Engelli bireylere beslenme semineri

Çerkezköy Özel İrmet Hastanesi tarafından engelli bireylere beslenme ve diyet konusunda seminer verildi.

Çerkezköy 7.02.2016 15:30:00 0
Engelli bireylere beslenme semineri

Hastane Konferans Salonu’nda düzenlenen seminere Hastane Başhekimi Op.Dr. Ahmet Türker, Beslenme ve Diyet Uzmanı Burcu Akca, Pisikolog Meltem Keser, Hastane Müdür Yardımcısı Leyla Alkan,Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Hayrettin Çetinkaya ve dernek üyesi engelli bireyler ile Çorlu ve Saray'daki Rehabilitasyon Merkezi'nden engeli bireyler katıldı.

Özel İrmet Hastanesi Müdür Yardımcısı Leyla Alkan, beslenme ve diyetin önemli bir konu olduğunu belirterek, "Özellikle engelli vatandaşların beslenmelerinin daha düzenli yapmaları ve bu konuda bilinçlenmeleri için bu bilgilendirme seminerini düzenledik."dedi.
BESLENMENİN DE BİR KURALI VAR
Ardından İrmet Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Burcu Akca, beslenme konusunda katılımcılara bilgi verdi. Beslenmenin insan yaşamında önemli bir yeri olduğunu ancak beslenmenin de bir kuralı olduğunu belirten Akca, dengesiz beslenmenin fiziksel bozukluklar meydana getirdiğini ve dengesiz beslenmenin son yıllarda artması üzerine Obezite'nin yaygınlaştığını belirterek, "Obezite, vücutta aşırı yağ depolanmasıyla ortaya çıkan, fiziksel ve ruhsal sorunlara neden olabilen bir enerji metabolizması bozukluğudur. Obezite, çoğunlukla erişkinlerin bir sorunu olarak kabul edilse de, son yıllarda hem gelişmiş, hem de gelişmekte olan ülkelerde çocukluk ve ergenlik döneminde görülme sıklığının giderek arttığı saptanmış durumdadır. Obezite ciddi, yaygın ve hızla büyüyen bir sağlık sorunudur. Çocuklarda obezitenin sebebi büyük bir oranda yanlış beslenmeyle ilgilidir. Obezitenin tüm çocuk ve ergenlik dönemindekilerin yüzde yüzde 20-27’sini etkilediği bilinmektedir. Gelişmekte olan ülkelerde ekonomik geliri az ailelerde obezite sık gelişirken, gelişmekte olan ülkelerde ekonomik düzeyi yüksek ailelerde daha fazla obezite gelişmektedir. Beslenme alışkanlıklarının değişmesi, diyetteki yağ oranının artması, hareketin azalması gibi nedenlerle obezite giderek tırmanmaktadır. Obezite çocukluk ve ergenlik döneminde başlarsa yağ hücresi sayısı 3-5 kat artmaktadır. 4-11 yaş grubu arasında kazanılan obezite daha sonraki dönemde de devam etmesi bakımından önemlidir.”dedi.
ENGLELİ BİREYLERDE OBEZİTE
Zihinsel engelli bireylerde obezitenin temel nedeni, uygun olmayan beslenme alışkanlığıdır diyen Akca, "Ağır derecede zihinsel engelli bireyler başkalarına bağımlı bir hayat sürdürdükleri için bu grupta obezitenin görülme oranı daha düşüktür. Hafif ve orta derecede olanlar ise başkalarına daha az bağımlı yaşamakta, ne zaman, ne kadar ve hangi sıklıkta yiyeceklerine kendileri karar vermektedirler. Bu durum obezite görülme oranını arttırmaktadır. Obezite gelişiminin önlenmesi ve obez olan zihinsel engelli bireylerde vücut yağ oranının azaltılmasına yönelik çalışmaların yapılması önem taşımaktadır.Fiziksel aktivite ve egzersiz sağlıklı bireyler için olduğu gibi zihinsel engelli bireyler için de bir o kadar hatta daha önemlidir. Böyle olmasına karşın bu popülasyondan elde edilen bilgiler yeterli değildir. Zihinsel engelli bireyler uzun yıllar yaşayabildikleri için bu bireylerde yaşlı popülasyonun sayısı da artmaktadır . Bu nedenle zihinsel engelli yaşlı bireylerin fiziksel uygunluk düzeylerinin belirli seviyede tutulması ve geliştirilmesinin önemli olduğu açıklanmıştır. Zihinsel engelli yaşlılarda kardiyovasküler bozukluklar oldukça yaygındır ve yaşamdan beklentileri doğrudan aktivite ile ilgilidir. Bu nedenle zihinsel engeli bireylere egzersizin önerilmesi önem taşımaktadır . Pek çok çalışma, zihinsel engelli yetişkin bireylerin kuvvet seviyelerinin zihinsel engelli olmayan bireylerden düşük olduğuna dikkat çekmektedir. Kas kuvveti ve enduransı, ağırlık taşımak ve kaldırmak, merdiven inip çıkmak, iyi bir duruşu devam ettirmek, işle ilgili aktiviteleri yerine getirmek dahil günlük aktivitelerde geliştirilmiş performans ile ilişkilidir. Kuvvet azlığı, osteoporozun (kemik erimesi) gelişmesine ve travma riskinin artmasına neden olabilmektedir.”
Akca, obezitenin zihinsel engelli çocuklarda çok sık rastlanan bir sağlık sorunu olduğuna dikkat çekti. 


0282 726 91 91
0282 747 65 10