Bakan Eroğlu'dan Ergene cevabı

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, CHP Edirne Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu üyesi Erdin Bircan'nın, fabrikaların bıraktığı kimyasal atıklar nedeniyle simsiyah akan Ergene Nehri'nin kirliliğiyle ilgil

Ergene 8.02.2016 14:54:00 0
Bakan Eroğlu

Bakan Eroğlu'nun yanıtının yetersiz ve yüzeysel olduğunu belirten Bircan, "Ergene'yi asıl kirleten sanayi tesisleri ile ilgili sadece Ergene Havzası Organize Sanayi Bölgesi Müşterek Atıksu Arıtma Tesisi öngören planla Bakanlık Ergene'yi temizleyemez” dedi.
Ergene'nin sanayi atıkları yüzünden kirlendiğinin altını çizen Bircan, “Evsel atıklarla ilgili tesislerin kurulması tabi ki olumlu ama bu sorunu çözmeyecektir. Sanayi tarafından kirletilen Ergene'nin temizlenmesi için sanayi tesislerinin ciddi denetimi gerekmektedir. Böyle bir denetim olsa soru önergemde açıkça sorduğum “2002 - 2015 yılları arasında, yıllar itibari ile Ergene Nehrinin kirlenmesine neden olan kaç sanayi tesisi tespit edilmiştir? Bu tesislerin kaç tanesine, ne gibi yaptırımlar uygulanmıştır? Bu tesislerden kapatılan veya hizmeti durdurulan var mıdır?” sorularına bir yanıt verirdi Bakanlık” diye konuştu.
EROĞLU'NUN YANITI
Bircan'ın soru önergesine  yanıtında Eroğlu, şunlara yer verdi:
“Ergene Nehri havzasında yer alan ve nüfusu 10.000'den küçük olan belediyelerin Evsel Atıksı Arıtma Tesisi (EAAT) projeleri SUKAP kapsamında İlbank A.Ş. ve belediyeler tarafından ele alınmaktadır. SUKAP kapsamında Ergene Havzasında bulunan toplam 22 belediyenin kanalizasyon şebekesi, kolektör hattı ve AAT'leri İller Bankası A.Ş. tarafından inşa edilecektir. Toplam maliyet 425.000.000 TL'dir.
Ergene Havzası Organize Sanayi Bölgesi Müşterek Atıksu Arıtma Tesisleri'nde Arıtılmış Atıksuların Marmara Denizine Deşarjını Sağlayacak Toplama Hattı ve Derin Deniz Deşarj Sistemi" projesi Tekirdağ Ergene Derin Deniz Deşarjı A.Ş. sorumluluğunda yürütülmekte olup, tüm ihaleleri Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca yapılmış olan Derin Deniz Deşarjı Projesi kapsamında kolektör ve tünel hatları maliyeti 308.000.000 TL olup, 5 adet müşterek AAT inşaatı maliyeti ise 207.000.000 TL'dir.
Bakanlığım sorumluluğunda Ergene Havza Koruma Eylem Planı (HKEP) kapsamında yürütülen işlerin mevcut durumları aşağıda özetlenmektedir.
a) Eylem planında bulunan Kırklareli ili Merkez, Vize, Pınarhisar, Babaeski; Edirne ili Uzunköprü, Keşan; Tekirdağ ili Hayrabolu, Muratlı, Malkara, Saray, Çerkezköy ve Çorlu olmak üzere toplam 12 adet belediyeye ait evsel atıksu arıtma tesisleri ile Edirne ili Uzunköprü, Kırklareli ili Merkez ve Tekirdağ ili Çorlu kolektör hattı uygulama projeleri tamamlanmıştır.
b) Bu tesislerden, Edirne ili Uzunköprü, Kırklareli ili Merkez, Vize, Pınarhisar, Babaeski, Tekirdağ ili Hayrabolu ve Malkara evsel atıksu arıtma tesisleri (EAAT) ile Edirne ili Uzunköprü ve Kırklareli merkez kolektör hattı inşaatları tamamlanmış ve hizmete alınmıştır. Kırklareli ili Lüleburgaz EAAT ise IPA kapsamında yaptırılmış olup halen işletme aşamasındadır.
c) Tekirdağ ili Saray EAAT'nin kuru kabulü 18.12.2015 tarihi itibariyle yapılmıştır. Edirne ili Keşan EAAT'de son aşamaya gelinmiş olup Ocak 2016'da kuru kabulünün yapılması hedeflenmektedir. Tekirdağ ili Çorlu, Muratlı ve Çerkezköy EAAT'lerinde ise inşaatlar devam etmektedir. Bu tesislerin de 2016 yılı içerisinde tamamlanıp hizmete alınması planlanmaktadır.
d) Çorlu Atıksu Kolektör Hattı Ana Toplayıcı inşaat ihalesi yapılmış olup süreç devam etmektedir. Söz konusu işin 2016 yılı içerisinde tamamlanması hedeflenmektedir.
Bakanlığımca, Ergene Havzası Koruma Eylem Planı kapsamında bugüne kadar proje işleri için; 1.441.480 TL inşaat işleri için ise 131.040.571 TL olmak üzere toplam 132.482.051 TL harcama yapılmıştır. 2016 yılı itibarıyla tüm tesislerimizin işletmeye alınması neticesinde 2014 yılı nüfusu ile yaklaşık 750.000 kişinin evsel atık suyunun Ergene Nehrini kirletmesi önlenmiş olacaktır.
Derin Deniz Deşarj Sisteminin etkilerine yönelik olarak teknik ve bilimsel değerlendirmeler yapılmıştır. Ergene Nehrinin tabii debisi 2,5 m3/sn olup, hali hazırda ortalama 10 m3/sn'ye yükselmiştir. Dolayısıyla, Derin Deniz Deşarjı projesini nehrin tabii debisi üzerine olumsuz bir etkisi olmamaktadır. Derin deşarj projesi hem içerdiği farklı kısımlar sebebiyle hem de Ergene Havza Koruma Eylem Planında (HKEP) öngörülen sürede bitirilmesi maksadıyla bölümler halinde ihale edilmiştir.
Ergene Nehrinde su miktarı ve kalitesine yönelik analizler düzenli olarak yürütülmektedir. Söz konusu kanser vakalarının son yıllarda arttığına ve bunların Ergene'den kaynaklandığına dair yayınlanmış herhangi bir karşılaştırmalı rapor ve bilimsel veri bulunmamaktadır.” 
 


0282 726 91 91
0282 747 65 10