"Şiddete denetimli serbestlik uygulanmasın"

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'ni TBMM Başkanlığına sundu.

27.04.2016 00:54:00 0

“YÜKÜMLÜ TUTULUYOR”

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, "Kadınlara yönelik ayrımcılık suçlarında denetimli serbestlik  uygulanmaması için kanun teklifi verdi. Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun'da değişiklik  öngören teklife göre, kadınlara yönelik cinsiyete dayalı ayrımcılık saikiyle  işlenen suçlarda denetimli serbestlik tedbiri uygulanamayacak. Teklifin gerekçesinde, TBMM’de 2011'de kabul edilerek yürürlüğe giren  Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye  İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi’ne taraf devletlerin, “devlet dışı aktörlerce  işlenen ve sözleşme kapsamında yer alan şiddet eylemlerinin gereken özeni  göstererek önlenmesini, soruşturulmasını, cezalandırılmasını ve tazmin edilmesini  sağlamak üzere gerekli hukuki veya diğer tedbirleri” almakla yükümlü tutulduğu  belirtildi. Sözleşmede, “Taraf devletler bütün mağdurları şiddet eylemlerinin  tekrarlanmasından korumak amacıyla gerekli hukuki veya diğer tedbirleri alır."  ifadesine yer verildiğine işaret edildi.

'CEZA CAYDIRICI OLMAKTAN ÇIKIYOR'

Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunu'nda 2012'de  değişiklik yapılarak, denetimli serbestlik tedbiri uygulanarak cezaların infazına  olanak sağlandığı anımsatılan gerekçede, şunlar kaydedildi:"Ancak kadınlara yönelik cinsiyete dayalı ayrımcılık saikiyle suç  işleyen ve denetimli serbestlik tedbirinden yararlanarak cezaevlerinden çıkan  hükümlüler açısından bu durum cezaların caydırıcılığı açısından sakınca  oluşturmaktadır. Halihazırda kadın cinayetleri de dahil olmak üzere kadına  yönelik şiddet eylemleri nedeniyle yargılanan zanlılar, mahkemelerde haksız  tahrik indirimi ve takdiri indirimlerden yararlanmakta ve düşük cezalara  çarptırılmaktadırlar. Bunun yanı sıra uygulanan denetimli serbestlik tedbiri bir  cezasızlık kültürü yaratılmasına neden olmaktadır”

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10