"Anayasayı tanımayanlarla, yeni anayasa yapılmaz "

TBMM Başkanlık Divan Üyesi ve Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü yaptığı açıklamada " Anayasayı tanımayanlarla, yeni anayasa yapılmaz" dedi.

Bölgede Gündem 2.03.2016 18:40:00 0

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Anayasa Mahkemesi’nin verdiği bir karara ilişkin; “saygı duymadığını ve tanımadığını” beyan eden sözleri kamuoyunda büyük yankı uyandırdığını ve Anayasa üzerine yemin eden bir kişinin sözleri olarak da şaşkınlıkla karşılandığını kaydeden TBMM Başkanlık Divan Üyesi ve Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü “ Daha da ilginci, Cumhurbaşkanı’nın bu sözleri AKP grubu tarafından da körü körüne desteklenmiş, AKP grubu yemin ettikleri Hukukun Üstünlüğüne değil, iradelerini ipotek altına alan başka birinin iradesinin üstünlüğüne inandıklarını açıkça ortaya koymuşlardır. Dahası birçok milletvekili tahliyelere sevindiklerini belirtmiş ancak sonra gelen Cumhurbaşkanı açıklamasını müteakip birden bire söylemlerini değiştirmiştir” diye konuştu.

“SORUMSUZ BAŞKAN YARATMA AMACINI TAŞIYOR”

Köprülü “ Bu ortamda ve bu söylenenler neticesinde hukuk devletine ve yargıya açıkça meydan okuyan, Anayasa Mahkemesi’ni canlı yayında tanımadığını ifade eden Cumhurbaşkanı’nın talepleriyle sınırlı olarak ve bu talepleri yerine getirmekle kendini görevli sayan, hukukun üstünlüğüne ve tabi ki bu olayda Anayasa Mahkemesi’ne bakışını ortaya koyan AKP grubu ile; Demokratik ve Özgürlükçü Anayasa yapmak üzere masaya oturmak ve bu masadan sonuç beklemek tam bir hayalperestliktir.

Bu olay ve söylemler açıkça niyetin insan odaklı, hukukun üstünlüğüne inanan, özgürlükçü bir Anayasa yapmak olmadığını, niyetin sadece bugünden anlaşıldığı üzere Parlamenter Sistemi ve Erkler Ayrılığını rafa kaldıracak, gerektiğinde beğenmediği yargı kararlarını uygulamayacak her türlü eyleminden sorumsuz bir “Başkan” yaratma amacını taşıdığını kanıtlamıştır. AKP’nin bu artık çok açık bir şekilde ortaya çıkmış niyetine hizmet eden Yeni Anayasa Uzlaşma Komisyonu Masası gibi amaçlarını meşrulaştırma araçlarına alet olunmamıştır” açıklamasında bulundu.

“ MÜMKÜN GÖRÜNMEMEKTEDİR”

AKP hükümetinin bu konudaki samimiyetsizliğin ortada olduğunu kaydeden Köprülü “ Bundan sekiz yıl önce aynı Anayasa Mahkemesi’nin AKP kapatma davasında verdiği kararı,  yere göğe sığdıramayan ve 2010 yılında yapılan değişiklikle Bireysel Başvuru hakkını getirmekle övünen AKP hükümeti, bugün verilen karar hakkında böylesi bir açıklama yaparak, Yeni Anayasa konusundaki niyetini de ortaya koymuştur. Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak; en başından bu yana Anayasa değişikliğini özgürlük ve demokrasi açısından Demokratik bir Türkiye için gereklilik olarak görmekteyiz.  Ancak hukuku böylesine hiçe sayan bir hükümetle, uzlaşmanın değil, dayatmaların arayışında olan bir yapıyla, Anayasayı tanımayanlarla Anayasa yapmak mümkün görünmemektedir” dedi.

Çerkezköy Haber

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10