Kokudan evimizde duramaz olduk!

Ambardere'de yaşayanlar, hazine arazileri üzerine kurulan hayvan çiftliklerinden rahatsız. Bölge sakinleri, "Kokudan sinekten evimizde duramaz olduk diyor.

Çerkezköy 24.08.2015 09:20:00 0
Kokudan evimizde duramaz olduk!

 

EVİMİZDE DURAMAZ OLDUK

Ambardere’de yaşayan vatandaşlar, hazine arazilerinin tel örgülerle çevrilip hayvan çiftlikleri kurulmasından rahatsız. Genellikle, işgallerin hayvancılık sektörü ile uğraşanlar tarafından yapıldığını belirterek, “İnsanlar Ambardere’de yatırım yapıp milyon lira harcayarak buraya yerleştik. Biz buraya yerleşirken, her şeyimizi kanuna nizama göre yaptık. Elektrik, su, doğalgaz bağlattık. Fakat birkaç yıl sonra gelip karşımızda hazine arazisine işgal yöntemiyle çiftlik kuruyorlar. Kokudan ve sinekten evimizde duramaz olduk. Bu tür işgallere müsaade edilmemesini istiyoruz” diyor.

BU İŞGALLERİ AYNI KİŞİLER Mİ YAPIYOR?

Ambardere mevkinde bulunan hazine arazilerinin tel örgülerle çevrilip işgal edildiğine söyleyen  vatandaşlar bunun her geçen gün de arttığını savunuyor. Ambardere sakinleri, “Burada çok güzel bir rant alanı oluşmuş! Önce buraya gelip kafalarına göre hazine arazilerini tel örgülerle çevirip işgal ediyorlar. Daha sonra bir süre kira ve vergi ödedikten sonra işgal ettikleri arazinin satışını talep ediyorlar. Çünkü bu tür satışlarda kendilerine öncelik tanınıyor. Merak ettiğimiz, bu işgalleri farklı farklı insanlar mı yapıyor, yoksa belirli kişiler tarafından mı buralar işgal ediliyor” iddialarında bulundu.

ECR-İ MİSİL ADI ALTINDA KİRA ALIYORUZ

Bu arada bölge sakinlerinin iddialarını sorduğumuz hazine arazilerinin sorumlu olduğu Mal Müdürlüğü yetkilileri ise işgallerin yasal olduğunu belirtirken, şu bilgileri verdiler: “Biz kurum olarak periyodik aralıklarla hazineye ait arazileri denetliyoruz. Fakat bu denetimleri sıklıkla yapma imkanımız yok! Yapılanları yıkma yetkimiz de yok. Bu nedenle gerek ilçe belediyelerine gerekse Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Orman Müdürlüğü’ne hazine arazilerinin işgalinin önüne geçmeleri konusunda periyodik olarak bildirimlerimizi resmi yazılarla yapıyoruz.  Biz sadece hazine arazilerini işgal eden vatandaşlardan Ecr-i Misil adı altında kira almakla mükellefiz. Bunu da gerçekleştiriyoruz. Ayrıca söylenildiği gibi bu işgalleri yapanlara öncelik tanınmıyor. Çünkü Belediye mücavir alanları içerisindeki hazine arazilerinin doğrudan satışı yasak. 6292 Sayılı Kanunun 12’nci maddesi kapsamında şartların uygun olması halinde bu araziler açık ihale usulü ile ancak satılabiliyor.”açıklamasını yaptılar.

BELEDİYENİN SORUMLULUĞUNDA

Ambardere’deki konutların karşısında bulunan hazine arazilerinde hayvancılıkla uğraşılmasından duyulan rahatsızlığa karşın Mal Müdürlüğü yetkilileri, Belediyelere gönderdikleri yazıları hatırlattı. Yetkililer, “775 Sayılı gecekondu Kanunu’nun 18. Maddesi gereğince belediye sınırları içinde veya dışında belediyelere, hazineye, özel idarelere, katma bütçeli dairelere ait arazi ve arsalarda veya Devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan tescil harici yerlerde yapılacak daimi veya geçici bütün izinsiz yapılar inşaa sırasında veya iskan edindikten sonra hiçbir karar alınmasına lüzum kalmaksızın, belediye veya Devlet zabıtası tarafından derhal yıktırılır. Konuyla ilgili Çerkezköy Belediyesi’ne de gerekli yazı gönderilmiştir” bilgisini verdiler.

Çerkezköy Haber

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10