Akay DSİ'ye ateş püskürdü

Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, DSİ'nin Pınarça ve Çorlu Dere ıslah çalışmalarının yapılamamasını kötü mevsim şartlarına bağlamasına sert çıktı.

Çerkezköy 25.10.2015 16:12:00 0
Akay DSİ

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak’ın Çerkezköy’deki dere ıslah çalışmaları kapsamında DSİ’ye yönelik eleştirilerine DSİ’den cevap gelmişti. DSİ tarafından Çerkezköy Haber’e yapılan açıklamalarda ıslah çalışmalarının yaşanan aşırı yağışlar nedeniyle tamamlanamadığına dikkat çekilmişti. DSİ’nin bu açıklamalarını hayretle takip ettiğini dile getiren Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay ise “Bir iş yağışlardan dolayı 1 ay gecikir, 2 ay gecikir. 2 yıllık gecikmeyi nasıl olur da yağışlara bağlarlar anlamıyorum” ifadelerini kullandı.

6 AY İÇİNDE TAMAMLANACAK

Çerkezköy’de meydana gelen taşkınların 3 temel sebebi olduğunu söyleyen Belediye Başkanı Vahap Akay, “Bunlardan 1’incisi Çorlu Deresi’nin ıslah edilmemesi, 2’ncisi Pınarça Deresi’nin ıslah edilmemesi, 3’üncüsü ise yağmur suyu hatlarının yetersizliğidir. 3’üncü madde ile ilgili geçtiğimiz günlerde Büyükşehir Belediyesi tarafından temel atma töreni düzenlendi. Yağmursuyu hattı genişletilecek. Bizim ısrarlarımız sonucu nihayet işe başlandı. 6 ay içinde projenin yapım çalışmalarının tamamlanması hedefleniyor” açıklamalarını yaptı.

2 YILLIK GECİKMEYİ YAĞIŞLARA BAĞLAYAMAZSINIZ

Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, taşkınlarla ilgili diğer 2 sıkıntının ise dere ıslah çalışmalarıyla ilgili olduğunu belirterek, “Islah çalışmalarının ihalesi 13 Aralık 2012'de yapıldı. İşin teslim tarihi de 14 Kasım 2013 olarak belirlendi. Fakat mevsim normalleri dışında meydana gelen yağışlar nedeniyle işi bitiremediklerini söylüyorlar. Bir iş 2 ya da 3 ay gecikebilir. Bu anlaşılabilir bir durumdur. Ama 2 yıllık bir gecikme kabul edilemez. DSİ net bir açıklama yapmalıdır. 2 yıllık gecikmeyi yağışlara bağlayamazsınız” diye çıkıştı.

KÖPRÜ İÇİN HALA BİR ADIM ATMADILAR

DSİ’nin, Pınarça Deresi Islah çalışmaları kapsamında Hükümet Caddesi üzerinde bulunan köprünün yıkılıp yeniden yapılacağı sözünü verdiğini anımsatan Başkan Akay, “Bunun için belediyemizden köprünün yanından geçen içme suyu hattını deplase etmemizi istediler. Biz de ilçemizi 2 gün susuz bırakarak deplase çalışmasını yaptık. Üzerinden 1 yıl geçti. Ama hala köprüyle ilgili bir girişimleri olmadı” dedi.

YAPACAKLAR MI YAPMAYACAKLAR MI BELLİ DEĞİL

Taşkınlar konusunda Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay ile birlikte 3 kez DSİ’nin kapısına gittiklerini belirten Başkan Vahap Akay, “Kendilerine ısrarlı bir şekilde derenin önünün açılması gerektiğini söyledik. İyi ki de ısrar etmişiz. Yoksa son yaşanan yağışlarda sonuç çok daha farklı olabilirdi” dedi.

BÖLGE MÜDÜRÜ’NÜ ELEŞTİRDİ

Islah çalışmalarının gecikmesiyle alakalı açıklamalarda bulunan DSİ Bölge Müdürü Adil Sabancı’yı eleştiren Akay, “Sen bu gerekçelerle iş gecikti diyemezsin. Köprüyü yapma işini beceremediler. Hatta köprüyü yapacaklar mı, yapmayacaklar mı belli değil” ifadelerini kullandı. Taşkınlar konusunda esas sorunun Çorlu Deresi’nden kaynaklandığına dikkat çeken Başkan Akay, “DSİ Çorlu Dere Islahı’nın büyük su işleri kapsamında yapılması gerektiğini belirtiyor. Ama işin ötelendiğini kabul etmiyorlar. İşin Büyükşehir tarafından kendilerine teslim edilmesini istiyorlar. Kardeşim, Çerkezköy’ü 2011’de ve 2012’de de su bastı. Ama Tekirdağ 2014’te Büyükşehir oldu. Sen 2012’deki açıklamalarının arkasında olsaydın, bugün bu konuları konuşuyor olmazdık. 2012’deki açıklamalarınızda ‘Hemen çalışmalara başlayacağız’ demediniz mi? Buradan net bir şekilde söylüyorum. Çorlu Deresi’nden kaynaklanan taşkınların sorumlusu DSİ olacaktır” dedi.

HANİ NEREDE BARAJ?

Çorlu Deresi ile ilgili ciddi bir kamulaştırmadan bahsedildiğini sözlerine ekleyen Vahap Akay, şunları kaydetti:“Yaklaşık 50-60 milyon TL’lik bir kamulaştırmadan bahsettiler. Bu maliyeti azaltmak için de Ambardere’de bir baraj projesi hazırladılar. Hatta 8 Temmuz 2015 tarihinde de ihaleye çıkacaklarını açıkladılar. Bu baraj yapılırsa, o bölgeden gelen suyu barajda toplayabilir, Çorlu Deresi’nin de yükünü azaltabilirdik. Tespitlerinin çok doğru olduğunu ve proje kapsamında üzerimize düşeni yapmaya hazır olduğumuzu belirttik. Peki ne oldu? Hani nerede baraj? Eğer baraj yapılmış olsaydı, taşkınlar konusunda önemli bir adım atılmış olunacaktı. Bu çalışmalar yapılmadığı sürece diken üstünde olmaya devam edeceğiz. Biz verilen sözlerin yerine getirilmesini istiyoruz. Sorumluluk onlarda ama sıkıntı yaşayan biziz” 

Haber /Ragip KARDEŞ

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10