Öztrak, elektrik zamlarını meclise taşıdı

CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, elektrik faturalarına üstü örtülü bir zam yapıldığını öne sürdü ve TBMM Başkanlığı'na Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak yazılı yanÄ

Bölgede Gündem 7.02.2016 16:29:00 0
Öztrak, elektrik zamlarını meclise taşıdı

Öztrak, şunları belirtti:Enerji piyasasını düzenleyen 6446 sayılı Enerji Piyasası Kanunu’nun amaçları arasında tüketiciye “düşük maliyetli enerji sağlanması” ve “şeffaf bir elektrik piyasasının” kurulması bulunmaktadır. Buna karşın, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun(EPDK) yapmış olduğu elektrik faturalarına ilişkin son düzenlemeler ilgili kanunun lafzı ve ruhuyla uyumlu değildir. Nitekim, faturalarda daha önce ayrıntılı şekilde yer alan dağıtım bedeli, iletim bedeli ve sayaç okuma bedeli gibi kalemler kaldırılmış ve “dağıtım bedeli” adı altında birleştirilmiştir. Bu düzenlemenin abone faturalarında şeffaflığı ortadan kaldırdığı aşikârdır. Diğer yandan, faturalara son dönemde, dağıtım bedeli adı altında olması gerekenden daha yüksek tutarlarda meblağların yansıtıldığı iddiaları gündeme gelmiştir. Bunun da vatandaşa düşük maliyetli enerji sağlanması ilkesinin ihlali olduğu açıktır. Yine özellikle döviz kurundaki hızlı artışın dağıtım şirketlerini olumsuz etkilediği, EPDK’nın bu uygulamasıyla dağıtım şirketlerine üstü örtülü bir destek sağlandığı sektörle ilgili sivil toplum kuruluşlarının açıklamalarında ifade edilmektedir."dedi.
SORULAR
Öztrak, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın yanıtlaması istemiyle şu soruları sordu: Faturalarda daha önce ayrıntılı olarak görülen bazı kalemlerin birleştirilmesinin sebebi nedir?  Daha önce faturalara yansıtılan kayıp-kaçak bedeli, şimdiki uygulamada dağıtım bedeli veya başka bir kalem içerisinde abonelere yansıtılmakta mıdır? Dağıtım şirketlerinin içinde olduğu mali sıkıntıları aşması için dağıtım bedellerinde üstü örtülü bir zam yapıldığı doğru mudur?


0282 726 91 91
0282 747 65 10