Yüceer: Mağduriyet giderilecek

CHP PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, sigortalılık başlangıcından önce yapılan doğumların da borçlanılabilmesine imkan tanıyacak kanun teklifini TBMM'ye sundu. Sigortalı olmadan askerlik g

Bölgede Gündem 15.02.2016 13:38:00 0
Yüceer: Mağduriyet giderilecek

CHP PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, sigortalılık başlangıcından önce yapılan doğumların da borçlanılabilmesine imkân tanıyacak kanun teklifi hazırladı. Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifini TBMM Başkanlığına sunan Yüceer, kadınların birçok alanda olduğu gibi iş hayatında da oldukça fazla sıkıntıyla karşı karşıya kaldığını vurguladı. Yüceer gerekçesinde, “Dünyada, kadının işgücüne katılım oranı yüzde 50’nin altında olup da kalkınmış bir ülke örneği yoktur. Bu nedenle kadının çalışma hayatına katılımında yerinde ve doğru politikaların geliştirilmesi çok önemlidir. Devletin kadını istihdama teşvik etmek yolunda atacağı her adım kadına yönelen şiddetin giderek arttığı Türkiye’de kadına yönelen şiddetle mücadelede de önemli bir adım olacaktır” dedi.

CİNSİYET EŞİTLİKÇİ BİR PERSPEKTİF ÇİZİLMELİ

Kadınların çalışma ortamlarında karşılaştıkları sorunlara çözüm üretmek, ekonomik olarak güçlendirmek, çalışma hayatına daha etkin katılabilmelerini sağlamak için toplumsal politikaların belirlenmesi sürecinde cinsiyet eşitlikçi bir perspektif çizilmesinin şart olduğunu kaydeden Yüceer, kadınların karşılaştığı önemli sorunlardan birinin de sigortalı değilken yaptıkları doğumlar için ilgili süreleri borçlanamamaları olduğunu bildirdi. Kadın sigortalıların doğum nedeniyle çalışamadıkları en fazla üç defa olmak üzere ikişer yıllık süreleri borçlanabilmeleri için, sigortalının doğumdan önce adına kısa ya da uzun vadeli sigorta kolları yönünden prim ödenmiş olması gerektiğini hatırlatan Yüceer şöyle devam etti: Doğumdan önce sigortalı olan kadınlar doğum borçlanmasından yararlanabilirken, doğum sonrası iş hayatına atılıp sigortalı olan kadınlar önceki doğumları için bu haktan yararlanamamaktadır.  Bir kadının doğum yapması, anne olması zorunlu olarak iş hayatından uzak kalmasına neden olmaktadır. İşe alımlarda bile küçük çocuğu olan kadınların tercih edilmediği ülkemizde birçok kadın bu nedenle çocuk sahibi olduktan sonra çalışmayı tercih etmektedir. Ancak erkekler, askere gitmeden önce sigortalı olup olmadığına bakılmaksızın askerlik sürelerini borçlanabilmektedir. Mevcut hukuksal düzenlemeye göre sigortalı olduktan sonra doğum yapan kadınlar ve sigortalı olmadan askerlik görevini yerine getiren erkekler ilgili süreleri borçlanabilmektedir. Ancak iş hayatına çocuğunu doğurduktan sonra başlayan kadınların önceki doğumları için borçlanma hakkından yararlanamaması hakkaniyetle bağdaşmamaktadır. Bu durum Anayasamızın 10’uncu maddesinde yer alan eşitlik ilkesine aykırıdır” dedi.

 MAĞDURİYET GİDERİLECEK

Tekirdağ Milletvekili Dr.Candan Yüceer, vermiş olduğu kanun teklifinin yasalaşması halinde doğum yaptıktan sonra sigortalı olan kadınların ilgili süreleri borçlanmasında yaşadıkları mağduriyetin giderilmiş olacağını hem de borçlanma konusunda kadınlar ve erkekler arasındaki eşitsizliğin ortadan kaldırılacağını kaydetti.

Çerkezköy Haber

 

 

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10