Hırvat iş adamları ile ikili görüşme yaptılar

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Heyeti Balkan İş Gezisi kapsamında yaptıkları fuar ziyaretlerinin ardından Spaladium Spor Salonu'nda Hırvatistan Ekonomi Odası ve Hırvatistan iş adamları ile birlikte ikil

Çerkezköy 22.10.2015 15:30:00 0
Hırvat iş adamları ile ikili görüşme yaptılar

Programda açılış konuşması gerçekleştiren Hırvatistan Ekonomi Odası Uluslararası İlişkiler Başkanı Goranta Kosta “ Hırvatistan’a hoş geldiniz. 1992 yılından itibaren Türkiye ve Hırvatistan arasında ticari ve ekonomik çalışmalar gerçekleştirildi. İnşallah inşaat sektörü de Türkiye’de ki iş adamlarımız ile güzel bir adım olacaktır. Hırvatistan’da sizler için iş alanları her zaman hazırdır” diye konuştu.

“İNŞAAT EKONOMİNİN GENEL TAŞIDIR”

Hırvatistan için güzel ve önemli bir gün olduğunu kaydeden Hırvatistan Ekonomi Odası Başkanı Katija Bulucic, “İnşaat sektörü tüm ülkelerde ekonominin genel taşıdır. İnşaat olmazsa işte olmaz. Bugün ki toplantı iş ilişkisi kurmak için güzel olacaktır. Split’te yaşayan birisi olarak söyleyebilirim ki; burası sizin kalbinizde ve aklınızda her zaman kalacaktır. İnşallah yatırım için tekrar gelirsiniz” diye konuştu.

POTANSİYELİ ARTIRMAK İSTİYORUZ

Bulucic’in ardından  ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Kozuva bir konuşma gerçekleştirdi. Kozuva “Split Hırvatistan Ticaret Baş Müşaviri Ebru Arısay, Split Ekonomi Odası Başkanı Katiya Bulicic, SASO Fuar Müdürü Zarla Vukovic Veic, çok değerli iş adamlarımızı selamlıyorum. Bugün Saso fuar ziyareti ve ikili görüşmeler gerçekleştirmek üzere burada bulunuyoruz. ÇTSO yönetimi olarak üyelerimizin ihracat potansiyelini artırmak için yurt dışı temaslarımıza ağırlık verdik ve bu doğrultuda 2015 yılı içinde Afrika, Balkanlar ve Avrupa’da ki iş adamlarımızı üyelerimiz ile buluşturduk” dedi.

“KATKI SAĞLAYACAKTIR”

Gerçekleştirilen program kapsamında sektörde faaliyet gösteren Türk ve Hırvat iş adamlarının bir araya geldiğini kaydeden Kozuva, “Burada kuracağımız ekonomik ilişkilerin ilerisi için önemli bir kilometre taşı olacağına yürekten inanıyorum. Mesafe olarak her gün daha da küçülen dünyamızda ülkeler arası ekonomik ilişkilerin yoğunlaşması ülkelerin doğal olarak kentlerimizin kalkınmasında da büyük rol oynamaktadır. Ülkemiz ve Hırvatistan arasındaki coğrafi yakınlığa karşın, ticari ilişkilerimiz maalesef ki beklenin altındadır. Görüşmelerin bu bağlamda da katkı sağlayacağını düşünüyorum. Emeği geçen herkese de sonsuz teşekkür ediyorum”  açıklamasında bulundu.

BÜYÜK BİR BAŞLANGIÇ OLACAKTIR

Fuara katılan ÇTSO üyelerine teşekkür eden SASO Fuar yetkilisi  Saso Vukovic Veic de “Şirketimiz bu fuarı 20 yıldır organize ediyor. Bizlere destekte bulunan Hırvatistan Ekonomi Odasına  ve Türkiye büyükelçiliğine teşekkür ediyorum. Bugün ki küçük adımlar gelecek için büyük bir başlangıç olacaktır.” diye konuştu.

“ FIRSAT OLARAK GÖRÜYORUZ”

İnşaat sektörünün tüm ülkelerde önemli olduğunu kaydeden İnşaat sektör Başkanı Adale Viskovic, “Hırvatistan’da 18 bin inşaat firması bulunuyor. Bu firmalarda ise 67 bin insan çalışıyor. Ayrıca yıllık 41 milyon dolar gelir geliyor. Bu rakamlar gerçekten yüksek değildir. Hırvatistan’da 2008 yılında 12 bin şirket vardı. 100 binden fazla çalışan varken 70 milyon dolar geliri vardı. Bu dönem içinde 35 bin kişi işini kaybetti. İnşaat sektörü bu dönemlerde parlak değildir. Bu yaptığımız fuarları ise fırsat olarak görüyoruz. Burada iş sahası kurmak isteyenlerin geleceği de parlaktır. Sizleri de burada görmekten duyduğum mutluluğu ifade etmek istiyorum. Sizlerle büyük işler yapmak için her zaman hazırız” diye konuştu.

“KAPIMIZ AÇIKTIR”

Avrupa Birliğinde yer aldıkları için iş sahası olanaklarının fazla olduğunu kaydeden Hırvatistan Ekonomi Odası Başkanı Bulucic “Alt ve üst yapıya uygun olduğumuzu söyleyebilirim. Ülkemizde 50’ye yakın iş adamı yatırıma başladılar. Burada güzel işler  yapmanız için buralara daha fazla gelmeniz gerekiyor. Sizlere de her zaman kapımız açıktır” dedi.

800’Ü İNŞAAT SEKTÖRÜDÜR

İkili görüşmelerde inşaat sektöründe geniş bilgiler aldıklarını kaydeden ÇTSO Meclis Başkanı Taha Ülker “Çerkezköy TSO olarak bölgemizde 250 bin kişiye hitap ediyoruz. 4000 bin üyenin 800’ü inşaat sektörüdür. İnşaat fuarını ise uluslararası ilişkileri kurmak için tercih ettik. Biz ülke olarak ekonomik krizi atlatmak adına inşaat sektörüne ağırlık verdik.” açıklamasında bulundu. Düzenlenen basın toplantısının ardından ÇTSO’lu iş adamları ile Hırvatistan iş adamları karşılıklı ikili ilişki yaparak fikir alışverişinde bulundular.

PLAKET VERİLDİ

Konuşmaların ardından ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Kozuva ve CTSO Meclis Başkanı Taha Ülker ise Split Hırvatistan Ticaret Baş Müşaviri Ebru Arısay’a plaket verdi.  Programa ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Kozuva, ÇTSO Meclis Başkanı Taha Ülker, Hırvastistan Ekonomi Odası Başkanı Katija Bulucic, Hırvatistan Ekonomi Odası Uluslararası İlişkiler Başkanı Goranta Kosta, Sosa Sajam Fuarı yöneticisi Sanja Vukovic Veic, İnşaat Sektörü Başkanı Katarina Sikovica, oda üyeleri ile Hırvatistanlı iş adamları katıldı. 

Haber/Faik Onur Kaya-Hırvatistan

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10