Tadına bakma dönemi bitti

Bugünden itibaren yeni getirilen düzenlemeyle, peynir artık ambalajsız satılamayacak. Yeni düzenleme ise en çok peynirini kendi üreterek pazarlarda satan esnafa ve köylülere ağır darbe vurdu. Artık ülke genelinde

Çerkezköy 31.12.2015 16:07:00 0
Tadına bakma dönemi bitti

Bu düzenlemenin daha sağlıklı gıda tüketimi açısından önemlil bir uygulama olduğunu belirten Çerkezköy Pazarcılar Derneği Başkanı Cevdet Aydemir, "Gıda ürünlerine getirilen zorunlu paketleme ve etiket konusu sağlıklı gıda tüketmesi acısından çok iyi. Fakat esnaf için kötü.Nedeni ise, pazardan alışveriş yapan vatandaşlarımız, alacakları peynirin tadına bakmadan almıyor.

 

 

Paketlenmiş olan peynir ambalajlı olduğundan paketi açma gibi bir durum söz konusu değil.Bu durumda alan nasıl bir ürün alacağını bilmeyecek.Aslında ambalajlı satılan ürünlerin kaliteli olması gerekli ve alanda gönül rahatlığıyla tüketmelidir. Ama ülkemizde bu şekilde ambalajlı satılan ürün az. Çoğununda içinde ne olduğu yada nasıl bir tada sahip olduğunu ancak ambalajını açtıktan sonra tadına varınca anlaşılıyor. Tabiki ambalajlı ürünün üzerinde etiketi olacak. Bunda üretim yeri,firma adı üretim tarihi ve son kullanma tarihi ve seri numarası olacak. Pazar esnafının da bunları koyacağı buzdolabı olacak.Ancak dediğim gibi özellikle de pazar  gezen seyyar esnaf için ise bu büyük sıkıntı. Çoğu bu işi bırakır gibi düşünüyorum.”dedi.

 

 

 

ESNAF ETKİLENECEKTİR

Ambalaj öncesi üretimi yapılan yerlerin iyi denetlenmesinin gerektiğini belirten Çerkezköy Pazarcılar Derneği Başkan Yardımcısı Hasan Terzi, "Önemli olan halkın ne gibi gıda yediğidir. Bu da ambalaj öncesi üretimi yapılan yerlerde bunların iyi denetlenmesi gerekir. Yıllarca gıda ürünü satan esnaflarımı, bu durumdan fazlasıyla etkilenecektir.”diye konuştu.
 

 

PAKETE GİRERSE KİMSE ALMAZ
Uzun yıllardır Çerkezköy Kapalı Pazar Yerinde gıda ürünleri sattığını belirten esnaflardan Turgay Öztürk, “Ben yıllardır pazarda peynir ve zeytin satıyorum.Peynir pakete girerse kimse bizden peynir almaz. Çünkü, peynir alacak kişi önce tadına bakıyor, öyle alıyor. Peynir pakete girdiğinde ambalajı bozup müşterimize peynir tattırma durumumuz olmayacağı için gelen müşteride bu peyniri almadan gidecektir.Bu nedenle paket işi bizim işimize gelmez. Bundan böyle pazarlarda peynir işi bitecek gibi gözüküyor."dedi.
 

 

AÇIK SATILMASI İYİ DEĞİL
Ali Ertaş isimli esnaf ise, "Pazarlarda peyniri dolap olsa bile açık satılması iyi değil. Ambalajlı satılması ve ürünün üzerinde ürünün cinsi,üretim yeri üretim tarihi ve son kullanma tarihlerinin de mutlaka olmasında fayda var. Bu aynı zamanda üreticiye güvenli ve sağlıklı ürün yemesi acısından faydalı diye düşünüyorum.Biz yıllardır ambalajlı olarak satıyoruz.Sıkıntıda çekmiyoruz.”dedi.
 

 

İÇİNDE NE OLDUĞU BELLİ DEĞİL
Paketli gıda ürünlerinin bazılarının içinde gıda tüketimine uygunluğu olmayan ürünlerin de paketlenerek satıldığını ileri süren pazar esnafından Osman Ertaş, “Paketli ürünlerin  bazılarında içinde ne olduğu belli değil. Pakete giren her ürün kim ne derse desin gıda gazı alır. Ürün paketlemeye girmeden önce ne gibi aşamalardan geçiyor, içinde neler var gerçekten gıda tüzüğüne uygun mu değil mi ona bakılmalı, sonra paketleme olmalı. Aslında bugün üretimi yapılan peynirde çoğu üreticiler sütün içinden kaymağını alıyor, kremasını alıyor öyle  üretiyor. Bazılarının da süt tozundan peynir yaptıklarını duyuyoruz.Şimdi ülkede her şey bitti de sıra peynirin paketleme zorunluluğuna mı geldi.Pazarda vatandaş peynirin tadına bakmadan kesinlikle almıyor. Ambalaja girince müşterimize ne diyeceğiz. Nasıl izah edeceğiz.Yıllardır kapalı mekanlar içinde açıkta satıyoruz.Bu güne kadar hiçbir şikayet olmadı.Üstelik müşterilerimizde memnundu.Bu durum pazarlarda gıda ürünü satanı bitirmektir diye düşünüyorum.”dedi.

VATANDAŞ TADINA BAKMADIĞI PEYNİRİ ALMIYOR
Peynirci Mustafa Kaygusuz ise, "Vatandaş peynir alırken mutlaka tadına bakarak alıyor.Başka türlü almıyor.Ben bugüne kadar hiçbir süt mamulünden  birinin zehirlendiğini duymadım.Ama bu iş bizi sıkıntıya sokacağı gibi işlerimizi çok düşürecek ve peynir satamaz olacağız.İnşallah buna bir kolaylık getirilir de pazarcı esnafları mağdur olmaz.”diye konuştu.

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10