Kıbrıs Barış Harekatını gazilerden dinlediler

1974 yılında asker olarak Kıbrıs Barış Harekatı'na katılan Çerkezköylü gaziler, 'Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi' dersinde Pakize Narin Anadolu Lisesi 12. Sınıf öğrencileri ile

Çerkezköy 9.04.2015 19:00:00 0
Kıbrıs Barış Harekatını gazilerden dinlediler

Okulun toplantı salonunda yapılan söyleşiye Okul Müdürü Hakan Bağcı, Okul Müdür Yardımcısı ve aynı zamanda Çağdaş Türk Tarihi ve Dünya Tarihi Öğretmeni Erkan Demir, öğretmenler, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çerkezköy Temsilcisi Hasan Hüseyin Yarlıgan ile birlikte 10 gazi ve 12. Sınıf öğrencileri katıldı.

KIBRIS ANILARINI ANLATTI

Öğrenciler, daha önce derste dinledikleri Kıbrıs Barış Harekatı’nı bu kez tanıklarından dinleme fırsatı buldu. Derste öğrencilerle anılarını paylaşan Kıbrıs Gazisi Gazi Yaşar Negiz, savaşın iyi bir şey olmadığını, ancak yurt savunması olduğunda insanların yurtlarını savunmak ve geleceğini korumak için savaş yaptığını ifade etti. Kıbrıs Barış Harekatı sırasında Hava İndirme Tugayı’nda asker olduğunu ifade eden Negiz, “Barış harekatı sabahı komutanımız Kıbrıs’a çıkartma yapılacağını söyledi. Harekat öncesi topluca namaz kıldık. Kıbrıs’a gidenler birbirleriyle kucaklaşarak helalleşti. Sonra uçaklara binerek hareket ettik” dedi.

ÜZERİMİZE MERMİLER YAĞIYORDU

Günün ilk ışıklarıyla birlikte Kıbrıs Beş Parmak Dağları’na paraşütlerle indiklerini ifade eden Negiz, “Bazılarımız tam çatışmanın ortasında kaldı. Bir taraftan top ve havan toplarının gürültüsü, bir taraftan yıldırım gibi üzerimize mermiler yağıyordu” dedi.  Bu zor şartlar altında her Mehmetçik’in Kıbrıs’ı düşmandan kurtarmak için canla başla savaştığını dile getiren Kıbrıs Gazisi Yaşar Negiz “Biz zaten buraya giderken şehit olacağımız düşüncesiyle çıktık. Kıbrıs harekatında birçok arkadaşımız şehit oldu” dedi. Çanakkale’de de ecdatlarımızın yurdumuzu düşmandan korumak  ve işgal kuvvetlerini yurdumuzdan kovmak için mücadele ederek ülkemizi kurtardığını dile getiren Negiz “Çanakkale’de de 250 bin şehit verdik. Sizler bizlerin geleceği olarak yurdumuza her koşulda sahip çıkın” dedi.

TÜRK ASKERİNİN ZEKASI, ONLARIN OYUNLARINI BOZDU

Nigiz, öğrencilerden, Atatürk ilkeleri doğrultusunda ülkemizi daha ileri götürmelerini istedi. Kıbrıs Barış Harekatı’nda ön saflarda savaşanlardan biri olduğunu söyleyen Kıbrıs Gazisi Hüseyin Özsoy da “Kıbrıs barış harekatında, bizler hiç tanımadığımız bir bölgedeydik. Düşman birçok yeri mayınlamıştı. Buna rağmen Türk askerinin zekası onların oyunlarını bozdu” dedi.

ZOR ŞARTLAR ALTINDA BAŞARDIK

Kıbrıs’a barış getirmek için gittiklerini ifade eden Özsoy “Buradaki soydaşlarımızı yaşadıkları zulümden kurtarmaya ve onların toprak bütünlüğünü korumaya kararlıydık. Ve bunu da zor şartlar altında başardık” dedi. Türkiye’nin o dönemde üzerine düşeni yaptığını ifade eden Özsoy “Eğer Türkiye o dönem Kıbrıs Barış Harekatını yapmamış olsaydı orada yaşayan binlerce Türk katledilecekti” dedi.

Çerkezköy Haber / Gülveren VATANSEVER

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10