Kutlu Doğum haftası dolu dolu kutlanacak

Çerkezköy İlçe Müftüsü Yusuf Tuna önceki gün Kutlu Doğum Haftası etkinlikleriyle ilgili basın toplantısı gerçekleştirdi.

Çerkezköy 12.04.2015 14:31:00 0
Kutlu Doğum haftası dolu dolu kutlanacak

“ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR”

İlçe Müftülüğü binasında konuşan İlçe Müftüsü Yusuf Tuna “ Modern dünya, kendi hayat tarzını, kurumlarını, insan ilişkilerini, dilini üretmiştir. Geçmişe dair ne varsa, bugüne dair ne elde ettiyse hepsini bu yeni zihniyete arz etmiştir. Ancak hayata bakışı hikmet ve merhamet değil, güç ve menfaat eksenliydi. Bu yüzden sürekli bir çatışma kültürü meydana geldi. Birinci ve İkinci Dünya Savaşları, soğuk savaş dönemleri, Ortadoğu, Balkanlar ve Kafkaslarda yaşanan trajediler, insanlığın son asırlarda yaşadığı büyük acılardır. Bilhassa son yıllarda Arakan’da, Filistin’de, Irak’ta, Suriye’de ve Yemen’de yaşanmakta olan şiddet ve çatışma ortamı insanlığın vicdanını sızlatmaya devam etmektedir. Tüm bu savaş, çatışma, işgal ve soykırımlar nedeniyle zorunlu yer değiştirmeler ve göçler yaşandı ve halen de yaşanmaya devam ediyor” diye konuştu.

“BİRLİKTE YAŞAMA AHLAKI”

Birlikte yaşama ahlakının öneminden bahseden Tuna “ Bugün daha çok önem arz eden birlikte yaşama konusunda genelde insanlığın özelde ise Müslüman  toplumların karşılaştıkları sorunların çözümü için seferber olunmasına; dinlerin, özellikle de son hak din olan İslam’ın bakış açısının ortaya konmasına; tarih boyunca Müslümanların bu konuda geliştirdikleri hukukun bilinmesine; tarihî tecrübenin günümüze yansıtılmasına ve birlikte yaşama ahlakı konusunda bir bilinç oluşturulmasına ihtiyaç vardır. Hiç şüphesiz İslam, farklılıkların bir arada barış ve huzur içinde yaşamalarına dair ahlak ve hukuk ilkelerini belirlemiş yegâne dindir. İslam’ın “öteki” anlayışı, farklılıkların bir kimlik olarak muhafaza edilip yaşatılmasını öngörür” dedi.

“KÜLTÜREL DOKU YOK EDİLMEKTEDİR”

Tuna” Hz. Peygamber (S.A.V) ve ashabının temellerini attıkları birlikte yaşama hukuku tek taraflı bir süreçte gelişmemiş, diğer din mensuplarının da bu anlayışa katkıları olmuş, bu sayede başta Anadolu olmak üzere Endülüs’ten Hindistan’a, Afrika’dan Asya’ya İslam coğrafyasının dört bir köşesinde örnek toplum modelleri ortaya konulmuştur. Farklı millet, kültür ve dinlerin kavşak noktaları olarak nitelendirebileceğimiz Kudüs, Şam, Bağdat, Kahire, İskenderiye, Üsküp, Saray Bosna, Antakya, Edirne, Bursa, Mardin, İstanbul gibi İslam şehirleri, hoşgörünün, anlayışın, saygının hüküm sürdüğü huzur ve barış merkezleri olmuşlardır.  Üzülerek belirtelim ki, birlikte yaşama kültürüne dair teorik ve pratik birikimimize rağmen bugün hâlâ farklılıkları kabullenme meselesi, en büyük toplumsal problemlerimizden birisidir. Hâkim gücün farklılıkları aza indirme, hatta tamamen kaldırmaya yönelik gizli ya da açık baskısı küresel bir mesele olarak karşımızdadır. Batı toplumlarında var olan “farklılıklarla birlikte yaşama zafiyeti” Müslümanlara karşı İslamofobi kaynaklı nefret söylemleri, ayrımcılık politikaları ve camilere yönelik saldırı girişimleri ile gün yüzüne çıkarken, İslam toplumlarında da mezhepçilik, meşrepçilik, ırkçılık, ideolojik ayrımcılık sebebiyle iç çatışmalar yaşanmakta, masum canlar katledilmekte, şehirlerin tarihî ve kültürel dokusu yok edilmektedir.”dedi.

2015 TEMASI İŞLENECEK

Kutlu Doğum 2015 programı hakkında konuşan Müftü Tuna “İslam’ın medeniyetler inşa eden eşsiz ilkelerine, tarihte bu ilkelerin üzerinde yükselen model toplumlara, onların farklılıkları çatışma ve yıkım sebebi değil, gelişme ve zenginleme fırsatı olarak nasıl değerlendirdiğine odaklandığımız zaman, coğrafyamız yeniden selam ve eman yurdu hâline gelecektir. Kutlu Doğum Haftası etkinlikleriyle önem arz eden bu konuları kamuoyunun gündemine taşımak ve  toplumsal duyarlılık oluşturmak amacıyla  2015 yılı teması “Hz. Peygamber ve Birlikte Yaşama Ahlakı ve Hukuku” çerçevesinde hafta boyunca yapılacak etkinliklerde ele alınacaktır” dedi.

“HAFTAYI DOLU DOLU YAŞAYACAĞIZ”

Kutlu Doğum haftası etkinlikleri kapsamında 14 Nisan’da saat 14.00’De Osmanlı Camii önünden başlayan Mehteran takımı eşliğinde kortej yürüyüşü yapılacağını kaydeden Tuna “Aynı gün saat 15.00’de Halk Eğitimi Merkezi salonunda ilahi korusu ve saat 15.30’da ise Belediye yer altı otoparkında mehteran konseri, 17 Nisan’da saat 18.30’da Kapalı Spor Salonu’nda Diyanet İşleri Başkanlığı Mushafları inceleme ve Kıraat kurulu Başkanı H.Osman Şahin’in konferansı ve saat 19.45’te ise umre çekilişi yapılacak. Programın sonunda ise Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri kapsamında okullarda öğrenciler arasında yapılan yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödül töreni gerçekleştirilecek” dedi.

Haber/Cem BÜLBÜL

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10