinin dedesi hakkında “Çok iyi bir insandı. Dost ve arkadaş canlısıydı. Çok hassas, duygusal ve çok vatanseverdi” dediğini söyleyen Argon “Annem dedemi bizlere anlata anlata bitiremezdi. Sözünün eri olduğunu verdiği sözden ve inandığı davadan da kesinlikle geri dönmediğini anlatırdı” dedi. Dedesi Mehmet Akif Ersoy’un çok yoksulluk çektiği yıllarda bile onur ve gururundan taviz vermediğini belirten Argon, dedesinin eğitimci, şair, edebiyatçı, vatansever olduğunu ifade etti.

SAVAŞLARDA OKUMUŞ NESİLLER KAYBETTİK

Dedesinin aynı zamanda güreşçi ve çok iyi yüzücü olduğunu ifade eden Argon, Mehmet Akif Ersoy’un aynı zamanda Batı’nın ilmine hayran olduğunu belirtti. Dedesi Vatan şairi, İstiklal Marşı’nın yazarı Mehmet Akif Ersoy’un milli mücadele yıllarındaki yaşamını ve İstiklal Marşı’nın yazılışını da anlatan Selma Argon “Savaşlarda biz okumuş nesiller kaybettik” dedi.

SEVDİĞİNİZ DAVADAN VAZGEÇMEYİN

Çocuklara çok çalışmalarını ve çok okumalarını tavsiye eden Argon “Dedem gibi sözünüzden, yolunuzdan dönmeyin. Sevdiğiniz davadan vazgeçmeyin. Geçmişinizden kesinlikle utanmayın. Geçmişimiz bizlerin aynasıdır” şeklinde konuştu. Dedesi Mehmet Akif Ersoy’un, 1873 yılının Aralık ayında, İstanbul’un Fatih ilçesinde Sarıgüzel semtinde doğduğunu ifade eden Selma Argon, “Dedem Mehmet Akif, dört yaşlarındayken, Fatih’te Emir Buhârî Mahalle Mektebi’nde başladığı ilköğrenimini Fatih’teki iptidâî Mektepte (ilkokul) tamamlamış. Ortaöğrenimine Fatih Merkez Rüştiyesi’nde devam etmiş. Dil derslerine büyük ilgi duyan dedem rüştiyedeki (ortaokul) eğitimi sırasında, özel öğretmenlerden Arapça, Farsça ve Fransızca dersleri almış” dedi.

OKULU BİRİNCİLİKLE BİTİRDİ

Argon, dedesinin, Rüştiye’yi (ortaokul) bitirdikten sonra dönemin gözde okullarından Mekteb-i Mülkiye’de (Siyasal Bilgiler Fakültesi) bir süre okuduğunu, babasını kaybedince Halkalı’daki Baytar Mekteb-i Âli’ye (Veterinerlik Fakültesi) parasız yatılı olarak girdiğini ve okulu birincilikle bitirdiğini söyledi.

 

 

MESLEĞİNDEN ÇOK ŞAİRLİĞİ İLE TANINIRDI

 Dedesinin, 1893 yılında “Ziraat Nezâreti Umur-u Baytâriye Şubesi”nde (Ziraat Bakanlığı Veterinerlik İşleri) göreve başladığını ve Veterinerlik İşleri Müdür Yardımcısı olarak sürdürdüğü görevinden 1913 yılında istifa ettiğini belirten Argon “Veterinerliğe başladığı ilk yıllarda bile, mesleğinden çok, şairliği ile tanınan dedem Mehmet Âkif, öğretmenlik hayatına 1906’da Halkalı Baytar Mektebi’ne “kitâbet-i resmîye” (resmî yazışma usulü) dersi hocalığı ile başlamış ve 1908’den sonra ise Edebiyat Fakültesi ile Dârülhilâfe Medresesi’nde “Osmanlı Edebiyatı” hocalığı yaptı” dedi.

1920’DE MİLLETVEKİLİ SEÇİLDİ

Dedesi Mehmet Akif’in çok onurlu ve gururlu bir kişi olduğunu, İstiklal Marşı için konulan 500 lira para ödülünü almadığını belirten Selma Argon, dedesinin 1920’de Burdur’dan milletvekili seçildiğini de anımsattı. Mehmet Akif Ersoy’un 1921 yılında açılan milli marş yarışmasına, “para ödülü almamak” şartıyla katıldığını ve orduya ithaf ettiği şiirin, 12 Mart 1921 günü milli marş olarak kabul edildiğini belirten Argon, ödül olarak verilen 500 lirayı Hilal-i Ahmer (Kızılay) bünyesinde, kadın ve çocuklara iş öğreten ve cepheye elbise diken Darü’l-Mesâi Vakfı’na (İş Evi) bağışladığını belirtti.

ESERLERİ 7 KİTAPTA TOPLANDI

Dedesi Mehmet Akif’in 1923 yılında Abbas Halim Paşa’nın daveti üzerine Mısır’a gittiğini, 17 Haziran 1936’da İstanbul’a dönmeye karar verdiğini, 27 Aralık 1936 tarihinde yakalandığı tüberküloza yenik düşerek hayatını kaybettiğini belirten Selma Argon, dedesinin eserlerinin 7 kitapta toplandığını söyledi. Konferansın ardından konuşan Kapaklı Kaymakamı Mehmet Ali Gürbüz de Vatan Şairimizin torunu Selma Argon’a katılımından dolayı teşekkür ederek kendisine çiçek ve plaket takdim etti.

 Çerkezköy Haber / Cem BÜLBÜL


0282 726 91 91
0282 747 65 10