2017'de Ergene daha gözle görünür olacak

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 5 yıldır süren Ergene Havzası Koruma Eylem Planı ile ilgili olarak Üsküdar'da bulunan Devlet Su İşleri 14. Bölge Müdürlüğü'nde basın açıklaması y

Ergene 24.01.2016 15:01:00 0
2017

Açıklamaya Bakan Eroğlu'nun yanı sıra, Ergene Nehrinin geçtiği kentlerin valisi Tekirdağ Valisi Enver Salihoğlu, Kırklareli Valisi Esengül Civelek, Ak Parti Tekirdağ Milletvekili Mustafa Yel, bölge belediye başkanları,bölgede tesisi bulunan sanayiciler katıldı.
3. SINIFA ÇIKACAK
Evsel ve sanayi atık su yönetim planı, katı atık yönetim planı, çevresel alt yapı sistemi yapılmadığı için plan öncesi Ergene Havzası su kalitesinin dördüncü sınıf olduğunu, bu yılın sonunda ise su kalitesinin üçüncü sınıfa çıkacağını açıklayan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Havzaya normal yağmur suyunun birkaç katı atık su girişi olduğunu belirterek, "Şu anda ülke sanayisinde de çok önemli bir yer tutan bir havza. 2 bin 37 adet sanayi tesisi var. Bunların yüzde 82'si Tekirdağ'da, yüzde 10'u Kırklareli'nde yüzde 8'i de Edirne'dedir. 2010 yılında Ergene Havzası Sanayi Atık Suları'nın Yönetimi ana planını hazırladık. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla Ergene Havzası Koruma Eylem Planı'nın bütçesini hazırlamak suretiyle 2011 yılında harekete geçtik."dedi.

ÜLKE İÇİN ÇOK ÖNEMLİ
Bir nehrin havza bazında kurtarılabileceğini söyleyen Bakan Eroğlu, Ergene Havzasını kurtarmak için 2011 yılında harekete geçtiklerini belirterek, "Bir nehrin kurtarılması havza bazında olması lazım. Biraz tuzlu oldu ama neticede ülke için çok önemli. Yaptığımız arıtma tesisleri dünyanın en iyi tesisleri. Çok ileri arıtma yapan, işletilmesi kolay, muhteşem bir sistem. 28 dere ıslahı yapılması gerekiyordu, 296 kilometrelik 23 dereyi ıslah ettik. 5 tane var, 94 kilometre, onu da arkadaşlara talimat verdim, çok hızlı bir şekilde tamamlayacaklar. Size şahsen tavsiyem şu; burada bir Ergene Havza Koruma Birliği kurup işletilmesini ben özel sektöre ihale etmek" diye konuştu.

4 MİLYAR TL YATIRIM SÖZKONUSU
Ergene havzasında 11 belediyenin kanalizasyon şebekesi mevcut olduğunu, iki belediyenin planlama safhasında bulunduğunu, havzada bulunan organize sanayi bölgeleri için müşterek arıtma tesisleri kurulacağını belirten Bakan Eroğlu, 'Tekirdağ ilinde 8 tane organize sanayi bölgesi var. Müşterek atık su arıtma tesisleri kuruluyor. Ben burada sanayicilerimize ve Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanımıza çok teşekkür ediyorum. Onlar için gerekli ödenek ayrıldı. Biz şu anda 3.2 milyar TL ayırdık. Yaklaşık 600 milyon TL de Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ayırdı. Yani aşağı yukarı 4 milyar TL gibi bir yatırım söz konusu. 2016 yılının sonu bizim için bu tesislerin tamamlanacağı yıl olacak. Bu yıl Ergene için bir milat" dedi.
Gıda ve Tarım Bakanlığı'nın yaptığı çalışmalar sonucu havzada zirai ilaç kullanımının yüzde 50 azaldığını kaydeden Bakan Eroğlu, "Zirai İlaç kullanımı yüzde 50 azaldı, neden azaldı, çünkü vatandaş eğitildi. Toprağın azota ihtiyacı var, adam ben fosfor kullanacağım diyor. Gübre kullanımında çok önemli adımlar atıldı, yaklaşık yüzde 50 nispetinde azaldı. Bu ne demek; hem cebinden para sarfediyor hem de araziyi kirletiyor lüzumsuz. Bunun önüne geçtik Allaha şükür" dedi.

GÖRÜNTÜLÜ SİSTEMLE DENETLENİYOR

Bakan Eroğlu konuşmasını şöyle sürdürdü: "Gerçek zamanla izlenmeyle ilgili bir sistem kurduk. Şimdi sanayicimiz bazen uyanıklık ediyor. Cumartesi Pazar nasılsa denetim yok, çamuru arıtmadan suları Ergene nehrine deşarj ediyor. Dolayısı ile bunu önlemek için online takip ediyoruz. 10 kat azaldı. Şu ana kadar iyi bir noktaya geldik. Bu konuda katkı veren herkese gönülden teşekkür ediyorum. 2016 yılında arıtma tesisleri, kanalizasyon sistemleri, kolektörler bitecek. 2017 yılında da deşarj bitecek. Böylece 2017 sonunda Ergene daha da gözle görünür bir hale gelecek.

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10