Emlakçılar 'korsan'a savaş açtı

Çerkezköy'de gayrimenkul ve arsa satışı yapan emlakçılar, ilçede kayıt dışı olarak korsan emlakçılık yapan kişilerden dert yandı.Çerkezköy Emlakçılar Derneği Başkanı Daimi Tavan, &q

Çerkezköy 16.12.2015 17:19:00 0
Emlakçılar

Çerkezköy Emlekçılar Derneği Başkanı Daimi Tavan, emlak yasasının çıkması için ilk ciddi adımı hükümet attığını belirterek, "Geçtiğimiz günlerde İstanbul Ticaret Odası Gayrimenkul Hizmetleri Meslek Komitesi ve farklı komisyonların yapmış oldukları çalışmalarla  hazırlanan kanun tasarı taslağı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığına sunulduğunu öğrendik. Daha öncede yasayla ilgili  İTO'da toplantı düzenlenmişti. Emlak Komisyoncuları Odası ve İTO ortaklığında düzenlenen toplantıya Türkiye'nin farklı bölgelerinden emlak danışmanları katıldı. Bizler yıllardır beklediğimiz yasanın çıkması için  ülke çapında tüm emlak  odaları ve dernekleri olarak mücadele veriyoruz. Kayıt dışılığın önlenmesi için bu yasanın  mutlaka çıkması gerekiyor. Taslağın Komisyonda beklediğini ve yasalaşmasının da  her an olabileceği bilgisini öğrendik. Bu yasanın çıkmasıyla birlikte sektörümüz rahatlayacak.” dedi.
İZİN VERMEYECEĞİZ
Emlakçılık işiyle uğraşan kişilerin haricinde bu işten başka kişilerinde nemalandığını Tavan, "Biz artık tek yürek olup bunlara  karşı savaş açtık. Biz artık ülke genelinde olduğu gibi ilçemizde de dernek çatısı altında  birlik ve beraberliğimizi sağladık. Artık bundan böyle bu işten nemalanmak isteyenlere  kesinlikle geçit  ve izin vermeyeceğiz. Emlakçılarla ilgili çıkacak yasanın öncelikli amacının önüne gelenin  emlakçılık yapmasının önüne geçilmesidir. Emlakçılık kahve köşelerinde, sokakta önüne gelen herkes tarafından yapılıyor.  korsan emlakçılığı  engellemenin  tek yolu kanunun çıkması. Bu mesleği sahiplenecek kişilerin daha kurumsal olmasını istiyoruz.”dedi.

 


30 BİN İRA CEZA
Tavan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kanun taslağında, bu işi gayri resmi yapanlara 9 bin lira ile 30 bin lira arasında para ceza, devam ettikleri tespit edildiğinde de para cezası ile hapis cezası verilmesi öngörülüyor. Bu konuda yasanın biran önce çıkmasını bekliyoruz. Bizler emlakçılar olarak iş yerimiz belli ve her birimiz birer vergi mükellefiyiz.Kazancımızın vergisini veriyoruz.  Ama korsanlar vermiyor. Emlakçıların alım ve satımdaki komisyonları da belli. Bu da yasayla belirlenmiştir.”
KORSANLAR YASAL EMLAKÇILARDAN FAZLA
Korsan çalışan emlakçıların yasal emlakçılardan daha çok olduğunu belirten Tavan, “İnşaat sektörü devamlı gelişiyor, dünya değişiyor, kentsel dönüşüm dönüşüyor ama emlak sektörü dibe batıyor. Korsanlar yasal emlakçılardan 30 kat daha fazla sayıda” dedi.
KORSAN EMLAKÇILAR İHBAR EDİLMELİ
Korsan emlakçılara itibar edilmemesi gerektiğini belirten Tavan, "Yasal olmayan yollarla emlak komisyonculuğu yapan korsan emlakçıların Gelir İdaresi Başkanlığı’nın 444 0 189 İhbar hattına şikayet edilmeleri halinde çıkar amaçlı emlak satışı yapmaktan büyük para cezaları uygulanacaktır.Bu işi yasal yapmayan korsan emlakçılar  devleti milyarlarca lira vergi kaybına uğratıyor.Biz gerçek ve tüzel kişiler olarak tüm sesimizle ‘Hayır’ diyoruz ve tüm yasal imkanlarımızla  mücadelemizi başlatıyoruz. Derneğimiz bu konuda yasaların bizlere tanıdığı yetki ve sorumluluklarımızın bilincindedir. Devletimizin bu konuda gerekli düzenlemeleri yapacağına olan inancımızı yitirmedik.  Vatandaşın mağdur edilmesine daha fazla seyirci kalmayacağız. Ayrıca en önemlisi hak gaspçıları ile halen çalışmalar yapan ve onlara çalışma alanı yaratan kendi bünyelerinde barındıran meslektaşlarımız olduğunu duyuyoruz , bu meslektaşlarımı da kınıyorum.”dedi.


0282 726 91 91
0282 747 65 10