Çerkezköy'de taşkınlara son!

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi TESKİ Genel Müdürlüğü tarafından 5 milyon 168 bin 767 TL bedelle ihalesi yapılan 'Çerkezköy Belediyesi İmar Sahası Taşkın Koruma' işinin temeli düzenl

Çerkezköy 20.10.2015 19:02:00 0
Çerkezköy

Kapalı Pazar Yeri yanında bulunan alanda temeli atılan ‘Çerkezköy Belediyesi İmar Sahası Taşkın Koruma’ işi ihalesi kapsamında iki güzergah belirlendiğini ifade eden TESKİ Genel Müdürü Dr. Şafak Başa, “İhale kapsamında iki farklı güzergahta yağmursuyu kanalı projelendirilmiştir. Projelendirilen 1. güzergah bin 400 metre uzunluğunda olup, bin 800’lük beton boru olarak Uğur Sokağın Barbaros Caddesi ile kesiştiği noktadan başlayarak sırasıyla İmar Sitesi, Şehit İlker Akkaya Sokak, Danyeli Sokak, Batur Caddesi ve Yılmaz Sokak’tan geçerek Küçük Sanayi Bölgesi içerisinden Çorlu Deresi’ne bağlanacak.”diye konuştu.

İKİNCİ GÜZERGAH PINARÇA DERESİ’NE KADAR UZANACAK

Başa ikinci güzergahın ise 820 metre uzunluğunda olduğunu belirterek, “Bin 600’lük beton boru olarak Kartal Sokağın Öztrak Caddesi ile birleştiği noktadan başlayarak Pınarça Deresi’ne kadar olan kısımdır. Ayrıca Çerkezköy Pazar Yeri alanına yapılacak olan yağmur suyu kanalı projesi ile 200 metre uzunluğunda 800’lük beton boru olarak bu güzergaha eklenecektir” dedi.

 

6 AY İÇİNDE TAMAMLANACAK

TESKİ Genel Müdürlüğü tarafından 1. Etap ihalesi yapılan Çerkezköy Kısmi Dere Islahı işi kapsamında 4 adet menfez ve 1 adet köprünün 2, 2.5 ay içerisinde yapılarak hizmete açıldığını belirten TESKİ Genel Müdürü Dr. Şafak Başa, ‘Çerkezköy Belediyesi İmar Sahası Taşkın Koruma İhalesi’nin ise 365 günde bitmesinin öngörüldüğünü fakat üstlenici firmanın 6 ay içerisinde işi tamamlayacağı sözünü verdiğini belirtti. Çerkezköy’ün kanalizasyon hattının derelere aktığını ve Kapaklı ile birlikte Çerkezköy’ün kanalizasyon sularının ileri derecede biyolojik arıtma tesisi yapılarak arıtılacağını ifade eden Dr. Başa, tesisin yapımının devam ettiğini belirterek, Kapaklı ve Çerkezköy’ün kanalizasyon hattının arıtmaya bağlanması için kolektör hattı yapılacağını ve bu hatta Kızılpınar Mahallesi’nin de dahil edildiğini söyledi.

SU ŞEBEKESİ YENİLENECEK

Çerkezköy içme suyu şebekesinin hala yarısının aspes borulardan oluştuğunu ve şebekenin sağlıksız olduğunu belirten Dr. Başa, bunun sonucunda çok sık su patlaklarının yaşandığını belirterek, su şebekesini yenilemek için etüt çalışmalarını bitirdiklerini ve proje ihalesinin yapılması için İller Bankası’na gönderdiklerini belirterek, proje ihalesinin ardından Çerkezköy’ün içme suyu şebekesini yenilemek için startı vereceklerini ifade etti.

AKAY TEŞEKKÜR ETTİ

Temel atma töreninde konuşan Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, “Bugün Çerkezköy çok önemli bir yatırımın alt yapı yatırımının TESKİ tarafından projelendirilerek hayata geçiyor olmasının mutluluğunu yaşıyor. Öncelikle bu önemli yatırımı Çerkezköy’e kazandıracakları için başta Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ve TESKİ Genel Müdürümüz Şafak Başa, Genel Sekreterimiz Oral Karakaya olmak üzere tüm TESKİ personeline teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

İLÇEDEKİ SORUNLARI DİLE GETİRDİ

Çerkezköy’ün sorunlarına dikkat çeken Akay, “Vergi ödemede 9. sırada ödenen verginin karşılığını yatırım olarak almada maalesef 59. sırada olan Tekirdağ ilidir. Devlet Hastanemizin bitişini görmek bizi sevindiriyor, ancak biran evvel taşındıklarını da görmek istiyoruz. Çerkezköy-Saray Karayolu’nun yılan hikayesine döndüğünü söyleyebiliriz. Maalesef bir türlü sonu getirilemeyen yol bu gün önemli bir sorun olarak bölgeyi etkilemektedir. Bu gün demiryollarında açılış töreni vardı; ancak açılan hat Çerkezköy- Edirne istikametidir. Uzun zamandır beklenti içerisinde olduğumuz hat herkesin beklediği ve açılacak diye umutla beklediği yol Çerkezköy-İstanbul istikametidir. Bu yol 2 yıldır kapalıdır ve açılmasına ihtiyaç vardır.”diye konuştu.

