"Yöresel Ürünler Paneli" gerçekleştirildi

Trakya Kalkınma Ajansı tarafından düzenlenen "Yerel Kalkınmanın Anahtarı : Yöresel Ürünler Paneli" Kırklareli'nde yapıldı.

Tekirdağ 18.02.2016 17:20:00 0

Şeker Fabrikası Kongre Merkezi’nde yapılan panele Kırklareli Valisi Esengül Civelek, Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Cengiz Günay, Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ertuğrul Ziya Çetintaş, Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, Kırklareli Ticaret Borsası Başkanı Turhan Altıntel, kamu kurumlarının temsilcileri ve davetliler katıldı.  Panelin açılış konuşmasını Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin yaptı. Kalkınma için yerel dinamikleri harekete geçirmenin Ajansın temel görevlerinden biri olduğuna vurgu yapan Şahin şunları söyledi:” Bize verilen bu görevle birlikte sorumlu olduğumuz Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illerinde bölgesel kalkınmanın tam anlamıyla gerçekleşebilmesi adına bölge ihtiyaçları doğrultusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bugün Kırklareli’nde gerçekleştirdiğimiz panel de bu çalışmaların bir ürünüdür. Bir ürünün bir yöreyle anılması, coğrafi işaret, tescil gibi kavramları son yıllarda sıklıkla duyuyoruz. Anıldıkları ürünle meşhur olan yörelerin, sahip oldukları bu değerleri bir marka haline getirmeyi başarmaları oldukça önemlidir. Dolayısıyla yöresel ürünlerle ilgili bir standardın oluşturulması ve marka haline gelmesi ürünün değerinin artmasını ve ürünle birlikte tüketicinin, kültürün de korunmasını sağlıyor. Yöresel ürün çeşitliliğinin artırılması, yeni iş imkânlarını artıracak ve dolayısıyla kent ekonomisi için de önemli bir katkı olacak.

“BÜYÜK KATKILAR SUNACAĞIZ”

Şahin “ Ülkemiz konumu sayesinde yöresel ürünler açısından çok zengin bir ülke. Ülkemizin farklı coğrafyalarında olduğu gibi Trakya Bölgemiz de birbirinden farklı değeri bünyesinde barındırıyor. Hali hazırda Keşan Ticaret ve Sanayi Odası’nın girişimleriyle Keşan Satır Et(2011), İpsala Pirinci(2015) tescillenmiş durumda, Yine Edirne Ticaret ve Sanayi Odası’nın girişimiyle ‘Edirne Beyaz Peyniri’(2007), Edirne Esnaf ve Sanatkârlar Odası girişimiyle ise ‘Edirne Tava Ciğeri’(2009) tescillenmiş, coğrafi işaret almış durumda. Bölgemizde daha birçok ürün tescillenmeyi, marka haline gelmeyi bekliyor, bizler de Trakya Kalkınma Ajansı olarak elimizden geleni yapıyor olacağız.  Paydaş kurumlarımızla yerel kalkınmada bir anahtar olan yöresel ürünlerin çeşitlendirilmesi, markalaşması konusunda ortak hareket edeceğiz.  Bölgemizde meşhur olan birçok ürünü marka haline getirerek ürünleri çeşitlendirerek kentlerin ekonomilerine büyük katkılar sağlamayı umuyoruz” diye konuştu.

“DUYARLILIK GÖSTERİYOR”

Panelin ikinci konuşmasını Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır gerçekleştirdi. Konuşmasının başında Yöresel Ürünler Fuarı’nın fikir ve gelişme aşamalarını anlatan Çandır daha sonra şunları söyledi:” Ülkemizdeki yöresel ürünlerin potansiyelini araştırdığımızda 3000’e yakın ürüne sahip olduğumuz gördük. İnsanlarımız kendi köklerinden koparak farklı yerlere yerleşiyor ve yöresel tatlarını unutuyordu. Biz de bu ürünlerin sergilendiği ve tadıldığı bir organizasyonun gerekliliğini fark ettik ve 2009’da ilk YÖREX’i düzenledik. Yöresel ürünlerimize insanlarımızın dokunmasını, görmesini, hissetmesini, koklamasını, tatmasını sağladık. Bu çalışmaların neticesinde birçok girişimciye işfırsatı olarak yöresel ürünler çıktı. Fuarın tutmasında ve ilgi görmesinde Kalkınma Ajanslarımızın önemli katkıları oldu. Son iki yıldır bizi YÖREX’te yalnız bırakmayan Trakya Kalkınma Ajansı’na huzurlarınızda birkez daha teşekkür ediyorum. Bugün coğrafi istişare alınan ürün sayısı ülkemizde 193’e ulaştı. Bu rakama her ay yenileri ekleniyor. Bu konuda yerel dinamiklerin daha hassas olması gerekiyor. Özellikle üreticilerin ürettikleri ürünün coğrafi işaretinin alınması ürüne daha fazla değer katacaktır. Ülkemizde son yıllarda bu konudaki duyarlılık artıyor. Yerel kurumlar, ticaret odaları , borsalar, kalkınma ajansları coğrafi işaret konusunda çaba gösteriyor” açıklamasında bulundu.

SUNUM YAPILDI

Panelde son olarak konuşan Kırklareli Valisi Esengül Civelek “ Üreticilerimizin ürettiklerinin gerçek değerini bulması en büyük temennimizdir. Bunun için kalite belgeleri, coğrafi işaretlerin alınması gibi konularda onlara gereken destekleri veriyoruz. Kırklareli’nin coğrafi işaret alınması için başvurusu yapılan en önemli ürünü hardaliyedir. Bunun dışında Kırklareli Beyaz Peyniri, Kırklareli Köftesi gibi başvurusu yapılacak ürünlerimiz bulunmaktadır. Bu konuda Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odamız ciddi bir çalışma içindedir. Özellikle beyaz peynir ile ilgili coğrafi işaret sürecini yenileyeceğiz ve bunun takipçisi olacağım” dedi. Konuşmaların ardından yerel yönetim anahtarı: Yöresel ürünler paneline geçildi. Panele konuşmacı olarak Türk Patent Enstitüsü Marka Uzmanı Suzan Kılıç Daldal,TOBB Türkiye Patent veMarka Vekilleri Meclisi Başkan Yardımcısı Belgin Sağdıç, Antalya Ticaret Borsası Coğrafi İşaretler Uzmanı Dr. Rana Demirer katıldı.Panelde konuşmacılar coğrafi işaretli ürünlerin özellikleri, coğrafi işaret alma süreçleri ve coğrafi işaretlerin etkinliği konularına değindiler. 


0282 726 91 91
0282 747 65 10