Sıkıntıyı meclis gündemine taşıdı

Bebeklere 18 ve 24 aylıkken yapılması gerekli olan Hepatit A aşısının dağıtımında son günlerde ülke genelinde yaşanan sıkıntı CHP Tekirdağ Milletvekili ve Başkanlık Divan Üyesi Emre KöprÃ?

Tekirdağ 4.05.2016 19:05:00 0
Sıkıntıyı meclis gündemine taşıdı

“AKSAMALAR MEYDANA GELİYOR”

Bu önemli aşı türünün uzun zamandır sağlık kurumları tarafından neden temin edilmediğini Sağlık Bakanı Müezzinoğlu’na soran Köprülü, “Başta ilimiz Tekirdağ olmak üzere ülke genelinde binlerce çocuğumuz bu aşıyı şu an olamıyor. Anneler telaş içinde. Fakat Sağlık Bakanlığı konu hakkında hiçbir önlem almıyor” diye konuştu. Hepatit A aşısının 2012 yılında Sağlık Bakanlığı aşı takvimine girdiğini hatırlatan Köprülü,  gönderilen aşıların yetersizliği sebebiyle bağışıklama programında da aksamalar meydana geldiğini vurguladı.

 

“VURDUM DUYMAZ HAREKET EDİYOR”

Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığı tarafından yapılan “Yerli aşı için, ihale yapacağımızdan dolayı Hepatit A aşısındaki alımları daha az dozlarda yaptık” şeklindeki açıklamasını eleştiren Köprülü, “Sağlık Bakanlığı yetkilileri tarafından, yerli aşı ile ilgili çalışmalar yapılacağı duyuruldu. Aradan geçen zaman içinde hiçbir çalışma yapılmadığı gibi aşılar da yerine ulaşmadı. Olan yine vatandaşa oldu” dedi. Hepatit aşısının tarihinde yapılırsa bağışıklık oranının yüzde 90'lara çıktığını, tarih geçildiğinde ise bu oranın düştüğünü ifade eden Köprülü, hükümetin her konuda olduğu gibi sağlık konusunda da vurdum duymaz bir tavırla hareket ettiğini kaydetti. 

 

“MAĞDURİYET DEVAM EDİYOR”

Köprülü “Birçok yolla bulaşabilen Hepatit A, karaciğeri olumsuz etkileyerek sağlık sorunlarına neden olmaktadır. Sarılık olarak da bilinen bu virüs hastalığından korunmanın en iyi yolu ise aşı yaptırmaktır. Fakat özellikle son günlerde ülke genelinde,  bebeklere 18 ve 24 aylıkken yapılan Hepatit A aşısının dağıtımında sıkıntı yaşanmaktadır. Hepatit A aşısı 2012 yılında Sağlık Bakanlığı aşı takvimine girmesine rağmen yaşanan bu sıkıntı başta büyükşehirler olmak üzere birçok ilde görülmekte, yetersiz gönderilen Hepatit A aşıları sebebiyle bağışıklama programında aksamalara sebep olmaktadır. Sağlık Bakanlığı yetkilileri tarafından, ilaç ve tıbbi cihazda yerel üreticinin yolunun açılması amacıyla, yerli üretimin teşvik edilmesine yönelik çalışmanın aşı ile başlatılacağını belirtmiş ve bu yılın başında Hepatit A aşısının üretimi, alım garantisi ile hayata geçirileceği açıklanmıştı.Tüm bu açıklamalara rağmen, Hepatit A aşısı konusundaki mağduriyet büyüyerek devam etmektedir” dedi.

 

“TALEBİN NE KADARI KARŞILANMIŞTIR”

Köprülü, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun cevaplaması istemiyle “ Aşı takvimine girmiş, bu önemli aşı türü uzun zamandır neden sağlık kurumları tarafından temin edilememektedir? Hepatit A aşısı konusunda tarafınıza hangi illerden, 01.01.2015- 01.04.2016 tarihleri arasında ne kadar talep gelmiştir? Bu taleplerin tamamı bakanlığınız tarafından karşılanmış mıdır? Hangi illerde, istenilen aşı miktarı eksik karşılanmıştır? Tekirdağ ilinde 01.01.2015- 01.04.2016 tarihleri arasında talep edilen Hepatit A aşısı nedir? Bu talebin ne kadarı karşılanmıştır? Yerli aşı üretim merkezleri açılacağı konusunda yatırımların yapıldığı söylenmiş, fakat nihai bir adım atılmamıştır. Bu konuyla ilgili olarak son durum nedir? İlaç ve tıbbi cihazda yerel üreticinin yolunun açılması, teşvik sağlanması, teknik yöntemlerle finans garantileri ve uzun dönem alım teminatı verilmesi konusundaki çalışmalar nelerdir? “ sorularını yöneltti. 


0282 726 91 91
0282 747 65 10