Hakim karşısına çıktılar

Çerkezköy Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya,19 sanık ve ihbarcı sıfatıyla da MHP eski İlçe Başkanlarından Mustafa Ordu katıldı. Mahkeme hakimi Fatih Özyurt, duruşmada Çerkezköy e

Çerkezköy 15.01.2016 17:45:00 0
Hakim karşısına çıktılar

Mahkemede verdiği ifade de hakkındaki iddiaları kabul etmediğini belirten Ertem, yapılan ihalelerin 15 bin liranın altında ihale olduğunu, Belediye Kanunu’na göre ‘Doğrudan temin, pazarlık usulü’ ile bu işletmelerin kiraya verilebileceğini, ancak kendilerinin şeffaflık adına ihale yaptıklarını söyledi.

ERTELENDİ
Saat 15.00'da başlayan mahkeme 3 saat sürdü ve duruşma, mahkemeye katılmayan sanıklar ile tanıkların dinlenmesi için  25 Mart Cuma saat 14.00'a ertendi. İhaleye fesat karıştırma suçlamasıyla aralarında Çerkezköy Belediyesi eski Başkanı Ali Ertem ve birim müdürleri ile belediye meclis üyelerinin de bulunduğu, 23 sanıklı davanın ilk duruşması dün görülmeye başlandı.Çerkezköy Asliye Ceza Mahkemesi’nde saat 15.00’da başlayan duruşmada, hakim Fatih Özyurt, Çerkezköy’deki spor kulüplerine kaynak sağlamak amacıyla Encümen Kararı bulunan ihalelerle verilen belediyeye ait işletmelerle ilgili açılan dava kapsamında dönemin Belediye Başkanı Ali Ertem ile Belediye Başkan Yardımcısı Habip Bilgin, Belediye Meclis Üyeleri Abdulgani Yüce, Arif Seçgin, Asuman Azak, Aynur Düzgünel, Bayram Keleş, Yaşar Keleşoğlu, Fikret Akın, Kenan Demir, Abdulgani Yüce, Ziya Yılmaz, Selda Yeşil, Çerkezköy Belediyesi Mali İşler Müdürü Mustafa Gümüş, Sağlık İşleri Müdürü Ali Çolak, Yazı İşleri Müdürü Esengül Güven, Belediye Veteriner Hekimi Şevket Halimoğlu, Çerkezköy Belediyespor Yönetim Kurulu Üyeleri M. Salih Yılmaz, Akın Yılmaz, Hüseyin Tokuç’u dinledi. Davada, ihbarcı sıfatıyla MHP eski İlçe Başkanlarından Mustafa Ordu'yu dinlediler. Duruşmada Sanık Akın Yılmaz’ın vekili avukat Ercan Üçel, Sanık Abdulgani Yüce’nin vekili Avukat Didem Boz, Sanık Ali Ertem’in vekili Avukat Osman Balcı, Sanık Hüseyin Tokuç’un vekili Avukat Ziya Osmanoğlu, Sanık M. Salih Yılmaz’ın vekili Avukat Erkan Koru ile Sanık M. Salih Yüzbaşı’nın vekili avukat Abdullah Kabakulak da hazır bulundu.

