İkinci el piyasası durgun

Çerkezköy'de ikinci el araç satışı yapan galericiler, sıfır kilometre araç satan firmaların yaptığı yıl sonu kampanyaları ve internetten yapılan ikinci el araç satışlarının kendilerini

Çerkezköy 15.12.2015 17:12:00 0
İkinci el piyasası durgun

Ada Otomotiv Sahibi Muhsin Irmak, “İkinci el otomotiv sektörünün bugün durgun olmasının başlıca nedenlerinden biri internet üzerinden araç satışlarının yapılmasıdır.Bu sektörümüzü büyük ölçüde etkilemektedir. Ayrıca bizleri etkileyen bir başka faktörde cadde ve sokak aralarında gelişi güzel araçlarını park ederek üzerlerine satılık araç yazılara bırakılması da bizlerin işlerini sekteye uğratıyor. Belki internetteki satışlara müdahale etme şansımız yok. Sokak aralarında galericilik yaparak kayıt dışı araç satışı yapılıyor. En azından yetkililerin bu kişilerle yasal olarak mücadele etme yetkileri var. Bunun önüne geçilmesini istiyoruz.”dedi.

 

 

DOLARIN YÜKSELİŞİ İŞLERİMİZİ AZALTTI

Bahadır Otomotiv İşletme Müdürü Murat Ateş, “1 Kasım seçimlerinden sonra  sektörümüzde kısa bir hareketlilik oldu. Bu da doların kısa süreli düşmesinden kaynaklandı.Sonra dolar yine yükselişe geçince işler bıçak gibi kesildi.Yaklaşık iki aydır satışlarımız durdu. Oysa önceki yıllarda yılbaşı üzeri ikinci el oto satışlarında bir hareketlilik yaşanıyordu. Ama bu yıl nedense çok durdu.  Masraflarımızı çıkartmak için çok cüzi miktarda kar koymamıza rağmen yine alıcı yok. Gelen araçlara bakıyor.

 

 

Fiyatların çok iyi olduğunu söylüyor ama alan yok. Birde ikinci el otomotiv sektörünü etkileyen etkenlerin başında doların yükselişinden sonra sıfır otomobillerinde özellikle bu aylarda kampanya yapmaları. Ayrıca emlak sektöründe olduğu gibi bizim sektörde de bazı kişilerin gelişi güzel yerlerde araç satmaları işlerimizi etkiliyor. Genellikle ikinci el otomotiv sektöründe Ocak,Şubat ve Mart ayları durgun geçiyor. Ama bu yıl bu durgunluk Kasım ayı ortalarında başladı ve uzun süreceğe de benziyor.İnşallah kısa sürede işlerimiz açılırda masraflarımızı çıkarırız."dedi.

 


OTO GALERİCİLERİ SİTESİ ŞART
İkinci el oto galerilerinin işlerinin en büyük durgunluğunun nedenlerinde birinin ilçede bazı cadde ve sokaklarda araç satışı yapanların olduğunu belirten Tapancı Otomotiv sahibi Ferit Tapancı, “Bu yıl geçen yıla göre satışlarımız yok denecek kadar azaldı.Bölgemizde ve özellikle de ilçemizde bizlerin işlerine en büyük etken yapan ise yol kenarlarına yada bazı cadde ve sokakların satılık araçlarla dolması. Bunlar ne vergi nede kira veriyor.Bunlarla mücadele edilmesi gerekiyor.Çerkezköy’de gayri resmi otomobil satışının önlenmesi içinde oto galericileri sitesinin acilen yapılmasının şart olduğu görüşündeyim."ifadelerini kulandı.

 


ÖNEMLİ OLAN 2. EL OTOMOTİVDE MUHATAP BULMAK
İkinci  el otomotiv sektöründe güvenin çok önemli olduğunu belirten Tuğrul Otomotiv satış Müdürü Yunus Günaydın, “Her sektörde olduğu gibi bizim sektörümüzü de etkileyen bir takım etkenler var. Bunlardan biri gelişi güzel sektörle hiçbir bağı olmayanların cadde ve sokak aralarında otomobil satması. Şahısların sattığı araçlarda muhatap bulmak diye bir şey söz konusu değil.Ama bizim gibi galerilerden alınan otomobillerde alıcı muhatap buluyor.Çünkü aldığı otomobili garantili olarak alıyor. Alırken de neresinde ne olduğunu görüyor ya da öğreniyor.”diye konuştu.

 

ALIM GÜCÜ AZALDIKÇA SATIŞLAR DÜŞÜYOR
Evin Otomotiv sahibi Osman Çinte, ikinci el otomobil satışlarında eski işlerin artık olmadığını ve halkın her geçen gün alım gücünün düştüğünü belirterek, “İkinci el otomobil satışlarında eski işler yok.2015 yılında bizim sektörde işler büyük ölçüde durdu. Bu durgunluk ise insanlarımızın devamlı alım gücünün düşmesinden kaynaklanmaktadır. Birde doların yükselmesi eklenince işler çok ama çok durdu. Araba ihtiyacı duyan parası olanlar ise aracın markasına bile bakmıyor. İnsanlarımızın alım gücü olsa ihtiyacı olanı alacak. Ama dediğim gibi yalnız parası olan alıyor.Şu an ikinci el otomobil piyasasında en çok ilgi gören 20 bin ve 25 bin liralık araçlar olduğu halde vatandaş bunları almakta bile zorlanıyor olması alım gücünün devamlı düştüğünün bir göstergesi."dedi
 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10