"Tek bir canlı yaşamamaktadır"

CHP Parti Meclisi üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Ergene Nehri'nin kirliliğini Meclis gündemine bir kez daha taşıdı. TBMM Başkanlığına Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yanıtlaması istemi

28.04.2016 23:37:00 0

AFAD BİLE GİREMEDİ

Yüceer, kirliliğin çok daha endişe verici boyutlara ulaştığını, yaklaşık 2 ay önce Edirne Uzunköprü’de Ergene Nehri'ne atlayarak intihar eden 17 yaşındaki bir genci arayan AFAD ekiplerinin, dalgıç polislerin kimyasal atık ve kansere yol açan yüksek derecedeki kirlilik nedeniyle su altına bile giremediğini, aramaların botlarla su üzerinden yapılabildiğine dikkat çekti. Yüceer, yapılan tespitlerde çamur tabakası ile kimyasal atıklar nedeniyle sonar cihazıyla dip aramasının uygun olmadığının tutanağa geçirildiğini kaydetti.

SADECE TRAKYA’NIN DEĞİL TÜRKİYE’NİN DE SORUNU
Yüceer önergesinin gerekçesinde, “Ergene sadece Trakya’nın değil Türkiye’nin de sorunudur. 
Ergene Nehri’nin temizlenmesi için şimdiye kadar atılan adımlar göstermelik olmuş, herhangi bir sonuç alınamamıştır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 1 Kasım 2011 yılında yayımlanan 2011/10 Genelgesi ile neredeyse siyah akan Ergene Nehri’ne atık su bırakan tesislere kritik zorunluluklar getirilmiştir. Bu kapsamda tesislerin, en önemli kirletici parametrelerinden olan KOİ (Kimyasal Oksijen ihtiyacı) parametre limitlerini 6 Mayıs 2014 tarihine kadar azaltmaları zorunlu kılınmıştır. Bu düzenlemeyle atıklara karşı kendilerine çeki düzen vermesi için tesislere 3 yıl da zaman verilmiştir. Ancak bu sürenin dolmasına birkaç gün kala Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yeni bir genelgeyle, tesislerin KOİ parametre limitlerini azaltma zorunluluğunu 2 yıl sonraya, 6 Mayıs 2016 tarihine kadar ertelemiştir. Bu sürenin de bitmesine 10 günden az kalmıştır” ifadelerini kullandı.

YENİ BİRGENELGE Mİ YAYIMLANACAK?
Yüceer, Başbakan Davutoğlu’nun yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:” Ergene Nehri’ni kirleten tesislere yönelik yeni bir erteleme genelgesi yayımlanıp, kirliliğe yine mi göz yumulacaktır? 2011 yılından önce Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu “Bizim hedefimiz 2014 yılında Ergene Nehri’ni temiz bir hale getirmek. Biz Haliç'i temizlemişiz, bizim için bu çocuk oyuncağı” demiştir. Daha sonra Bakan 2015 yılında Ergene’nin tertemiz akacağını ve Ergene’de yüzeceğini iddia etmiştir. Sağlık Bakanı Sn Mehmet Müezzinoğlu da 2013 yılında “İnşallah iki yıl sonra hep birlikte Ergene'de balık tutacağız” ifadelerini kullanmıştır. Bu söylemler ışığında Ergene’ye yönelik vaatler ne zaman hayata geçirilecektir? Ergene ne zaman temiz akmaya başlayacaktır?2002 yılından önergenin yanıtlandığı tarihe kadar nehrin kirlenmesine neden olan kaç sanayi tesisi tespit edilmiştir? Söz konusu tesislere herhangi bir yaptırım uygulanmış mıdır? Ergene Nehri’nde su miktarı ve kalitesine yönelik analizler ne sıklıkla yapılmaktadır/yapılmakta mıdır? Bölge bölge gösterilmek üzere nehrin kirlilik derecesi nedir?

Ergene Nehri’nin Trakya’ya verdiği zarar açıkken, yenilenebilir ve yerli kömür olmak üzere tüm yerli kaynakların ekonomiye kazandırılması amacıyla yayınlamış olduğunuz, Ergene’ye kurulması planlanan termik santralin çevreye vereceği zarar araştırılmış mıdır?”


0282 726 91 91
0282 747 65 10