Gıda işletmeleri bilgilendirildi

Tekirdağ'da faaliyet gösteren süt ve süt ürünleri üreten gıda işletmelerine yönelik bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Tekirdağ 15.04.2015 17:40:00 0
Gıda işletmeleri bilgilendirildi

İSTİSNAİ OLARAK ÜRETİMİ YAPILABİLECEK

Önceki gün düzenlenen toplantıda Türk Gıda Kodeksi Peynir Tebliği anlatıldı. . Toplantıya, Gıda ve Yem Şube Müdürü Kamil Yaman, Veteriner Hekim Bilal Emül, Veteriner Hekim Ali Ekber Gökkaya, Gıda Mühendisi Çağdaş Akçapınar ve 23 adet süt ve süt ürünleri üreten gıda işletmesi firmasından 27 temsilci katıldı. Toplantıda konuşan Veteriner Hekim Bilal “Peynir ile ilgili Türk Gıda Kodeksi kapsamında yapılan ilk düzenleme olan peynir tebliği, 8 Şubat 2015 tarihli 29261 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Üretildiği yerin ismiyle tanınan Diyarbakır Örgü Peyniri, Edirne Beyaz Peyniri, Erzurum Civil Peyniri, Erzincan Tulum Peyniri ve Ezine Peyniri gibi coğrafi işaret almış olan peynirlerin, hijyen, mikrobiyoloji ve katkı gibi konularda Türk Gıda Kodeksi hükümlerine uygun olması kaydıyla aldıkları tescile göre istisnai olarak üretimi yapılabilecek” dedi.

BAZI İBARELERE YER VERİLMEYECEK

Ülke genelinde yaygın olarak üretilen beyaz peynir, kaşar peyniri, tulum peyniri gibi peynirleri tanımlayan tebliğ ile peynirlerin tam yağlı, yarım yağlı, az yağlı ve yağsız olmak üzere 4 grupta satışa sunulacağını ifade eden Emül “Kuru maddede en az yüzde 45 yağlı olan peynirler tam yağlı kategorisinde yer alırken, yüzde 45-25 yağlı olanlar yarım yağlı, yüzde 25-10 yağ içerenler az yağlı, yüzde 10 ve altında yağ içerenler ise yağsız şeklinde adlandırılacak. Daha önce kuru maddede en fazla yüzde 30 yağ içeren peynirler için kullanılan ve halk arasında light olarak da bilinen yağı azaltılmış ifadesi, yeni düzenleme ile kuru maddede yüzde 25'in altında yağ içeren peynirler için kullanılabilecek. Peynirlerin etiketinde veya ambalajında tüketicinin yanıltılmasına neden olan "köy peyniri, geleneksel peynir, doğal peynir, çiftlik peyniri" gibi ibarelere yer verilemeyecek” dedi.

AROMA VERİCİLERİN KULLANIMI YASAK

Bakanlığın, özellikle karışım peynirlerde yaygın olarak kullanılan ve tüketicinin yanıltılmasına neden olan süt ve süt ürünleri aroma vericilerinin kullanımını yasakladığını belirten Emül “Buna göre koyun sütü aroması, keçi sütü aroması ve tereyağı aroması gibi süt ve süt ürünleri aroma vericileri peynir üretiminde kullanılamayacak. Sadece tek bir türe ait süt kullanılarak üretilen peynirlerde, türün adı peynir adı ile birlikte etikette belirtilebilecek ve hayvanın resmi kullanılabilecek. Başka bir deyişle inek, koyun veya keçi sütünün ikisi veya üçü birden kullanılarak üretilen peynire, inek, koyun ve keçi peyniri gibi ifadeler yazılamayacak ve hayvanın resmi kullanılamayacak. Ancak kullanılan sütün elde edildiği türlerin adları,  ürün adının yanında "koyun, keçi ve inek sütlerinden üretilmiştir" gibi ifadelerle belirtilmesi gerekir” dedi.

Çerkezköy Haber 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10