Bu virüse dikkat!

Bilgisayar kullanıcıların kabusu haline gelen virüsler, vatandaşların hem cebini, hem de bilgisayarındaki dosyalarını yakıyor. Kullanıcıların elektronik posta adreslerinin 'spam' kısmına GSM operatörleri ad?

Çerkezköy 16.03.2016 12:05:00 0
Bu virüse dikkat!

BU UYARILADA DİKKAT EDİN

Bursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası, bu virüslere karşı vatandaşları uyarıcı bilgiler paylaştı.Paylaşımda, şunlara yer verildi: Cryptolocker ve Ransomware (fidye) virüsleri en tehlikeli zararlı yazılımlardan ve maalesef ki farklı varyasyonları ile karşımıza çıkmaya devam ediyor. İlk zamanlarda çözüm bulunamayan virüslere karşı geliştirilen önlem ve çözümler söz konusu ancak bu çözümler yeni virüs varyantları nedeniyle kısa süre içerisinde çözümler etkinliğini yitirebiliyor. 2014 yılı sonlarından itibaren ülkemizde yayılmaya başlayan bu virüs türlerinin dünya genelinde otuzdan fazla ransomware çeşidi bulunmaktadır. Bunların ülkemizde 11 çeşidi etkili olmuştur. Virüsü yayan ağın şimdiye kadar 1,5 milyon doları aşan gelir elde ettiği tahmin ediliyor. Böylesine büyük bir pastanın varlığını bilmek sorunu anlamamıza yardımcı olacaktır. Bu tip virüsler, bilgisayar kullanıcılarının dikkatsizliği ve zaaflarını kullanarak etkinlik sağlamak üzere tasarlanmışlardır. Tabi ki kullanıcının yetersizliği de virüsün etkinliğini sağlayan en önemli faktörler arasında. Bu tip virüslerden korunmanın en etkili yolu, tüm bilgisayar kullanıcılarında farkındalık yaratarak, konu hakkında bilgilendirmek. İşimizin doğası gereği ofislerimizdeki bilgisayarlarda depoladığımız verilerimiz en önemli sermayemiz doğal olarak teknoloji ilerledikçe korunmak hayati derecede önemli olmaktadır. Cryptolocker zararlı yazılımları etkinleştiği bilgisayarda, kullanıcı yetkisinin erişimine açık olan tüm sabit diskler, flash diskler, usb diskler, bulut tabanlı depolama alanları ve ağ sürücülerindeki tüm verileri şifreler. Özet olarak ofisinizde virüsün etkinleştiği bir Terminal makinaya bulaşan virüs paylaşım yetkisi bulunan tüm bilgisayarlardaki verileri de etkilemektedir. Önceleri Türk Telekom ve TTNET e-faturaları, PTT kargo gibi gönderilen sahte epostalar, zamanla yerini devlet kurumları adıyla gönderilmiş sahte e-postalara ve son zamanlarda ise Turkcell e-fatura sahte e-postaları şeklinde daha profesyonelce hazırlanmış ve daha hedefli ataklarla karşımıza çıkıyor. Üstelik tek risk e-posta ekleri veya linkler değil, web siteleri, RDP (uzak masa üstü bağlantısı) portlarından ve güvelik açıklarından bulaşabiliyor. “ Cryptolocker 19.01.2016 tarihinden itibaren sahte Turkcell e-postası olarak gönderilmektedir. Virüs şifrelediği dosyaların uzantısını “.encrypted” olarak değiştirmektedir.

EMİN OLMADIĞNIZ E POSTALARI AÇMAYIN

İlgili kurumlardan geldiğine emin olmadığınız e-posta eklerini asla açmayınız.* Unutmayınız ki “.zip, .rar, .7z, .pdf” gibi uzantılı dosyalara kolaylıkla zararlı kodlar yerleştirilerek virüs yazılımı haline getirilebilir.  Mümkün oldukça e-fatura indirmelerini ilgili kurumun on-line web servisleri üzerinden indiriniz.
Asla şunları yapmayınız:  Gelen e-postalar üzerindeki linklere tıklamayınız, bu linklerden indirilen dosyaları asla açmayınız.  Emin olmadığınız e-posta eklerini asla açmayınız.  Antivirüs yazılımlarınızı asla devre dışı bırakmayınız.  Ücretsiz veya her gün güncellenmeyen Antivirüs yazılımlarına itibar etmeyiniz.  Torrent üzerinden yasal olmayan yazılımlar indirmeyiniz.Virüs bilgisayarınızda ya da mobil cihazlarınızda ulaşabildiği tüm dosyalarınızı şifreler ve bu şifrenin çözülmesi için sizden para talep edilir. Virüsün son versiyonu kurbanlarını ödeme için tor ağı üzerindeki ödeme noktasına yönlendiriyor. İstenen fidye miktarı ise; 500$, 500 euro gibi tutarlar olabiliyor. Bu tür sorunlarda kesinlikle fidye ödemeyiniz. Yaşanan deneyimlerden ödeme yapanlardan büyük bir kısmına ödeme ulaşmadı bahanesiyle çözüm sunulmuyor. Üstelik fidye ödemesi yapmak etik olmadığı gibi illegal bir durum ve hepsinden önemlisi yeni kurbanlar için finansör olmanız anlamına da geliyor.

 

 

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10