Gebelikte ağız ve diş sağlığı

Çerkezköy'de hizmet veren Özel İrmet Hospital, 'Öncesiyle sonrasıyla gebelikte ağız ve diş sağlığı' konulu panel düzenledi. Önceki akşam İrmet Hospital Toplantı Salonu'nd

Çerkezköy 27.11.2015 16:55:00 0
Gebelikte ağız ve diş sağlığı

Panelde  konuşan diş hekimi H. İsmet Yasal, ağız ve diş sağlığı bakımının her zaman çok önemli olduğunu ancak hamilelik sürecinde bunun öneminin daha fazla arttığını vurgulayarak sözlerine başladı.  Yasal, “Hamilelikte diş sağlığına dikkat etmek bir an önce kavuşmak istediğiniz bebeğiniz için büyük önem taşır. Bu dönemde dişlerin nasıl etkilendiğini ve birtakım rahatsızlıklar için önceden alınması gereken önlemleri bilirseniz ağız sağlığı açısından rahat bir hamilelik geçirebilirsiniz.”dedi.

DÜŞÜK İHTİMALİ YÜKSEK OLUR

Hamilelik öncesi düzenli ağız ve diş sağlığı kontrollerini yaptırmış ve ağzında herhangi bir problem olmayan anne adayının hamilelik sırasında da ağız sağlığına dikkat ederse olumsuz bir etki görülmeyeceğini söyleyen Yasal, “Ancak hormonlardaki değişiklik nedeniyle diş etlerinde bazı şişkinlikler ve kanamalar görülebilir. Diş etinde oluşabilecek bu problemleri de düzenli ağız bakımıyla yok edebiliriz. Ağız bakımı iyi olmayan ve diş eti kanamaları gelişen hamilelerin diş etlerinde hamilelik tümörü oluşabilir. Ayrıca düşük riski olanlarda ağız hijyeni kötü ise risk artabilir. Buların oluşmaması için ağız bakımına çok önem verilmeli ve her hangi bir yiyecek yendikten sonrada dişler fırçalanmalıdır.”diye konuştu.

DİŞ İPİNİN ÖNEMİ

Diş Hekimi Esra Arılı, Diş sağlığı ve bakımı sırasında diş ipinin de kullanılmasını vurgulayarak, “Diş fırçalandıktan sonra diş aralarında kalan et gibi yiyeceklerin temizlenmesi için mutlaka diş ipi kullanılmalıdır.Eğer diş arasında kalanlar temizlenmez ise ağızda koku meydana gelir ve aynı zamanda bakteri ürettiğinden hem diş sağlığı hem de vücut sağlığını bozar.”diye konuştu.

BAKTERİLER BEBEĞE GEÇEBİLİR

Diş  sağlığı ve tedavisinin bebek bakımında çok önemli olduğunu söyleyen Diş Hekimi Esra Arılı, “Özellikle bebeğinizi sevip okşayıp öperken eğer ağız ve diş bakımı yapılmıyorsa bebeğinizi, öptüğünüzde sizden ona bakteri bulaşır ve onun hastalığına neden olur. Aynı zamanda hamile bayanlar beslenmelerine de çok dikkat etmeleri gerekiyor. Çünkü onların beslenmeleri sağlıkları acısından da çok önemli! Aynı zamanda yiyecekleri besinlere de dikkat etmeli ve bu dönemde bebeğe zarar verecek yiyeceklerden de mutlaka kaçınılmalıdır.”ifadelerini kullandı.

ÇOCUKLARA ÖRNEK OLMALI

Diş Hekimi H. İsmet Yasal diş fırçalamada anne ve babaların çocuklarına örnek olmasını isterken, “Her yemek sonrasında dişler fırçalanmalı. Anne ve babanın yemek sonraları devamlı dişlerini fırçaladığını gören çocuklar da bunu kendilerine örnek alarak alışkanlık kazanacaklardır. Bu nedenle anne ve babaların bu konuda gerekli hasiyeti göstersinler.”tavsiyesinde bulundu.

GEBELİKTE BESLENME

Hamile kadının beslenmesi ile anne karnındaki bebeğin sağlık arasındaki önemli bir ilişki bulunduğuna da dikkat çeken  doğum Kadın Uzmanı Op.Dr. İlke Topdağı ise panelde beslenmeyle ilgili hamile kadınlara yönelik bilgiler verdi. Topdağı, şunları kaydetti:  “Anne karnındaki bebeğin bedensel ve zihinsel olarak büyümesi ve gelişmesi annenin gebeliği süresince yeterli ve dengeli beslenmesi ile mümkündür. Gebelikte kadının vücudunda, yeni bir canlının oluşması ve büyümesi ile bazı değişiklikler izlenir. Oluşan bu değişikliklerle birlikte gebe kadın, hem kendisinin hem de bebeğin gereksinimlerini karşılayabilmek için bu dönemde beslenmesine daha fazla dikkat etmek zorundadır. Gebelikte artan demir gereksinimin karşılanması, kan hacminin artması kansızlığın başlıca nedenlerindendir. Bu nedenle Gebelikte demir ihtiyacını karşılamak için besinlerle yeterli miktarda demir alımı zor olabilir. Bu nedenle demirden zengin besinlerle beslenmek gerekir. Bu dönemde kırmızı et, kümes hayvanları, kurubaklagiller, tam tahıl ve zenginleştirilmiş tahıl ürünleri gibi demir zengini besinler tüketilmelidir. Ayrıca her öğünde sebze ve meyve gibi C vitamini kaynağı besinlerin tüketilmesi, besinlerde bulunan  demirin vücutta emilmesine yardımcı olur.”

Haber/Sibel BAL

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10