HER GÜN ELEKTRİK KESİNTİSİNDEN NE ZAMAN KURTULACAĞIZ

Çerkezköy için yapılması düşünülen Gençlik Merkezi inşaatı 3. defa durduğunu belirten Akay şunları kaydetti: “Şu an yarım bir inşaat olarak beklemektedir. Bu gün nüfus artış hızına paralel olarak Çerkezköy’ün en büyük problemlerinden biri elektrik kesintileridir. Elektrik altyapı yatırım eksikliği ne zaman tamamlanacak? Her gün her mahallede yaşanan bu elektrik kesintilerinden ne zaman kurtulacağımızı merak ediyoruz. Aynı şekilde okul ihtiyacı çok açık olarak vardır. Bu nüfus artışı ile her yıl Çerkezköy’ün yeni okula ihtiyacı vardır. Her yıl bir okul kadar öğrenci göçü almaktadır ilçemiz. Bu gerçekle hareket ederek yatırıma ihtiyaç açıktır. Bu anlamda hayırseverlerimize teşekkür etmek istediğimi belirtmek istiyorum. Gabralı İlkokulu Rahmetli Hacı Fahri Zümbül Amcamız, Narin Ailesi, Serkan-Müjgan Karagöz, Fen Lisesi için temel atmaya hazırlanan Seval- Ahmet Çetin gibi hayırseverler destek olmuşlardır. ÇTSO eğitime destek olmuştur, hepsine teşekkür ediyorum. Ayrıca Büyükşehir Belediyemiz Kızılpınar’da ilçemiz için en acil ihtiyacın olduğu bölgeye temel atmaya hazırlanıyor. Büyükşehir Belediye Başkanımız Kadir Albayrak’a da eğitime olan destekleri için teşekkür ediyorum.” 

AKAY DSİ’DEN DERE ISLAHLARINA BAŞLAMASINI İSTEDİ

Konuşmasında dere ıslahlarına da dikkat çeken Akay, “Hepimizin malumu DSİ. Israrla her fırsatta bunu konuşmaya devam edeceğim. 15 gün önce Çerkezköy hiç yağış almadan baskın riskini yine ucuz atlattı. Halaçlı-Çayırdere istikametinden toplanan suların Çorlu Deresi’nde yoğunlaşması ile hem Çorlu Deresi hem de Pınarça Deresi ve etrafında sel baskın riskini yaşadık. Bu konu Çerkezköy’ün kanayan yarasıdır DSİ’nin topu taca atmadan 2012 yılında yaptığı açıklamaların arkasında durarak Çorlu Deresi’nin ıslah projesine el atmasını bekliyoruz. Ya da yapacakları barajı bir an evvel sonuçlandırmasını bekliyoruz. Çerkezköy olarak DSİ’nin atacağı adımları görmek istiyoruz. Bir daha sel baskını yaşamak istemiyoruz.”dedi. 

İMAR SİTESİ VE GÜZERGAHI KURTULACAK

Akay sözlerini şöyle tamamladı: “ Ve bu gün Çerkezköy’ün kanayan yarası 1. güzergah 1400 metre uzunluğunda 1800’lük beton boru ile Sakatlar Derneği’nin olduğu bölgeden İmar Sitesi bölgesinde Batur Caddesi’nden Sanayi Sitemizin içinde üç ayrı kol ile yoğun ve hızlı yağışlarda son bir buçuk yılda 3-4 kez su baskını yaşadığımız sanayi esnafımız dahil olmak üzere bu güzergahtaki sıkıntıyı inşallah giderecek ve vatandaşlarımıza bu sıkıntıları bir daha yaşatmayacağız.”

ÇERKEZKÖY’E 53 MİLYON TL YATIRIM YAPACAĞIZ

Törende son olarak konuşan Tekirdağ büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ise Çerkezköy’ü 2004-2014 yılları arasında yöneten yerel yönetimi ve zihniyetini eleştirerek, 10 yılda iktidar partisi desteğine rağmen ilçenin önemli sorunlarının çözülmediğini belirtti. Acil olarak Çerkezköy’ün sağlıklı bir içme suyu şebekesine ihtiyacının olduğunu belirten Albayrak, 2016 yılı içerisinde Büyükşehir Belediyesi olarak Çerkezköy’e 53 milyon TL’lik yatırım yapmayı planladıklarını belirtti.

ÖZTRAK VE KÖPRÜLÜ’DE KONUŞTU

Temel atma töreninde Tekirdağ CHP Milletvekili Emre Köprülü ve CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak ta kısa birer konuşma yaparak, Tekirdağ’ın devlet yatırımı almadaki makus talihinin 1 Kasım’da yapılacak olan seçimler ile değişeceğini savunurken, Devletin yapması gereken okul, dere ıslahı, spor merkezleri vs. gibi işleri yerel yönetimlerin yaptığını vurguladılar. Konuşmaların tamamlanmasının ardından Çerkezköy Belediyesi İmar Sahası Taşkın Koruma’ işinin temeli yapılan duanın ardından atıldı.

Haber/ Ragip KARDEŞ

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10