Ergene Nehri'nin su ve çamur örneği düzenli incelenecek

Trakya Kent Konseyleri Birliği dönem toplantısı Trakya Platformu, siyasi partiler ve vatandaşların katılımı ile Uzunköprü Kent Konseyinin ev sahipliğinde toplandı.

Bölgede Gündem 1.12.2015 16:06:00 0
Ergene Nehri

Toplantının ilk bölümünde Trakya Platformu Bilim ve Hukuk Kurulu üyeleri ”Trakya’nın Planlanması ve Yaşama Etkileri” konulu sunum yaptılar. Yapılan sunumda İğneada Nükleer Santrali, Marmaraereğlisi Termik Santrali,derin deniz deşarj çalışmaları,Ergene Nehri başta olmak üzere  Trakya’da yer altı ve yer üstü sularının kirlenmesi ,iklim değişiklikleri,Trakya’nın ortak planlanması olan 1/100.000 ölçekli ve illere özgü 1/25.000 ölçekli planlardan söz ederek ,tüm bunların var olan yasalara ve Trakya halkının isteklerine aykırı olarak yapıldığını belirttiler. Toplantının ikinci bölümünde katılımcı Kent Konseyleri yaptıkları ve yapacakları çalışmalardan söz ettiler.Sonuç olarak Trakya Kent Konseyleri Birliği toplantısına katılan Kent Konseyleri  gerek bölgelerinde,gerekse de Trakya’nın genelindeki sorunlar ile ilgili şu tespitleri yapmışlardır: 

Bölgenin yeniden planlanmasında Trakya Platformu ile birlikte bilim ve hukuk kurullarının çalışmaları ışığında ortak mücadele yürütülmesi. Kent konseylerinin rutin halka dokunan çalışmalarının yanı sıra bölgeye yönelik geleceğin planlanması konularında çalışmalar yapması. Trakya’da  hava, su ve toprağın kirlenmesi ile oluşan ve önlenebilir hastalıklara neden olan etkenlerin ortadan kaldırılması,çevre ve insan sağlığına uygun bir yaşam alanının yaratılması çalışmalarının yürütülmesi. Sanayi atıklarının tespiti amacı ile  Ergene ilçesi çıkışında veya Lüleburgaz ilçesi girişinde Ergene Nehri’nden periyodik  su ve çamur örneği incelemesinin yapılması için belediyelere başvurulması. Trakya’da son zamanlardaki tarım faaliyetlerini yok edecek çalışmaların engellenmesi için Kent Konseyleri tarım ile uğraşan örgütleri aktif çalışma içerisine çekmesi. İlçelerde kent ormanı yapılması için gerekli çalışmaların yürütülmesi. 5 Aralık dünya Toprak Günü,22 Mart Dünya Su Günü ve 5 Haziran Dünya çevre günü etkinliklerinin ortaklaştırılarak her Kent Konseyi bölgesinde etkinliklerin ve ortak basın açıklamasının yapılması.


0282 726 91 91
0282 747 65 10