TEK AMACIM SPOR KULÜPLERNE GELİR SAĞLAMAK
Duruşmada ilk savunmayı Çerkezköy eski Belediye Başkanı Ali Ertem yaptı. Suçlamaları reddeden Ertem, "2004 tarihinde Belediye Başkanı olduktan sonra zaten var olan Belediyespor Kulübü’nün başkanlığına seçildim. Bu görevimi 2009 yılında kulüp profesyonel lige (3. Lige) çıkınca belediye başkanının profesyonel kulüp başkanı olamayacağına ilişkin kanun kapsamında bıraktım. İddianamede belirtilen 18 ihale ile ilgili ‘Encümen kararı yoktur’ ifadesi kesinlikle yanlıştır. 18 ihalenin her biri için ayrı ayrı encümen kararı alınmıştır. İhaleleri yapmaktaki tek amacım spor kulüplerine gelir sağlamaktır” dedi.
ŞEFFAFLIK ADINA İHALE YAPTIK
Suçlamalara ilişkin yapılan ihalelerin 15 bin liranın altında olduğunu belirten Ertem, Belediye Kanunu’na göre ‘Doğrudan temin, pazarlık usulü’ ile bu işletmelerin kiraya verilebileceğini, ancak kendilerinin şeffaflık adına ihale yaptıklarını sözlerine ekleyen Ertem, "Yasaya göre yapılan ihalelerde, fesat karıştırılmaya ilişkin hiçbir aykırılık bulunmamaktadır. 2004-2009 yılları arasında belediyemizde rutin denetimler yapıldı. Hiçbir şekilde hiçbir ihalede kamuyu zarara uğratma gibi bir unsura rastlanılmadı. Bahse konu ihalelerle ilgili soruşturma izni istendi. Bakanlık soruşturma izni vermedi. Sonrasında savcılık devreye sokuldu. Bu kez de Danıştay reddetti. Sonunda İçişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu tarafından düzenlenen raporda ihaleye fesat söz konusu değildir denildi. Türkiye’de yüzlerce Belediyespor kulübü var. Hepsi de belediyeler tarafından destekleniyor. Bizim o dönem spor kulüplerine maddi yardım yapma imkanımız yoktu. Yüzlerce gencin spor yaptığı dönemde spor kulüplerimizin giderlerini karşılama amacıyla kendilerine bir gelir kaynağı sağlamak istedik. Mecbur olmadığımız halde ihale yaptık. Dolayısıyla hakkımdaki suçlamaları kabul etmiyorum” dedi.
ONUR KIRICI
Ardından sanıklardan Psikolog Aynur Düzgünel savunmasını yaptı. Düzgünel, şunları söyledi: "Çocukları suçtan uzak tutmak, spora teşvik etmek amacıyla yapılan bu işler nedeniyle burada sanık sıfatıyla bulunuyor olmak, bizlerin onurunu kırmaktadır. Biz kesinlikle kanuna ayrı ya da kamuyu zarara uğratıcı bir işlem yapmadık” dedi. Duruşmada, diğer sanıklar da üzerlerine atılan iddianın gerçek olmadığını belirterek beraatlarını talep etti. Sanıkların tek tek ifadelerini alan Hakim Fatih Özyurt, sanık avukatlarını da dinledi.
MEVZUATA UYGUN
Sanık Hüseyin Tokuç’un avukatı Ziya Osmanoğlu, bahse konu ihalelerin şartnamelerini hazırlayan Esengül Güven’e kira bedellerinin nasıl tespit edildiğini sordu. Güven ise, “İhaleye çıkan taşınmazların kira bedelleri yasal mevzuat doğrultusunda encümen tarafından tespit edildi. Müfettiş raporundan sonra ticaret odası ve emlakçılar derneğinden kira bedellerinin günün koşullarına uygunluğu yönünde karar alındı” dedi.
MUSTAFA ORDU'DA DİNLENDİ
Duruşmada son olarak, ihbarcı sıfatında bulunan Mustafa Ordu ifade verdi. O günkü şartlara göre ihalelerin yanlış ve yasalara aykırı bir şekilde yapıldığını öne süren Ordu, “Biz önce adalete güveniyoruz. Belediyespor Kulübü Belediyenin bir derneğidir. Yasaya göre belediye kendi bünyesindeki derneklere ihale veremez. Herkes yasalara uymak zorundadır” dedi.
25 MART'A ERTELENDİ
3 saat süren dava, mahkemeye katılmayan sanıkların ve tanıkların dinlenmesi için 25 Mart Cuma günü saat 14.00’a ertelendi.


0282 726 91 91
0282 747 65 10